Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΔΕΗ – Αλλάζουν τα έντυπα των λογαριασμών σε δύο μήνες

Αλλαγές στη δομή των τιμολογίων του ηλεκτρικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ.Π.Αθανασόπουλος σήμερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης απηύθυνε πρόσκληση προς την εταιρία αλλά και τους ιδιώτες επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε τροποποιήσεις στο ........

έντυπο του λογαριασμού κατανάλωσης, ώστε να εμφανίζονται ξεχωριστά οι ανταγωνιστικές και μονοπωλιακές χρεώσεις αλλά και περιορισμό του πλήθους των τιμολογίων που εφαρμόζονται σήμερα στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών.

Ειδικότερα, ως προς τα έντυπα των λογαριασμών οι αλλαγές προβλέπεται να εφαρμοσθούν σε δύο μήνες περίπου και συνίστανται στο ότι θα εμφανίζονται ξεχωριστά οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μονοπωλιακές χρεώσεις) από το κόστος παραγωγής και το περιθώριο εμπορίας (ανταγωνιστικές). Οι μονοπωλιακές χρεώσεις θα είναι κοινές για όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, ενώ οι ανταγωνιστικές θα είναι το πεδίο στο οποίο θα ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές έγιναν εφικτές μετά την υπογραφή, από τον υπουργό Ανάπτυξης, των αποφάσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας του 2008 και για τα τέλη χρεώσεως, μεταφοράς και διανομής στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι «καθώς η πίτα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αυξάνεται, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις από όλες τις πλευρές. Από τη ΔΕΗ, με το επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, στηρίζει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές, όπως και τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε συνεργασία με ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

«Τα λόγια, σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης, ιστορικά ποτέ δεν έλειψαν από αυτό τον τόπο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έργα. Αυτό ισχύει για όλους μας, ισχύει βέβαια και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, φυσικά και τις δημόσιες».

Για ανοιχτές πληγές της ΔΕΗ και στημένο παιχνίδι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ.Ν.Φωτόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου, οι αυξημένες βροχοπτώσεις που γέμισαν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών και η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο πεντάμηνο μειώθηκαν κατά 3,5 % σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κρίσης ενώ οι βιομηχανίες στο ίδιο διάστημα περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15,8 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.