Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολικά η καταβολή του αν συμφωνήσει η Τρόικα

Να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν ούτε η Τρόικα συμφωνεί, ούτε οι μηχανισμοί του κράτους προλαβαίνουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις πριν... χειμωνιάσει.

Δεκαπέντε μέρες ........

απομένουν πριν ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης. Και προς το παρόν, ουδείς γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να βάλει περισσότερο επιδοτούμενο πετρέλαιο σε σχέση με πέρυσι, αν θα λάβει προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης ή αν θα το λάβει σε δύο δόσεις.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο, η Τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις, με το σκεπτικό ότι είναι πιθανόν κάποιοι δικαιούχοι να διαθέσουν τα χρήματα του επιδόματος για άλλες ανάγκες και όχι για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η διαφωνία της Τρόικα. Κι αυτό γιατί αν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να δώσει προκαταβολικά το επίδομα σε όλους τους δικαιούχους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, επειδή απαιτείται άλλη διαδικασία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί το λιγότερο ένας μήνας για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει πλήρως η απόφαση. Με λίγα λόγια, είναι πιθανόν να μας... προλάβει ο χειμώνας!

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκρίνει την πρόταση να δοθεί ως επιταγή - προκαταβολή το ποσό του συνολικού επιδόματος, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα, όταν πολλοί δικαιούχοι δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο γιατί δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το συνολικό κόστος αγοράς.

Όπως αποδείχτηκε, μάλιστα, οι περισσότεροι προτίμησαν τα φθηνότερα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ολόκληρη συζήτηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγείας μας...

Μία άλλη πρόταση ποιυ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να δοθεί σε δύο δόσεις το επίδομα θέρμανσης, μία προκαταβολικά και μία αφού οι δικαιούχοι προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης, έχοντας μάλιστα την σχετική ηλεκτρονική απόδειξη, με την οποία θα αποδεικνύεται η αγορά. Η συγκεκριμένη λύση απαντά και στις ενστάσεις της Τρόικα και είναι πιθανότερο να προκριθεί.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση – των δύο δόσεων – το πρόβλημα θα είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να εφαρμοστεί η απόφαση και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πληρώσουν το επίδομα θέρμανσης, πριν χειμωνιάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.