Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Τα συνέδρια της Ν.Δ. Ιστορική αναδρομή

Από την 4η Οκτωβρίου 1974, ημέρα ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα συνέδρια του κόμματος πάντα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αρχή έγινε με το προσυνέδριο της Χαλκιδικής τον Απρίλιο του 1977, όπου πραγματοποιήθηκε η δημοκρατική εσωτερική οργάνωση της ΝΔ, ενώ το πρώτο συνέδριο της ΝΔ συνήλθε τον Μάιο του 1979, περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη δεύτερη μεταπολιτευτική νίκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 42%. Οι αιρετοί σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ, τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και προσδιορίστηκε ως ιδεολογία του κόμματος ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός».

Τον Ιούνιο του 1981 και ενώ ο άνεμος της .........

«αλλαγής» κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του τόπου διεξήχθη το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα που εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος του κόμματος Γεώργιος Ράλλης, εν όψει και των εθνικών εκλογών. Η διπλή οδυνηρή ήττα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 1981- εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές- και η άνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία δρομολόγησαν εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης έθεσε ο ίδιος θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην ΚΟ και καταψηφίστηκε, ενώ πρόεδρος του κόμματος εκλέχθηκε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έχοντας συνυποψήφιό του τον κ. Κ. Στεφανόπουλο , μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πριν από το δεύτερο συνέδριο του 1986 μεσολάβησαν η ήττα τις ευρωεκλογές του 1984, η παραίτηση του Ευ. Αβέρωφ και η εκλογή του κ. Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ με συνυποψήφιο τον κ. Στεφανόπουλο αλλά και νέα ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 1985. Το ποσοστό του όμως είχε αυξηθεί σε 41%. Τον Σεπτέμβριο του 1985 αποχώρησε από τη ΝΔ ο κ. Στεφανόπουλος και μαζί με άλλους εννέα βουλευτές ίδρυσε τη «Δημοκρατική Ανανέωση» (ΔΗ. ΑΝΑ). Τον Φεβρουάριο του 1986 διενεργήθηκε το δεύτερο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες.

Το επόμενο, το τρίτο, συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί έπειτα από οκτώ χρόνια, το 1994, και αφού θα έχουν σημειωθεί «κοσμοϊστορικές» αλλαγές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις: η πτώση του ΠαΣοΚ το 1989, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ενιαίου Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον τότε βουλευτή της ΝΔ κ. Τζ. Τζαννετάκη, η Οικουμενική του Νοεμβρίου 1989 υπό τον καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα , η νίκη της ΝΔ το 1990, η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 και η παραίτησή του με την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του κ. Μ. Εβερτ από την ΚΟ έναντι του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Εβερτ συγκάλεσε το τρίτο συνέδριο τον Απρίλιο του 1994 στη Χαλκιδική, όπου επιβεβαιώθηκαν οι ιδεολογικές αρχές της ΝΔ, και στρατηγική επιδίωξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αναδείχθηκε η «Ειρηνική Επανάσταση με αξιοπιστία». Η ΝΔ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές του 1994 και στις εθνικές εκλογές του 1996 και ο κ. Κ. Σημίτης εξελέγη Πρωθυπουργός. Ο κ. Εβερτ υπέβαλε την παραίτησή του και κίνησε διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Τον Οκτώβριο του 1996 ο κ. Εβερτ επανεξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, αφού υπερίσχυσε του εκλεκτορικού σώματος του κ. Γ. Σουφλιά. Τον Μάρτιο του 1997 πραγματοποιήθηκε το τέταρτο συνέδριο της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με θέμα την εκλογή προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος. Στην πρώτη ψηφοφορία ο νυν πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής έλαβε 40,73%, ο κ. Σουφλιάς 30,52%, ο κ. Εβερτ 25,34% και ο κ. Βυρ. Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος με 69,16% έναντι 30,84% του κ. Σουφλιά.

Την περίοδο 31 Μαρτίου- 2 Απριλίου 2000 συνήλθε στην Αθήνα το συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ, οι οποίες αναδιατυπώθηκαν στη μετά ΟΝΕ εποχή. Η ΝΔ ηττήθηκε τον Απρίλιο από το ΠαΣοΚ και λίγο αργότερα αποχώρησε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ενώ τον Ιούνιο του 2000 διεξήχθη έκτακτο συνέδριο στην Αθήνα με στόχο την επιβεβαίωση της ιδεολογίας και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Το πέμπτο και το έκτο συνέδριο
Η επιστροφή Σουφλιά και η ιδεολογική μετατόπιση


Το 5ο τακτικό συνέδριο που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2001 σημαδεύτηκε από την πρόσκληση του κ. Καραμανλή προς τον κ. Γ. Σουφλιά να επιστρέψει στη ΝΔ, τον οποίο είχε διαγράψει μαζί με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη τον Φεβρουάριο του 1998. «Γιώργο, καλώς όρισες σπίτι σου» του είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις αλλαγές στο καταστατικό, στις οποίες περιλαμβανόταν και η θεσμοθέτηση της θέσης του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Η ΝΔ σχηματίζει κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004 και το καλοκαίρι ο κ. Καραμανλής προεδρεύει του έκτου συνεδρίου στην Αθήνα, όπου σε ιδεολογικό επίπεδο το κόμμα μετατοπίζεται προς το «κοινωνικό κέντρο». Τον Ιούλιο του 2007 διεξάγεται το έβδομο συνέδριο της ΝΔ και λίγο αργότερα, τον Αύγουστο, ο κ. Καραμανλής προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες κερδίζει.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.