Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εκανε «μπαμ» το αποκλειστικό της «ΦΩΝΗΣ» για τις επιδοτήσεις!

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ» για το μεταβατικό Ευρωπαϊκό κανονισμό που θα ισχύσει το 2013 και αφορά το τεράστιο για τον αγροτικό κόσμο ζήτημα των επιδοτήσεων.

Το πανελλήνιας αποκλειστικότητας ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση, με έγκυρη πληροφόρηση από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, αφορά το σύνολο των αγροτών που λαμβάνει επιδοτήσεις και για τους οποίους προβλέπεται:......


«Κούρεμα» 10% για όσους λαμβάνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 300.000, ενώ για τους μεγαλοαγρότες που λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό, το «κούρεμα» θα είναι 14%.
● Καταβολή χωρίς περικοπές των επιδοτήσεων στους «μικρούς».

Διαβάστε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ» που προβάλλεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας:

ΜΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013, «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ
Στην Ελλάδα ανέγγιχτοι όσοι παίρνουν μέχρι 5.000, «κούρεμα» 10% ανάμεσα 5.000 και 300.000 ευρώ

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥΣ κανόνες σχετικά με τις επιδοτήσεις το 2013 που συνίστανται σε περικοπές για όσους παίρνουν μεγάλη επιδότηση, θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν στα ελληνικά), σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος. Το Συμβούλιο των Επιτρόπων υιοθέτησε, στις 10 Ιουλίου, ένα σύνολο τροποποιήσεων του Κανονισμού 73/2009, με το οποίο τίθενται μεταβατικοί κανόνες για τις απευθείας επιδοτήσεις προς τους αγρότες, κατά την περίοδο που ξεκινά μετά το τέλος του 2012 και τελειώνει με την εφαρμογή της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η απόφαση, που επισήμως λαμβάνεται από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN στα ελληνικά), θέτει μεταξύ άλλων σε εφαρμογή έναν μηχανισμό προσαρμογής για την πληρωμή των απευθείας επιδοτήσεων, που μοιάζει με τη δυναμική διαφοροποίηση (modulation), με τους κανόνες δηλαδή που τώρα ισχύουν για τη μεταφορά κονδυλίων από τις απευθείας προς τους αγρότες επιδοτήσεις στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

ΑΠΑΛΑ…

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα αποτελέσει εγγύηση για μια «ομαλή μετάβαση» από το τωρινό σύστημα απευθείας πληρωμών σε ένα νέο, που έχει προβλεφθεί από την Κομισιόν στις προτάσεις αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι οποίες κατετέθησαν τον Οκτώβριο του 2011.

…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ!

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με τη μεταβατική περίοδο του 2013, οι απευθείας επιδοτήσεις για τους αγρότες από τα παλιά 15 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες είναι μεταξύ 5.000 και 300.000 ευρώ θα μειωθούν κατά 10%. Ποσά επιδοτήσεων άνω των 300.000 ευρώ θα «κουρευτούν» κατά 14%. Οι αγρότες από τα 10 νέα κράτη μέλη, τα οποία μπήκαν στην ΕΕ το 2004, θα υποστούν μείωση 4% μόνο για ποσά άνω των 300.000 ευρώ, ενώ οι απευθείας ενισχύσεις για όσους παίρνουν λιγότερα δεν θα μειωθούν. Οι επιδοτήσεις για όσους λαμβάνουν κάτω από 5.000 ευρώ θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις κι αυτό θα ισχύσει και στα 27 κράτη-μέλη. Ο μεταβατικός μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί στις μεθοριακές περιοχές, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εισήλθαν στην ΕΕ το 2007.
Η απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και ακολουθεί έγκριση που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για έναν εκ των δύο μεταβατικών Κανονισμών που θα υιοθετηθούν αυτό το χρόνο ενώπιον της αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο άλλος μεταβατικός Κανονισμός, που αναμένεται να συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο, αφορά τη στήριξη προς τους αμπελουργούς.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΧΘΕΙ

Οπωσδήποτε, οι αποφάσεις αυτές βρίσκονται στη γενική συλλογιστική περί μειώσεων για τους παλιούς και κίνησης προς το μέσον όρο σε κοινοτικό επίπεδο (χονδρικά, παίρνουν πολλά οι παλιοί και λίγα οι νέοι), που έχει παρουσιάσει αποκλειστικά η «Φ» από πέρυσι τον Απρίλιο. Είναι δε φανερό ότι τους «μικρούς» σε κανένα κράτος δεν τους πειράζει ο μεταβατικός Κανονισμός, ενώ προστατεύει και εκείνους από τα τέως Ανατολικά κράτη, που έχουν χαμηλό μέσον όρο επιδοτήσεων ανά στρέμμα. Ακόμη όμως δεν έχει καθορισθεί πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα, που θα εφαρμοσθεί από την 1/1/2014. Το μεγάλο παζάρι είναι μπροστά μας…

Κώστας Κοντοθανάσης - Φωνή της Μεσσηνίας

2 σχόλια:

  1. ποιό μπαμ ρε σεις και ποιό αποκλειστικό? πάτε καλά? άιντε άιντε!

    απο τις 6 ΙΟΥΛΙΟΥ είναι γνωστό:

    http://register.consilium.europa.eu/pdf/el/12/pe00/pe00033.el12.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και απο τις 5 ΙΟΥΛΙΟΥ:

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2012-0288+0+DOC+XML+V0//EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.