Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτο κουδούνι με προβλήματα

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπάει για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς.

Φέτος, η χρονιά ξεκινάει με πρώτο και κύριο πρόβλημα τις ελλείψεις βιβλίων σε αρκετά σχολεία.
Ο κύριος, ωστόσο, όγκος των βιβλίων στη νησιωτική χώρα, στις παραμεθόριες, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα βρίσκεται στα σχολεία εγκαίρως, ενώ οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουν καλυφθεί σε λίγες ημέρες.

Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε αγώνα......

δρόμου, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό γρηγορότερα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το κάθε τεύχος. Ο υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου να εργαστούν το Σαββατοκύριακο για αυτόν το σκοπό. Άλλωστε, η προσπάθεια θα συνεχισθεί για περίπου μία εβδομάδα και για όλες τις τάξεις του γυμνασίου.

Από το υπουργείο Παιδείας έχουν δοθεί οδηγίες στα σχολεία, ώστε, όπου υπάρχουν προβλήματα, αυτά να αμβλυνθούν. Έχει ήδη δρομολογηθεί η αποστολή των dvd, τα οποία περιέχουν την ύλη των σχολικών βιβλίων που θα μπορούν με μία κίνηση στον υπολογιστή τους να «κατεβάσουν» οι μαθητές, ενώ τις πρώτες ημέρες θα δοθούν και φωτοτυπίες.

Άλλωστε, το υπουργείο στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Φέτος, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου -κατά 49 μέρες πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο χρόνου- σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας χάρτου, οδήγησε ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί μόλις στο τέλος Αυγούστου, και αυτό με τιτάνιες προσπάθειες». Ιδιαίτερα στις σχετικές οδηγίες τονίζει το υπουργείο ότι το «ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία. Βέβαια, το πρωταρχικό για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, παρά την αποχώρηση χιλιάδων εκπαιδευτικών».

Ειδικότερα για τις αποστολές των βιβλίων, σημειώνεται: «Οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς την νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθηση τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Όμως, είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Οι δυσκολίες αυτές είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος».

Στις οδηγίες αντιμετώπισης των προβλημάτων το υπουργείο περιλαμβάνει, εκτός από το dvd που θα δοθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου σε όλους τους μαθητές και τις φωτοτυπίες, την αξιοποίηση των περισσευμάτων των βιβλίων και του διδακτικού υλικού των προηγουμένων ετών και την επιστροφή των παλαιοτέρων βιβλίων, από τους μαθητές. Συγκεκριμένα, οι μαθητές καλούνται «μέσα από μία σχολική καμπάνια να προσκομίσουν τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς για να υποστηρίξουν τους συμμαθητές των άλλων τάξεων. Το σύνθημα «δεν πάω με άδεια χέρια στο σχολείο, φέρνω τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς» είναι μια πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς για κάθε μαθητή. Είναι μια αξία που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία».

Συνεχίζεται η κόντρα με το Ελεγκτικό Συνέδριο

Στο μεταξύ, στοιχεία αναφορικά με την καθυστερηση έκδοσης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας στην προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

«Το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου προΐσταται και στο οποίο προήδρευσε ο αντιπρόεδρος κ. Αγγελάρας καθυστέρησε να εκδώσει την απόφασή του, παραβαίνοντας ρητή διάταξη του νόμου. Από τις 19 Απριλίου που κατατέθηκε η σχετική αίτηση ανάκλησης από τον ΟΕΔΒ, η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου και κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) στις 19 Ιουλίου. Ήτοι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

«Κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η εκφορά της δικαστικής κρίσης περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαγωνιστική προσπάθεια (Πράξη 61/2011 VI Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου). Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η κ. Διαμαντόπουλου, αναφερόμενη στην προηγούμενη δήλωση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι σέβεται τη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, τόνισε: «Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση».

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.