Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται κατά δύο έτη, από 60ο στο 58ο έτος, το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Επιπλέον, μειώνεται κατά πέντε έτη, από ......

το 55ο στα 50ο έτος, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά.

Εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια θα τεθούν για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη των γονέων τους.

Όπως προβλέπεται, οι προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

«- Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

- Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

- Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

- Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.

- Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου νταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά».

Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, αναγνωρίζεται μάχιμη πλασματική υπηρεσία πέντε ετών. Η αναγνώριση προϋποθέτει την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου. Παράλληλα, θα προσμετρώνται και τα έτη σπουδών σε ανώτατες σχολές.

Στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ακόμη διάταξη ότι με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά -ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα.

Αναφερόμενος στη διάταξη αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο επιφέρει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου σε δύο βασικά σημεία. Αφ' ενός το ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς, την επέκταση δηλαδή και στο δημόσιο τομέα των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφ' ετέρου την εξίσωση ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΚ που έκρινε ότι οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αποτελούν παραβίαση της αρχής της ισότητας.

«Εναρμονίζουμε το σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό στο Δημόσιο με το πλέον ψηφισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας ως προς τις εγγυήσεις του κράτους για το συνταξιοδοτικό», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε ότι «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Νίκος Λέγκας έκανε λόγο για βίαιες αλλαγές στο ασφαλιστικό και υποστήριξε ότι «καταργούνται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Όπως είπε, οι ρυθμίσεις είναι βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες και θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.

«Το νομοσχέδιο του δημοσίου, που είναι το δίδυμο παράγωγο της ασφαλιστικής λογικής, το οποίο διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για το Σύστημα, επιχειρεί βίαιες και σαρωτικές ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών», τόνισε ο κ. Λέγκας.

«Μόνο ως πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί η αναγκαιότητα αλλαγής του ασφαλιστικού, λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής», υπογράμμισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα και έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών.

«Σκληρές» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" σε σύνθημα, "χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν"» και έκανε λόγο για μία κυβέρνηση «ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, και για ασφαλιστικό που κινείται σε δύο δόγματα, πολύ λιγότερα χρήματα για σύνταξη, πολύ περισσότερα χρόνια για να βγεις στη σύνταξη, έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που κέρδισε τις εκλογές με τα τρία "δεν" που καταπατάει σήμερα».

Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν τα συνδικάτα, με αποκορύφωμα την πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν στην πλατεία Συντάγματος ένστολοι, οι αστυνομικοί.

Επιπλέον, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί από την ΠΟΠΟΚΠ:

α) ώρα 7.30-9.00πμ, συμβολική κατάληψη των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Όθωνος 10 Σύνταγμα)

και

β) ώρα 12.00-13.00 μμ, συμβολική κατάληψη των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ-ΤΕΑΥΕΚ Ευαγγελιστρίας 5 Καλλιθέα).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.