Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ψάρι τύπου Λαγοκέφαλος ψαρεύτηκε στην Μεθώνη

Την 5η Ιουνίου 2013, στην περιοχή της Μεθώνης αλιεύτηκε ψάρι που ανήκει στην οικογένεια Tetraodontidae. Το ψάρι αφού εξετάστηκε πρώτα από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας, απεστάλθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ για περαιτέρω έλεγχο.
Από τους σχετικούς ελέγχους προέκυψε ότι το ψάρι που.........

αλιεύτηκε είναι το Sphoeroides pachygaster (κοινή ονομασία στην περιοχή: μπάλα).

Το Sphoeroides pachygaster όπως και το Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Tetraodontidae). Όλα τα άτομα της οικογένειας Tetraodontidae, όπως είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, είναι τοξικά λόγω της παρουσίας της νευροτοξίνης Tetrodotoxin (TTX) στον οργανισμό τους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους από τον άνθρωπο.

Παρακαλούμε τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα είδη που αλιεύουν, να ενημερώνουν τις Λιμενικές Αρχές και τo Tμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, προσκομίζοντας ταυτόχρονα δείγματα, σε περίπτωση που αλιεύσουν οποιοδήποτε ψάρι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.