Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Πόλεμος νεύρων στην Ελλάδα για επίτροπο και δραχμή

Την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη δείχνουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί σύμφωνα με τη Bild. Επανέρχεται στα της δραχμής η Μ. Δαμανάκη, «ξαναζεσταίνουν» τον επίτροπο οι Χριστιανοδημοκράτες στο Βερολίνο.

Στο κυριακάτικο φύλλο της η «Bild» δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας «Emnid» σύμφωνα με την οποία ποσοστό 53% των Γερμανών, , θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα για το ευρώ αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και επέστρεφε στη δραχμή. Αντίθετη γνώμη έχει το 34% των ερωτηθέντων.

Αντίστοιχα, στο 80% φθάνει το ποσοστό των ...........

ερωτηθέντων, οι οποίοι διαφωνούν να δοθεί η περαιτέρω οικονομική βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, εάν δεν πληρούνται οι όροι σταθεροποίησης.

Η μέτρηση έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την Ελλάδα όπου στο τραπέζι επανέρχονται τα σενάρια περί χρεοκοπίας – δια στόματος Γιούνκερ – ενώ στην Αθήνα αίσθηση προκαλεί και πάλι η αναφορά της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για τα σχέδια των ευρωπαίων προκειμένου η χώρα μας να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Ο πόλεμος των νευρών όμως φαίνεται πως συνεχίζεται και για το θέμα του επιτρόπου τον οποίο απέρριψαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Πέτερ Αλτμάιερ μιλώντας στην «Der Tagesspiegel» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει δικό της «Επίτροπο λιτότητας» με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποχρέωση αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Έχει μικρή σημασία να μαλώνουμε για τη λέξη, που θα επιλέξουμε. Υποστηρίζω στην ουσία απόλυτα αυτό που ζητάει ο Φόλκερ Κάουντερ (επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διοικηθεί πιο αυστηρά, εν ανάγκη και από «Επίτροπο») σημειώνει χαρακτηριστικά

Ο κ. Αλμάιερ εξηγεί ότι το κόμμα του αναμένει την Έκθεση της τρόικας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, στο μεταξύ, στις απαραίτητες ενέργειες. «Είμαστε από το καλοκαίρι του 2011 πρόθυμοι για δεύτερο πακέτο βοήθειας, αλλά πρέπει να περιμένουμε ότι θα υλοποιηθούν όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έχουν δεσμευθεί ήδη πολλές φορές. Το δεύτερο πακέτο μπορεί να υπάρξει μόνο αν δοθεί από την ελληνική πλευρά η απόδειξη της απόλυτης σοβαρότητας» δηλώνει και διευκρινίζει ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν είτε η χώρα παραμείνει στο ευρώ είτε όχι.

Σημειώνει, πάντως, ότι «η καλύτερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους είναι να διατηρήσουμε την Ευρωζώνη με όλα τα μέλη, καθώς το ευρώ είναι ένα οικονομικό αλλά και πολιτικό σχέδιο και το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο, εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει». Απορρίπτει, ωστόσο, την ιδέα ενός «νέου Σχεδίου Μάρσαλ» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκληθεί με χρήματα, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν φέρνεις ιδιωτικά χρήματα μέσω δημοσίου χρήματος, αλλά με αξιόπιστη πολιτική», λέει χαρακτηριστικά.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.