Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αντίδραση Μπρεδήμα για την μεταφορά του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήρη Δράκο κατέθεσε σήμερα ο Νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θανάσης Μπρεδήμας σχετικά με την μεταφορά του ναού του επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.

Σύφωνα με το κείμενο της κατεπείγουσας ερώτησης ο Κος Μπρεδήμας ζητά από τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο την επαναφορά του ναού του επικούρειου Απόλλωνα στην ΛΗ' Εφορεία αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα, τονίζοντας ότι ο Επικούρειος Απόλλων βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Είρας και κατ επέκτασιν στον Νομό Μεσσηνίας.
Από την άλλη ο Κος Μπρεδήμας αναρωτιέται για τι να έχει το προνόμιο η Ηλεία να διαφημίζει τον Επικούρειο Απόλλωνα ως μνημείο της Ηλείας ενώ την ίδια στιγμή οι Μεσσήνιοι δεν δικαιούνται να διεκδικούν τους ιστορικούς τίτλους του μνημείου.

Αναλυτικά η κατεπείγουσα ερώτηση του κου Μπρεδήμα έχει ως εξής: .....


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Νομαρχιακού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, σχετικά με την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού να «μεταφέρει» και πάλι τον Επικούριο Απόλλωνα στα όρια της Ηλείας.

(Δια του Προέδρου του Ν.Σ. κ. Χρ. Παναγιωτόπουλου)

κ. Νομάρχη,
Όπως είναι γνωστόν, ο «Επικούριος Απόλλων», τον οποίον σεβάστηκαν οι αιώνες ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής ακτινοβολίας, ευρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Είρας και κατ’ επέκτασιν εντός του Νομού Μεσσηνίας και πέραν των άλλων αυτοδίκαια υπάγεται στην ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα.
Αιφνιδιαστικά και με «ταχυδακτυλουργικό» και «δικολαβίστικο» τρόπο το ΥΠ.ΠΟ., ανακάλεσε την προγενέστερη διόρθωση και δια του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, δηλώθηκε ότι το θέμα παρεπέμφθη στη νομική υπηρεσία δια να τηρηθούν οι νομότυπες διαδικασίες...

κ. Νομάρχη,
Όπως γνωρίζετε, η παράταξή μας, από συστάσεως του θεσμού της ΝΑΜ και με πρωτοπόρους τον αείμνηστο πρώτο αιρετό Νομάρχη Παν. Φωτέα και τον τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τ. Υπουργό Θανάση Φιλιππόπουλο, άρχισαν έναν αγώνα, ο οποίος πέρασε εν συνεχεία στους διαδόχους των οι οποίοι συνέχισαν τον αγώνα. Και οι δίκαιοι αυτοί αγώνες ευοδώθηκαν πέρυσι από το ΥΠ.ΠΟ. επί υπουργίας του τότε Υπουργού και σήμερα Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
Χάριν της ιστορίας του όλου θέματος, ενδεικτικά θα αναφερθώ στην από 7-11-2008 ερώτηση του υπογράφοντος προς το Ν.Σ., όπου μεταξύ άλλων σημείωνα την επιχειρηθείσα «εισβολή» του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Λιάπη, στο χώρο του Επικούριο Απόλλωνα, ο οποίος συνοδευόμενος από παράγοντες της Ηλείας και ως «Πυθία επί τρίποδος ισταμένη», προέβη σε σχετικές εξαγγελίες.

Ευτυχώς, η «εισβολή» αυτή ματαιώθηκε χάρις τον άξιο Δήμαρχο Είρας κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος ενεφανίσθη ενώπιον του παρανομούντος τότε Υπουργού και τον ανεκάλεσε στην τάξη, υπενθυμίζοντάς του ότι ο εκεί Ναός δεν είναι στα όρια της Ηλείας αλλά της Μεσσηνίας. Κι εκείνος εμβρόντητος «ώχετο απιών!».
Εν όψει όλων των προαναφερθέντων και της «δικολαβίστικης» επαναφοράς του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία, δικαιολογημένα αντέδρασαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας, Δημ. Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης, οι οποίοι διερμηνεύοντας τα δίκαια αισθήματα του Μεσσηνιακού Λαού όρθωσαν το ανάστημά τους στην απαράδεκτη και «δικολαβίστικη» ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ. και ζήτησαν «την άμεση επαναφορά των πραγμάτων εις την προτέραν αυτών κατάστασιν…», όπως αξιώνουν οι υφιστάμενοι νόμοι και το δίκαιον, η διεκδίκηση του οποίου αποτελεί ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και των νομίμων εκπροσώπων του έναντι των αυθαιρεσιών των γραφειοκρατών, οι οποίοι από της συστάσεως της Ελληνικής Πολιτείας, αποτελούν την τροχοπέδη των δικαιωμάτων του Λαού.

Βεβαίως, ουδείς παραγνωρίζει ότι ο ευρισκόμενος εντός των ορίων της Μεσσηνίας Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και ως εκ τούτου ανήκει όχι μόνον στη Μεσσηνία, αλλά στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.
Ουδείς όμως δικαιούται να παραγνωρίζει ότι ευρίσκεται ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Διότι με τη λογική αυτή θα είχε καταργηθεί η κυριότητα των μνημείων αυτών σε Δήμους, Νομαρχίες σήμερα και Περιφέρειες αύριο.
Γιατί λοιπόν π.χ. η Ηλεία, διασαλπίζει ότι Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ; Αυτή λοιπόν δικαιούται να διαθέτει και δικαιολογημένα ιστορικούς τίτλους, αλλά ταυτόχρονα να «αρπάζει» τον Επικούριο, ανήκοντα στη Μεσσηνία και να τον διαφημίζει ως πολύτιμο δικό της μνημείο και από την άλλη πλευρά οι Μεσσήνιοι δεν δικαιούνται να διεκδικούν τους ιστορικούς τίτλους των αλλά να «θεώνται απαθείς τα γιγνόμενα… και να καθεύδουν υπό μανδραγόραν»;
Εν όψει όλων αυτών και όσων θα προσθέσουμε κατά την συζήτησιν του θέματος ενώπιον του Σώματος:

ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ

1)Αν προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα
2)Σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί για την «επαναφορά» το Επικούριου Απόλλωνα εντός των ορίων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τους απαράγραπτους ιστορικούς τίτλους, αλλά και το δίκαιο το οποίο οφείλει αν σέβεται η Ελληνική Πολιτεία και εν προκειμένω το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καλαμάτα 22-1-2010

Ο ερωτών

Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς θα πούμε ότι στο σχολείο όταν μια φορά και έναν καιρό πηγαίναμε μάθαμε ότι ο Επικούρειος Απόλλων βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στον Νομό Ηλείας.
Τώρα πραγματικά απορούμε. Τα μάθαμε σωστά τότε?? ή κάποιοι τώρα προσπαθούν να μας μάθουν ΝΕΑ ιστορία???

Πάντως την όλη ερώτηση θα μπορούσαμε να την κρίνουμε με μία και μοναδική φράση:
Εδώ ο κόσμος καίγεται και το .... Αιδοίο χτενίζεται.

7 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΚΑΛΑ.

    ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο ακριβώς είπα. Μόνο που χρησιμοποίησα πιο κόσμια έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια επισκεψη στο GOOGLE EARTH για να δειτε τα ορια των νομων ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΗΛΕΙΑΣ και το ναο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ;

    ΤΟΛΑΜΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΗΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΕΙ Ο ΚΟΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΑΚΟ;

    ΤΟΛΑΜΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ;

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ώπα αδερφέ μου πάρτο αλλιώς γιατί θα βρείς στην γωνία.

    Δεν το κατάλαβα το στυλάκι του σχολίου σου.
    Δημοκρατία έχουμε, Ελευθερία του λόγου έχουμε, και σχολιάζουμε.

    Τι θα πει αν τολμάμε να κρίνουμε και να διαψεύσουμε τον Νομαρχιακό σύμβουλο? Και βέβαια τολμάμε γιατι πολυ απλά ο Κος Μπρεδήμας είναι Δημόσιο πρόσωπο, Εκλεγμένο μελος στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ απο αυτά που λεει και γράφει.
    Γράψαμε κάτι ψευδές? Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα δεν είναι στην Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ολυμπία ανήκει -είτε μας αρέσει είτε όχι- στην Ηλεία??

    και στην πολυ τελική ρε φίλε ή Φίλη.

    Εδω η Ελλάδα έχει πολυ σοβαρότερα προβλήματα να λύσει απο το αν ο Επικούρειος Απόλλωνας ανήκει στην Ηλεία ή την Μεσσηνία.
    Εξου και το καυστικό σχόλιο περί "αιδοίου"

    Και φυσικά ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ που καναμε κρίση και εκφράσαμε την γνώμη μας.
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέραν όλων των άλλων, η κίνηση Σαμαρά ήταν προκλητική επειδή στρεφόταν εναντίον ενός νομού για τον οποίον όλοι έχυσαν πραγματικά ή κροκοδείλια δάκρυα πριν δύο χρόνια, και επειδή δεν είχε τους όρχεις να πει "ναι ρε, είμαι υπουργός και κάνω ένα προεκλογικό ρουσφέτι στην πατρίδα μου", παρά εξαφανίστηκε και το απέδωσε σε μία υπάλληλο του ΥΠΠΟ. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά αντάξια ενός εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα.
    Αλλά ας αφήσουμε την Ηλεία. Η Μεσσηνία μπορεί να καυχάται για ένα σωρό σπουδαία μνημεία: Πύλος, Ναυαρίνο, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Ιθώμη, Κορώνη, Μεθώνη, Καλαμάτα, Έξω Μάνη, Σαπιέντζα, και ποιος ξέρει πόσα μου διαφέυγουν. Ο Επικούριος της έλειπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέχασα τα πολύ σημαντικά μοναστήρια και τον αγαπημένο μου ναό της Μεταμορφώσεως στους Χριστιάνους, την Αγία Σοφία της Πελοποννήσου. Και για να παινέψω το σπίτι σας, το καταπληκτικό σιντριβάνι των Φιλιατρών, που πολύ θα ήθελε να έχει η Αθήνα.
    Η ιστορία με τον Επικούριο έχει και τη φαιδρή της πλευρά. Μεσσηνία και Ηλεία ερίζουν για το ιερό των Αρχαίων Αρκάδων! Δυο κοκόροι μαλώνανε σε ξένον αχερώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.