Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Η Καλαμάτα στον ρυθμό της Video Art

Το Video Art Festival Μηδέν γέμισε από χθες τις οθόνες και τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Εως και την Κυριακή η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα πλημμυρίσει ξανά με εικαστικές εικόνες, χρώματα και ήχους και, πάνω απ' όλα, με φρέσκες ιδέες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, που θα συναντηθούν για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Φέτος, στις προβολές του φεστιβάλ συμμετέχουν 245 καλλιτέχνες από περισσότερες από 40 χώρες. Το βασικό πρόγραμμα, το οποίο έχουν επιμεληθεί η Γιούλα Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, περιλαμβάνει θεματικές ...

ενότητες video art [Transforming the ordinary, Strange thoughts, Missing text, 17 Continents, Video Art+Dance, Urban (R)evolutions], καθώς και ένα επετειακό πρόγραμμα προβολών για τα 5 χρόνια παρουσίας του φεστιβάλ στον εικαστικό χώρο, με επιλογές έργων από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές ειδικές προβολές και αφιερώματα σε ομάδες και φεστιβάλ του εξωτερικού (Cologne OFF Video & Film Festival, VideoChannel, globalscreen.org), καθώς και την καθιερωμένη πλέον παρουσίαση φοιτητικών εργασιών από το Τμήμα Τεχνών, Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε επιμέλεια της γνωστής βιντεο-καλλιτέχνιδας και καθηγήτριας του τμήματος, Μαριάννας Στραπατσάκη. Το Festival Μηδέν συνεργάζεται με τη διεθνή ομάδα globalscreen.org, παρουσιάζοντας το νέο τους project με τίτλο «Simulations». Σε αυτή την ενότητα προβολών, 25 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο πραγματεύονται το θέμα της «προσομοίωσης», σε μια εποχή που κυριαρχείται από εικόνες και υποκατάστατα της πραγματικότητας. Ακόμα, σε συνεργασία με το New Media Art Project Network (με έδρα την Κολονία), το φεστιβάλ παρουσιάζει τις ενότητες προβολών «Here we are!» -μια επιλογή βίντεο από το CologneOFF IV Video & Film Festival- και «Women Directors Cut 13-13-13» (13 βίντεο από 13 γυναίκες σκηνοθέτιδες από 13 χώρες, ένα πρόγραμμα της διαδικτυακής πλατφόρμας VideoChannel σε επιμέλεια του Wilfried Agricola de Cologne).

Στο ειδικό αφιέρωμα στο Videodance, εικαστικοί, περφόρμερ, καλλιτέχνες των νέων μέσων, χορογράφοι και χορευτικές ομάδες, κυρίως από την Ευρώπη, αναπτύσσουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο γύρω από τη σχέση του βίντεο με τον χορό, όχι απλά σαν μέσο καταγραφής, αλλά σαν εργαλείο συν-δημιουργίας. Τέλος, εστιάζοντας στη σχέση του βίντεο με την αρχιτεκτονική, στη θεματική ενότητα Urban (R)evolutions, προβολές βίντεο, αλλά και στατικών εικόνων ενώνουν περισσότερους από 100 εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, ομάδες και φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών από 26 χώρες, που δίνουν τη δική τους εκδοχή για το αστικό περιβάλλον. Οι προβολές γίνονται στην πλατεία Αμφείας και ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9.20 μ.μ.

*Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα: www.festivalmiden.gr, info@festivalmiden.gr
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Ελευθεροτυπία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.