Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος προθεσμίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2016

Λήγει αύριο για περίπου 700.000 αγρότες η προθεσμία υποβολής της αίτησης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2016.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί .....

τους δικαιούχους να υποβάλλουν εμπρόθεσμα την σχετική αίτηση διαφορετικά θα υπάρχει ποινή που ισοδυναμεί με 3% επί των αιτήσεων δικαιωμάτων επιδότησης, για κάθε ημέρα εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης.

Παράλληλα ίδια είναι η καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης.
Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αιτήσεις μεταβίβασης υποβάλλονται υποχρεωτικά στην εφαρμογή, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Καταχώρηση
Εκτύπωση του υποδείγματος
Υπογραφή από τους συμβαλλομένους
Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο χωριστά από αρμόδια αρχή
Επισύναψη ηλεκτρονικού αρχείου των απαιτούμενων δικαιολογητικών
Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
Εκτύπωση της αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία εισερχομένου ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ζητούν νέα παράταση

Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ παρατηρείται φέτος, κατά βάση επειδή η Κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ στην έναρξη του συστήματος, το οποίο στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων, ήταν έτοιμο μόλις στις 5 Μαΐου, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στις καλλιέργειες για τη νέα σεζόν.

Με αυτό το δεδομένο, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν ελάχιστες εργάσιμες ημέρες (μέχρι τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τη συγκεκριμένη στιγμή πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 48%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150.000-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές.

Επ’ αυτού, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ζητά «να μεριμνήσει η Κυβέρνηση για παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς ποινές για τους αγρότες». Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Με βάση ανακοίνωση της Κομισιόν στις 29 Απριλίου 2016, αναφέρεται ότι:

«Ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ανταποκρινόμενος στο αίτημα μιας σειράς κρατών μελών (μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα, μετά από αίτημα του υπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο για παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων κατά 1 μήνα) είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να επεκτείνουν κατά ένα μήνα (από τις 15 Μαΐου στις 15 Ιουνίου) το περιθώριο υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες τους». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η προθεσμία λήγει οριστικά και αμετάκλητα στις 15 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «όποιος αγρότης υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15 Ιουνίου και μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής».

Ωστόσο, ο λόγος που διαπιστώθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ στην έναρξη του συστήματος, το οποίο στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων, ήταν έτοιμο μόλις στις 5 Μαΐου, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στις καλλιέργειες για τη νέα σεζόν.

Με αυτό το δεδομένο, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν ελάχιστες εργάσιμες ημέρες (μέχρι τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τη συγκεκριμένη στιγμή πανελλαδικά σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 48%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές. Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αναγκαία η παράταση της εν λόγω διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το καλό των παραγωγών, ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν ποινές για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά την προθεσμία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Προτίθεστε να δώσετε παράταση άμεσα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν ποινές για τους περίπου 150-180.000 αγροτοκτηνοτρόφους που εκ των πραγμάτων δε θα προλάβουν να υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμό του υπουργείου για το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα και πως προτίθεται να το αντιμετωπίσει;

Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, ώστε να καταφέρουν οι αγρότες να τις καταθέσουν σωστά και έγκαιρα, χωρίς να έχουν απώλειες δικαιωμάτων που θα σημάνουν και έλλειμμα στο εισόδημά τους, ζητά με σημερινή του ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς και ο Farmer Union, που αποτελεί έναν φορέα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ενώ αύριο είναι η τελευταία μέρα των δηλώσεων ΟΣΔΕ πολλοί αγρότες ακόμα δεν την έχουν καταθέσει- ολοκληρώσει. Όχι γιατί δεν πήγαν στους αρμόδιους φορείς αλλά πηγαίνοντας εκεί ανακάλυψαν ότι οι εκτάσεις δεν έχουν ψηφιοποιηθεί σωστά», επισημαίνει ο Farmer Union.

Αυτό, σύμφωνα με τον Farmers Union, θα έχει αποτέλεσμα να χαθούν δικαιώματα, λόγω της μη σωστής χαρακτήρισης αροτραίων και μόνιμων εκτάσεων, αλλά και των βοσκοτόπων. «Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να δώσουν παράταση στις δηλώσεις και την επίλυση των προβλημάτων για να μπορούν οι αγρότες να τις καταθέσουν σωστά και έγκαιρα», καταλήγει η ανακοίνωση του Farmer Union.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.