Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Για τον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου όπου δραστηριοποιείται, τις δυσκολίες που παρουσιάζει και αυτές που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια που θέλουν ν' ασχοληθούν, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάπτυξης του στην περιοχή των Φιλιατρών, μίλησε η προπονήτρια του γυναικείου τμήματος του Άρη Θεσσαλονίκης Μαρία Νιτσοπούλου, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Φιλιατρά News κατά την διάρκεια της επίσκεψης της ομάδας της στα Φιλιατρά, στο πλαίσιο του τουρνουά "Μάκης Καναλουπίτης".


Θα ήθελα να μου πείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον Αθλητισμό και με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ασχολούμαι με τον Αθλητισμό 11 χρόνια, σαν παίκτρια. Φέτος έκανα προπόνηση στην γυναικεία ομάδα του Άρη. Οι άνθρωποι του οποίου μου πρότειναν να αναλάβω το γυναικείο τμήμα της Ακαδημίας του Άρη επειδή έχω και το πτυχίο του ΤΕΦΑΑ της προπονητικής.
Για εμένα αυτό ήταν μια πρόκληση να δω πως θα τα πάω. Μου άρεσε πολύ και θέλω να συνεχίσω.

Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό άθλημα. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να αποδεχτεί η κοινωνία το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο;

Δεν το έχει αποδεχτεί γιατί είναι μόνο ανδρικό άθλημα. Στις μέρες μας βλέπουμε κάθε χρόνο αυξάνονται οι γυναικείες ομάδες όπως αυξάνονται και τα παιδιά.
Η κοινωνία σιγά σιγά πάει να το αποδεχτεί, αλλά δεν είναι όπως στα επίπεδα του εξωτερικού που πηγαίνουν και βλέπουν γυναικείους αγώνες. Δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Χρειαζόμαστε ακόμα πολύ δουλεία. Γιατί το βλέπουμε ως ερασιτεχνικό.

Εξακολουθείς δηλαδή να πιστεύεις ότι είναι αντρικό άθλημα;

Όχι δεν το πιστεύω ότι είναι αντρικό άθλημα. Σιγά σιγά αποδέχονται το γυναικείο ποδόσφαιρο από τις ομάδες που το δημιουργούν όπως ο Άρης.
Δεν έχει δημιουργηθεί μια γυναικεία ομάδα από την Αθήνα όπως Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός.
Πιστεύω ότι αργότερα όταν δημιουργηθούν και από αυτές τις ομάδες τότε θα υπάρχει από τον κόσμο περισσότερη αποδοχή.

Πιστεύεις ότι με αφορμή το Τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το διήμερο αυτό στα Φιλιατρά, θα φέρει την «επανάσταση» στη περιοχή; Θα δώσει το έναυσμα σε μικρά κορίτσια να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό;

Σε μια μικρή κοινωνία τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ξανασυναντήσει ή δεν έχουν ξαναδεί γυναικείες ομάδες και πιο οργανωμένες όπως είμαστε εμείς στον Άρη. Αυτό θα τους δώσει ένα κίνητρο να ασχοληθούν και αυτά.
Αν έρθουν άτομα να δουν το παιχνίδι θα δουν ότι και τα κορίτσια ακόμα μπορούν να προσφέρουν θέαμα.

Πιστεύεις ότι η Εράνη Φιλιατρών θα μπορούσε αν όχι στο άμεσο μέλλον αλλά στο απώτερο να δημιουργήσει μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου;

Ναι γιατί όχι; Υπάρχουν πολύ πιο μικρές περιοχές που έχουνε γυναικείες ομάδες. Χρειάζεται πιστεύω μία τόλμη για να το κάνει κάποιος αυτό.

Θα ήθελα την γνώμη σου σχετικά με τον λόγο που στην Βόρεια Ελλάδα το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πιο αναπτυγμένο σε σχέση με την υπόλοιπη. Που Υπερτερείτε στην Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα ή με άλλες περιοχές της Ελλάδος. Γιατί όπως είπες πριν δεν έχει γυναικεία ομάδα ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός που είναι από τις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα.

Ίσως γι αυτό. Επειδή δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, και αυτές οι ομάδες τραβάνε κόσμο. Έτσι ασχολούνται πιο πολλά κορίτσια. Αν ένα κορίτσι είναι Άρης και θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, θα πάει στην Ακαδημία μόνο και μόνο να το δοκιμάσει. Και επειδή ρωτήσατε για την Θεσσαλονίκη, εμείς εκεί έχουμε λίγο… τσαμπουκά. Δεν είμαστε της καφετέριας.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει μία γυναικεία ομάδα σήμερα;

Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχεις αποδοχές. Δηλαδή παίρνεις ένα χαρτζιλίκι. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα γιατί μία γυναικεία ομάδα προπονείται κανονικά, 6 προπονήσεις συν τον αγώνα. Ή πέντε προπονήσεις και ο Αγώνας. Αυτό είναι να πάρουν έναν μισθό της τάξης των 300 ευρώ. Ενώ στο Ανδρικό ποδόσφαιρο έχουν για μισθούς εκατομμύρια και μεταγραφές.
Στο γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι μηδαμινές οι αποδοχές που παίρνουν.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ικανό να γεμίσει ένα γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα ή θεωρείς ότι και λίγο κόσμο να έχει καλά είναι;

Επειδή δεν βλέπουμε πολύ κόσμο και αυτόν τον λίγο κόσμο τον θέλουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Πικρή ή όχι αυτή είναι η αλήθεια. Πιστεύω ότι μια γυναικεία ομάδα, μπορεί να προσφέρει θέαμα και έχει την ίδια τεχνική όπως έχει ένας άντρας, έτσι και ένα κορίτσι, έχει την τεχνική.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε την ίδια μυϊκή δύναμη με έναν άντρα.

Μου είπατε ότι τα χρήματα είναι λίγα. Άρα δεν μπορεί μια γυναίκα να ζήσει μέσα από το ποδόσφαιρο όπως ζει ένας άντρας.

Όχι καμία σχέση. Το κάνει σαν χόμπι. Αλλά αυτό το χόμπι είναι σαν να γίνεται σε ρυθμούς επαγγελματικούς. Όπως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Γιατί όταν έχεις απαιτήσεις από μια κοπέλα να έρχεται να κάνει έξι προπονήσεις ή ακόμα και πέντε και εκείνη αφήνει την δουλειά της για να έρθει για ο ποδόσφαιρο, τότε είναι επαγγελματικό. Απλώς τα χρήματα δεν είναι ούτε καν ερασιτεχνικά. Είναι χαρτζιλίκι.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε το Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει η ΕΠΟ να δώσει άλλη έμφαση στο γυναικείο ποδόσφαιρο να δίνει κάποια επιπλέον χρήματα. Αν δώσει το 1/10 ή ακόμα και το 1/100 από τα χρήματα που δίνει στην αντρική ομάδα, τότε θα δημιουργηθούν πάρα πολύ καλές γυναικείες ομάδες. Με αποτέλεσμα και να πληρώνονται παίκτριες και να έχουν αυτό το κίνητρο να ασχοληθούν οι γυναίκες με τον Αθλητισμό.

Σε σχέση με το εξωτερικό σε τι επίπεδο είναι η Ελλάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο;

Χαμηλό. Σε σχέση με Αγγλία, Σουηδία, Δανία γιατί εκεί τα παιδιά ξεκινάνε από 8 ετών και μικρότερα σε ακαδημίες και δουλεύουμε σωστά. Δηλαδή ξεκινάνε από τα πρώτα τους βήματα το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα τα περισσότερα ξεκινάνε στα 14 ή 15 και είναι πολύ αργά για να μάθεις τα βασικά. Από εκεί και μετά μαθαίνεις ότι προλάβεις.

Χρειάζεται δηλαδή ένας αγώνας από μεριάς κράτους, ΕΠΟ ...

Και ομάδων. Χρειάζεται να έχει την προσπάθεια και να αποσκοπεί στο καλύτερο. Αλλά θέλει δουλεία και θέλει και άτομα που να αγαπάνε το ποδόσφαιρο και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει σε αυτό;

Εδώ δεν μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας, και μας κρατάει το ΔΝΤ. Θα δημιουργήσουν και γυναικείο ποδόσφαιρο;

Ρωτάω αν μπορεί να τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα.

Αν θέλουμε εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Έχουμε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά σε σχέση με την Αγγλία έχουμε πολύ χαμηλό.
Έχω παίξει σε αυτές τις χώρες και αυτές έχουν δύναμη όπως έχει ένας άντρας τεχνική που την έχουμε εμείς αλλά έχουν τρέξιμο αλλά αυτοί έχουν και άλλα πράγματα όπως κάποιες ουσίες που δεν επιτρέπονται.
Ίσως γιατί το βλέπουν επαγγελματικά και ζουν από αυτό.


Θεωρείς ότι οι άντρες συνάδελφοι σας οι –δεν ξέρω κατά πόσον αποδέχεστε τον όρο- οι ποδοσφαιριστές δηλαδή, σας βλέπουν μειονεκτικά εσάς τις γυναίκες;

Επειδή έχω τύχει να παίξω με αντρική ομάδα –μια ομάδα τοπική- οι άντρες μετά το τέλος του παιχνιδιού δώσανε το χέρι τους και ακόμα και αγοράκια που παίξαμε και κερδίσαμε, ρώταγαν αυτόγραφο;;;;;
Ειδικά στις μικρές ηλικίες που η δύναμη είναι ίδια αγοριών με κοριτσιών, εκεί φαίνεται ότι και τα δυο φύλα να τα καταφέρουν το ίδιο καλά.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συνέντευξη που μας παραχώρησε η κα Νιτσοπούλου δημοσιεύθηκε και στην Μεσσηνιακή εφημερίδα Θάρρος της 22/6/2010 σελίδα 29.

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.