Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κατάργηση πιστωτικού τιμολογίου και «Τειρεσίας» στα τρόφιμα, για να κλείσει η «ψαλίδα» τιμών

Ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο για την «χρυσή» πορεία που ακολουθούν τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι ως το… ράφι με τελικούς ζημιωμένους τόσο τον έλληνα παραγωγό, όσο και τον τελικό καταναλωτή, την κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου, μελετούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να κλείσουν την «ψαλίδα» τιμών. Το συγκεκριμένο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συχνά – πυκνά ζητά κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου της εκ των υστέρων έκπτωσης, που έχουν καθιερώσει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου ...........

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επικαλούντο στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για την «ψαλίδα» τιμών, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται από καιρό σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας καθώς και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αναληφθούν από κοινού δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί τη θέσπιση ενός «Τειρεσία» για τα τρόφιμα, ώστε να επιτραπεί η εποπτεία των συναλλαγών και να αποτρέπονται περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών.

Το υπουργείο, μάλιστα, αναμένεται να υιοθετήσει μέτρα, προκειμένου να επιτύχει τη δημιουργία θεσμού άδειας λειτουργίας εμπόρου διακινητή γεωργικών προϊόντων, τη δημιουργία τοπικού σήματος προϊόντων, την αναθεώρηση των προστίμων στη νοθεία στα τρόφιμα (έως και άρση της άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια), καθώς και την κατάργηση του λεγόμενου πιστωτικού τιμολογίου, «που αποτελεί το όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες λιανικής πώλησης», όπως αναφέρει η απάντηση.

Εξάλλου, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει ότι «η μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων είναι ένα σύνθετο θέμα και συναρτάται άμεσα από την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα αυξάνοντας την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%, συνολικά 140 εκατομμυρίων ευρώ».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμφωνεί επί της αρχής με τη θέση των ερωτώντων ότι ειδικά στη χώρα μας, η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι και από εκεί στο καλάθι της νοικοκυράς, πολλαπλασιάζει αδικαιολόγητα την τιμή του προϊόντος, όχι προς όφελος του παραγωγού, αλλά προς όφελος των μεσαζόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.