ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τρεις περιπτώσεις με συνταξιούχους που, ενώ είχαν αποβιώσει, «ελάμβαναν» κανονικά τη σύνταξή τους, έχει εντοπίσει έως τώρα το ΙΚΑ Καλαμάτας, στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε για το θέμα.
Για την ακρίβεια, η τρίτη περίπτωση ερευνάται, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η ληξιαρχική πράξη θανάτου, ωστόσο η σχετική ειδοποίηση που είχε στείλει το ΙΚΑ στο συνταξιούχο, επέστρεψε ταχυδρομικώς στην υπηρεσία με την ένδειξη «απεβίωσε».
Συγκεκριμένα, από το ΙΚΑ Καλαμάτας έχουν σταλεί 250 ειδοποιήσεις σε υπερήλικες (άνω των 90 ετών), προκειμένου να παρουσιαστούν στα γραφεία της οδού Φιλελλήνων, ώστε να βεβαιώσουν ότι βρίσκονται εν ζωή.
Μέχρι τώρα, όπως σημείωσε στο «Θ» ο .........
προϊστάμενος του Τμήματος Συντάξεων Γρηγόρης Μασούρας, έχουν ανταποκριθεί οι 140, εκ των οποίων οι 130 παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως, ενώ για τους 10 έχουν σταλεί αιτήσεις από συγγενείς, προκειμένου να τους επισκεφθούν υπάλληλοι του ΙΚΑ για έλεγχο, γιατί προφανώς αδυνατούν να φτάσουν οι ίδιοι μέχρι την υπηρεσία.
Και συνέχισε: «Έχουμε διαπιστώσει τρεις περιπτώσεις. Στη μία ο συνταξιούχος πέθανε το 2003, αλλά η επικουρική σύνταξη, που έπαιρνε από το ΙΚΑ, συνέχιζε να καταβάλλεται. Στη δεύτερη, ο συνταξιούχος, που ελάμβανε επικουρική από το ΙΚΑ (η κύρια ήταν από τη ΔΕΗ), είχε πεθάνει το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά εξακολουθούσε να “πληρώνεται”. Στην τρίτη περίπτωση, που αφορά κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, μας επεστράφη από το Ταχυδρομείο το χαρτί της ειδοποίησης με την ένδειξη “απεβίωσε”. Εμείς απευθυνθήκαμε στο εδώ ληξιαρχείο, αλλά δεν είναι δηλωμένος. Από τα στοιχεία της ταυτότητας, προκύπτει ότι είχε έρθει από Αθήνα, αλλά εκεί δεν ξέρουμε σε ποιο ληξιαρχείο να πάμε. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στην τράπεζα, ώστε να μας δώσει τους συνδικαιούχους του λογαριασμού και να δούμε, εάν, όντως, ο συνταξιούχος έχει αποβιώσει. Πάντως, δώσαμε εντολή αναστολής της σύνταξης».
Επιστροφή χρημάτων
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μασούρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού των ποσών που εισπράχθηκαν μετά το θάνατο των συνταξιούχων, ώστε να καταλογιστούν σε όποιους τα πήραν, αφού οι τράπεζες γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και αναφορά στην Εισαγγελική Αρχή. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω» λέει ο κ. Μασούρας, ενώ για το πόσες μπορεί να είναι οι παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα: «Τα Μέσα Ενημέρωσης μιλάνε για 100.000, όμως εγώ βλέπω το νούμερο μεγάλο.
Πάντως, μέχρι το 1982, το ΙΚΑ έστελνε σε όλους τους συνταξιούχους κάθε χρόνο υπεύθυνη δήλωση και τη συμπλήρωναν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως κατηγορίας συντάξεως. Το ’83 αυτό καταργήθηκε. Άλλα κράτη, όμως, εξακολουθούν να το τηρούν, ενώ οι προθεσμίες που βάζουν και οι διαδικασίες είναι πολύ πιο αυστηρές. Έχω στείλει αναφορά στον υποδιοικητή του ΙΚΑ, όπου ζητάω να επανέλθει το μέτρο. Μάλιστα, για να μην υπάρχει όγκος δουλειάς μαζεμένος, προτείνω να χωριστούν οι συνταξιούχοι σε δωδεκατημόρια. Κάθε μήνα, να στέλνεται επιστολή στο 1/12 των συνταξιούχων, οπότε κάθε χρόνο να ελέγχονται όλοι.
Επιπλέον, ζητάω να γίνει ενιαίο κέντρο παρακολούθησης συνταξιούχων με τον ΑΜΚΑ. Δηλαδή, όταν πεθαίνει κάποιος, κατευθείαν το ληξιαρχείο να ενημερώνει και να γίνεται αυτόματα διακοπή σύνταξης. Σήμερα, στην ηλεκτρονική εποχή, να έχουμε τέτοια πράγματα; Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν δύο συντάξεις και δεν το δηλώνουν ή παίρνουν επιδόματα, π.χ. ΕΚΑΣ, χωρίς να τα δικαιούνται. Παράδειγμα, μια γυναίκα παίρνει 1.300 ευρώ σύνταξη από το ΙΚΑ και άλλα 1.300 από τον άντρα της, που έχει πεθάνει και δούλευε στη ΔΕΗ. Οι δύο συντάξεις πάνε 2.600 και, ενώ πρέπει να καταβάλει 6% εισφορά συνταξιούχων, δεν καταβάλλει, γιατί η δεύτερη σύνταξη δεν δηλώνεται, αλλά και δε φαίνεται, αφού δεν υπάρχει ενιαία παρακολούθηση συνταξιούχων».
Από το Θάρρος
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή