Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Δ. Κουσελάς: Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία και τη διαφθορά!

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία και άλλες διατάξεις» , ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κατ’ αρχή να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι μόνο γιατί κάνει πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και γιατί αποκρίνεται θετικά και στα αιτήματα των καιρών και στα αιτήματα των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Διαφθοράς, η οποία στη χώρα μας είναι συνώνυμη με την αδιαφάνεια, την ανομία, την ατιμωρησία.

Αυτό το καθεστώς πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε μία άλλη Ελλάδα, την .......

Ελλάδα της δικαιοσύνης, την Ελλάδα της διαφάνειας, την Ελλάδα της αξιοκρατίας. Ήρθε η ώρα όσοι ευθύνονται για τις ρεμούλες, για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, να πληρώσουν!

Επιτέλους, το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετήσει τα συλλογικά συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα των πολιτών, τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των λίγων, της αρπαχτής και της διαφθοράς. Διαφθοράς που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Μπρούκινγκς κοστίζει στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό 20 δις ευρώ ετησίως.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, όπως τόνισε και η εισηγήτριά μας η κ. Γιαννακοπούλου, είναι ενταγμένο σε αυτήν τη λογική. Κατ’ αρχή επεμβαίνει και αυστηροποιεί τις ποινικές και τις διοικητικές κυρώσεις για το «πόθεν έσχες». Θεσμοθετεί τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων όσων θα δηλώνουν ανακριβή στοιχεία. Θεσμοθετεί τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που για τα πολιτικά πρόσωπα σημαίνει άμεση έκπτωση από το αξίωμα που κατέχουν. Τιμωρεί παραδειγματικά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα εγκλήματα στην υπηρεσία, τις απιστίες, τις δωροδοκίες κλπ.

Τέλος, μεταφέρει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και στα εγκλήματα της διαφθοράς για εκείνους που βοηθούν στην αποκάλυψη αντίστοιχων πράξεων.

Με το παρόν σχέδιο νόμου γίνεται ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Δεν αντιμετωπίζονται, ούτε κανείς ισχυρίστηκε εδώ ότι αντιμετωπίζονται, όλα τα προβλήματα. Το επόμενο βήμα, όπως τόνισε ήδη και ο Υπουργός, πρέπει να είναι η ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες. Πόθεν έσχες για τα πολιτειακά και πολιτικά πρόσωπα, πόθεν έσχες και για όλους τους άλλους, τους διοικητές των οργανισμών, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τους δικαστές, τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες καταρχήν σημαίνει επικέντρωση στο «πόθεν».

Δεύτερο, οι ελέγχοντες δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ελεγχόμενοι, γιατί τότε θα συμβεί αυτό που είπε ο κ. Υπουργός, ότι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Τρίτο, ο έλεγχος που θα γίνει, να γίνει σε βάθος δεκαπενταετίας, σε βάθος εικοσαετίας.

Και με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσω ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εγώ προσωπικά συμφωνούμε και θα είχαμε προσυπογράψει το αντίστοιχο αίτημα των 47 συναδέλφων, που άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένη δέσμευση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Παπανδρέου, εάν βέβαια είχαμε ερωτηθεί.

‘Αλλο μεγάλο ζήτημα: Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να μείνει ως έχει μέχρι να έχουμε Αναθεωρητική Βουλή. Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει, παραδείγματος χάρη, να ξεκαθαριστεί τι θεωρείται αδίκημα κατά την άσκηση της υπηρεσίας ενός Υπουργού και τι όχι, αλλά και πότε αρχίζει η ημερομηνία παραγραφής. Βέβαια, να συμφωνήσω με το συνάδελφο που είπε ότι δεν φθάνουν μόνο οι νόμοι. Χρειάζεται και η υλοποίησή τους. Διότι, στο προηγούμενο διάστημα, δεν έφταιγε μόνο ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που δεν είχε έναν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, έφταιγε και η Κυβέρνηση και ο απελθών Πρωθυπουργός, ο οποίος δυστυχώς πήρε τους Βουλευτές της τότε Συμπολίτευσης και αποχώρησε δύο φορές από τη Βουλή, προκειμένου να μην ισχύσει στην πράξη ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών.

Αυτές, λοιπόν και μία σειρά από άλλες μεγάλες τομές και αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, να γίνουν κατεπειγόντως, γιατί δεν μπορεί να σπιλώνεται ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του. Δεν μπορεί να ρίχνεται ανάθεμα επί δικαίων και αδίκων.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι επίορκοι, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να εντοπιστούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποδοθεί καθαρός ο πολιτικός κόσμος στη συνείδηση και στην κρίση της κοινής γνώμης. Διαφορετικά, όντως η οργή θα γίνει ποτάμι.

1 σχόλιο:

  1. ας κανουν κανα καλο για τον νομο και ας αφυσουν τις αγορευσις . τωρα τα θυματε ολα ο κουσελας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.