Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Απαντήσεις για την ανοικτή επιστολή των "Τερψιθιωτών" έδωσε αποκλειστικά στο Φιλιατρά News o Δήμαρχος Κυπαρισσίας.

Αποκλειστική συνέντευξη στο Φιλιατρά News παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κος Γιώργος Σαμπαζιώτης σχετικά με την ανοικτή επιστολή που του απέστειλαν χθές το μεσημέρι οι «Τερψιθιώτες».

Σε ότι αφορά τους «Τερψιθιώτες» και την ανοικτή επιστολή τους, ο κος Σαμπαζιώτης είπε ξεκαθαρίζοντας ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν ασχολείται με οικισμούς. Δεν μπορεί να προτείνει οριοθέτηση οικισμών. Εχει αρμοδιότητα στο να ορίζει περιοχές για χρήση. Να ορίζει επεκτάσεις σχεδίων πόλεως και όχι οικισμών.

Οι οικισμοί υπάγονται σε μια διαδικασία ενός νόμου του 1985 που αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του ΠΕΧΩ του Νομού (δηλαδή της Μεσσηνίας) πρέπει να χωροθετηθούν όλοι οι οικισμοί προ του 1923.
Η Τερψιθέα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν και έχουν εκδοθεί άδειες από την πολεοδομία Κυπαρισσίας οι οποίες είναι νομότυπες. Το περίγραμμα του οικισμού που έχουν στα χέρια τους οι .........

αρχές δεν είναι θεωρημένο από κάπου.

Υπάρχει μια παλιά απόφαση για την Τερψιθέα χωρίς να υπάρχει διάγραμμα. Έχουν εκδοθεί άδειες οικοδομής και κάποιες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την πολεοδομία ως νόμιμες βασιζόμενο σε αυτό το πρόχειρο σκαρίφημα της περιοχής.
Αυτό σημαίνει ότι μια αναγκαιότητα από την πολεοδομία από το ΠΕΧΩ της Καλαμάτα είναι να λύσει το θέμα με τον οικισμό της Τρψιθέας.
Βάση της νομοθεσίας πρέπει να γίνει από την πολεοδομία μια ψηφιοποίηση των ιδιοκτησιών που αυτή την στιγμή αποκτούν ενιαίο οικοδομικό ιστό. Δηλαδή τα σπίτια να μην έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 40-50 μέτρα μεταξύ τους. Κάνουν αυτοψία στον οικισμό και ξεκινούν την διαδικασία νέας οριοθέτησης. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Νομαρχία, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και λύνεται έτσι το θέμα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θέμα Γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Έχουν κάνει όμως αυτοψία στον χώρο.
Αυτό θα γίνει και για τους οικισμούς Μεμί, Ροντακίου και Πλεμενιάνων.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ενοχλούμε τις υπηρεσίες ώστε να γίνει κάτι παραπάνω.

Η Τερψιθέα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι αγροτική περιοχή υψηλής παραγωγικότητας.
Παλιά η περιοχή ήταν περιοχή αγροτικής ανάπτυξης. Το 2006 με νόμο αποχαρακτηρίστηκαν περιοχές υψηλής Γεωργικής ανάπτυξης όσες περιοχές βρίσκονται 500 μέτρα από Εθνικούς οδικούς άξονες.
Αυτόματα η Τερψιθέα αποχαρακτηρίστηκε από ζώνη υψηλής αγροτικής ανάπτυξης. Είχαμε και προβλήματα με παραγωγούς που έλεγαν τι θα γίνει τώρα που αποχαρακτηριστήκαμε.

Για την παραλία του Βλάχου είπε ότι επειδή δεν είναι πλέον ζώνη υψηλής γεωργικής ανάπτυξης μπορεί πλέον κάποιος ιδιώτης να εγκαταστήσει εκεί και μια επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης.
Εμείς σαν Δήμος την παραλία του βλάχου την φροντίζουμε. Εξυπηρετεί την Τερψιθέα, την Σπηλιά την άλλη είσοδο απέναντι από τον κόμβο της Φαρακλάδας, Κάθε χρόνο την καθαρίζουμε την φροντίζουμε όσο μπορούμε.
Πάντως τις παραλίες προτιθέμεθα να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Και με σωστή πρόσβαση και με καθαρισμό – φροντίδα όλο τον χρόνο.
Οι ασφαλτοστρώσεις πρέπει αν γίνουν και το έχουμε στο μυαλό μας να το κάνουμε.

Για τον βιολογικό καθαρισμό το σχέδιο παράδοσης είναι μέχρι το χειμώνα. Και μάλιστα τους πρώτους 12 μήνες θα λειτουργεί με ευθύνη της εταιρίας που το κατασκεύασε. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί από την λειτουργία του θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του Δήμου.
Ο βιολογικός καθαρισμός με τις προδιαγραφές που έχει παράγει καθαρό νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάτρα σπιτιού, ντους κλπ κλπ.
Αυτό θα μπορεί αν γίνει αν η επεξεργασία του νερού γίνει τριτοβάθμια. Στον δικό μας βιολογικό προβλέπετε η επέκταση τους σε τριτοβάθμια επεξεργασία.
Το νερό που θα παράγεται με ένα δίκτυο άρδευσης θα πηγαίνει να αρδεύει τις καλλιέργειες της περιοχής.
Προτεραιότητα στην άρδευση της περιοχής δεν είναι στην Τερψιθέα, αλλά στην περιοχή της Γιαννίτσαινας. Και νομίζω ότι είναι ένα ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δέχτηκαν τον βιολογικό εκεί.
Εφόσον προκύψει δυνατότητα άρδευσης της περιοχής της Τερψιθέας, γιατί όχι να μην μπει μέσα.

Ακούστε τι είπε ο Κος Σαμπαζιώτης για το θέμα.



Για το σημείο στην ανοικτή επιστολή που λεει:
(Μήπως έχουν τελικά δίκιο τα Φιλιατρά, τα οποία ισχυρίζονται ότι η Τερψιθέα καλό θα ήταν να ενταχθεί στο Δήμο τους για να απολαμβάνει και τα νερά, από το μελλοντικό Φράγμα;) ο Κος Σαμπαζιώτης είπε ότι είναι ένα έργο το οποίο αφορά όλη την περιοχή. Δεν γίνεται μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση των Φιλιατρών. Δεν θα είχε νόημα ένα τέτοιο έργο.

Ερωτώμενος από εμάς προς τι τότε η «σπόντα» αυτή ο κος Σαμπαζιώτης είπε ότι δεν ξέρει ποια είναι η σκέψη των συντακτών της επιστολής. Μας φάνηκε ενοχλημένος (τουλάχιστον αυτή την εικόνα μας έδωσε) αντικρούοντας την φράση των συντακτών της επιστολής για πιθανή ένταξη της Τερψιθέας στα Φιλιατρά με το επιχείρημα για τον Αγρίλη, λέγοντας ότι παλιότερα πολλοί Αγριλιώτες ζητούσαν την ένταξη του Αγρίλη στην Κυπαρισσία λόγω του ότι κάθε χρόνο ένα μέρος της Φροντίδας του Αγρίλη γινόταν από την Κυπαρισσία και μάλιστα άμεσα. Ζητούσαν κάτι σήμερα και την άλλη μέρα γινόταν είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν έμπαινε σε μια διαδικασία αντέγκλησης με τον γειτονικό Δήμο Φιλιατρών ο οποίος είναι ένας αδερφικός Δήμος ο οποίος συνεργάζεται με τον Δήμο Κυπαρισσίας.
Αν μπαίνουμε σε λογικές που ίσχυαν παλιότερα ότι έχουμε μεταξύ μας αντιπαλότητα, εγώ δεν θα μπω και δεν θα συντηρήσω αυτές τις λογικές.


Για τον Δρόμο Φιλιατρά – Κυπαρισσία είπε ότι ο δρόμος αυτός κακώς παρελήφθη το 1998. Έγινε με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης. Εδώ κάναμε παρέμβαση λέγοντας ότι Δεν έχει γίνει επίσημο πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης του Δρόμου γιατί είναι ανολοκλήρωτος. Εκκρεμεί να πέσει ένας ακόμα ασφαλτοτάπητας.
Ο Κος Σαμπαζιώτης μας είπε ότι δεν ξέρει αν έχει γίνει το επίσημο ή το τελειωτικό πρωτόκολλο παραλαβής. Μας είπε ότι είχαν κάνει παρέμβαση στην περιφέρεια ρωτώντας για τους λόγους που ο δρόμος αυτός είναι σε αυτήν ην κατάσταση και οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν απαντήσει ότι προτίμησαν να κάνουν διαπλάτυνση του δρόμου και ο δεύτερος ασφαλτοτάπητας θα γίνει με άλλη εργολαβία. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει παρεμβάσεις με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλα μέχρι σήμερα(!!!!!!!!!) απάντηση δεν έχουμε πάρει.
Τους εφιστούμε την προσοχή ότι ο δρόμος αυτός πρέπει να τακτοποιηθεί διότι ο δρόμος αυτός έχει καταγεγραμμένα πολλά ατυχήματα αρκετά από αυτά θανατηφόρα.
Από τα αρχεία της Τροχαίας έχουν καταγραφεί όλα τα τροχαία ατυχήματα από το βιβλίο ατυχημάτων της τροχαίας,
Εχουν τα στοιχεία στα χέρια τους που δείχνουν ότι ο δρόμος αυτός εχει πολύ βεβαρυμένο ιστορικό.
Απ΄ότι είπε ό Νομάρχης από τα πρώτα έγα του ΕΣΠΑ θα είναι η ολοκλήρωση αυτού του δρόμου με τον νέο τάπητα.
Θα γίνει ο τάπητας, ο φωτισμός και η απορροή των όμβριων που δεν υπάρχει.


Ρωτήθηκε ο Κος Σαμπαζιώτης για τον κόμβο της Φαρακλάδας που δημιουργείται. Επεσημάναμε την επικινδυνότητα του σημείου με τον τρόπο που κατασκευάζεται και εκφράσαμε τους φόβους μας ότι θα υπάρξουν θύματα σε αυτό το σημείο.
Ο Κος Σαμπαζιώτης μας είπε ότι ο κόμβος είχε σχεδιαστεί λάθος και με την επέμβαση μας εκείνη την στιγμή τροποποιήθηκε.
Είχαν βρει ένα γεφυράκι το οποίο ειχε κατασκευαστεί για να περνάνε τα λάστιχα των αρδεύσεων.
Θεωρήσανε ότι το γεφυράκι ήταν γεφυράκι που απορρέει νερά μεγάλης ποσότητας και είχαν σχεδιάσει να φτιάξουν ένα τεράστιο γεφύρι για να περάσουν τα νερά. Αλλα να πάνε που? Δεν υπήρχε αποδέκτης.
Παραμένει όμως το πρόβλημα των ομβρίων γιατί όταν κατασκευάστηκε ο δρόμος δεν υπήρχε μελέτη για τα όμβρια. Ή όπου είχε είχε αποσπασματικά.
Επιμείναμε και ρωτήσαμε τον κο Σαμαπζιώτη αν ήταν προτιμότερο να γίνει η παρέμβαση αυτή αλλά ΜΟΝΟ με διαγράμμιση και να αποφευχθεί η λύση αυτή για να μην προκληθούν ατυχήματα.
Ο Κος Σαμπαζιώτης είπε ότι οι μπάρες που θα τοποθετηθούν θα «σβήνουν» στον δρόμο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φιλιατρά News

4 σχόλια:

  1. Τέτοια μας κάνεις και μετά εμείς πως να μην κάνουμε αρχική μας σελίδα το Φιλιατρά news.
    Πολύ ωραία κάλυψη του θέματος και μάλιστα άμεση κάλυψη.
    Θα ήθελα να πω στον Δήμαρχο μου ότι για τον δρόμο καρμανιόλα Δήμαρχε δεν υπήρξε ποτέ πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του δρόμου.

    Οσο για τον κόμβο στην Φαρκαλάδα, δήμαρχε θα σκοτωθεί κόσμος. Μια χαρά στα είπε ο Φιλιατρά News.
    Εχει στενέψει πολυ το σημείο εκεί.
    Πέραν πάσης αμφιβολίας το έργο αυτό γίνεται για να αρπάξει φράγκα ο εργολάβος.
    Θα μπορούσε να γίνει με μια απλή διαγράμμιση όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο δημοσιογράφος.
    Δηλαδή ρε Δήμαρχε, για να κονομήσει ένας πρέπει να σκοτωθεί κόσμος;

    Στο πρώτο ατύχημα που θα γίνει ξηλώστε το γιατί βλέπω να σας γίνονται εφιάλτης οι ψυχές που θα χαθούν.

    Κώστας Γ.
    Κυπαρισσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερβάλλεις ελαφρώς Κώστα.

    Εκανα αυτό που έπρεπε μιας και με εμπιστεύθηκαν οι Τερψιθιώτες και μου απέστειλαν την ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο.
    Συμφωνώ σε ότι γράφεις.

    Για τον δρόμο Φιλιατρά - Κυπαρισσία, πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    Το έργο δεν έχει παραληφθεί ΠΟΤΕ.
    Η ιστορία αυτή είναι από το 1998.
    Τωρα έχουμε 2009. 11 χρόνια μετά(!!!!) εκκρεμεί να πέσει το δεύτερο στρώμα ασφαλτοτάπητα και να παραληφθεί το έργο.

    Οσο για τον κόμβο στην Φαρακλάδα. Τα ατυχήματα τα φοβάμαι κι εγώ. Το επεσήμανα στον κο Σαμπαζιώτη με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο.
    Συμφωνώ σε ότι γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΠΑΜΕ ΚΕΝΤΑΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ.
    ΠΕΤΑΣ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΚΟΡ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΤΑΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.

    ΚΩΣΤΑΣ Γ.
    ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Κώστα μην γράφεις τέτοια πράγματα.
    Θα νομίζει κανένας ότι σε πληρώνω για να τα λες. Ζούμε σε πονηρούς καιρούς.
    ΜΗΝ τα λες αυτά.

    Ξέρω ότι αγαπάς αυτό το blog αλλά Stay cool man.
    Κάνω αυτό που πρέπει και δίνω βήμα σε όποιον το επιθυμεί.
    Οι Τερψιθιώτες ήθελαν βήμα, και τους το παρείχα απλόχερα.
    Τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω.
    Δες το σαν ανταπόδοση της ευγνωμοσύνης μου για την εμπιστοσύνη που δείχνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.