Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης

Τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης γίνονται σήμερα στις 20:00.

«AYTO είναι το Nέο Μουσείο της Ακρόπολης», ήταν η απάντηση που έδιναν σε ανυποψίαστους τουρίστες που το πακέτο των διακοπών που έκλεισαν από τον χειμώνα συνέπιπτε με τα εγκαίνια του μουσείου.

Η περιέργειά τους δεν ήταν λόγω της κοσμοσυρροής έξω από την είσοδο του πιο σημαντικού θεματικού μουσειακού χώρου της χώρας, αλλά η δυναμική που αποπνέει το ίδιο το κτίριο.

Απόδειξη οι δεκάδες φωτογραφικές μηχανές που εστίαζαν πάνω στο νέο κόσμημα της πρωτεύουσας, χωρίς οι ερασιτέχνες φωτογράφοι να γνωρίζουν τίποτα γι' αυτό πέρα από την αρχιτεκτονική του επιβολή.

Η μεγάλη μέρα των εγκαινίων είναι σήμερα. Η στιγμή .......

που θα κλείσει μια αντίστροφη μέτρηση που πάει πολύ πίσω στον χρόνο και στην εποχή που κρίθηκε ακατάλληλη η παλαιότερη στέγη των μνημείων στον Bράχο της Ακρόπολης. Και τελικά αυτή η χρονική διαδρομή με πολλά και πάσης φύσεως σκαμπανεβάσματα έφτασε στο τέρμα της.

Την Τετάρτη το τυπικό της έναρξης λειτουργίας κάθε νέου δημόσιου κτιρίου πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο. Ο μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων αγίασε το νέο μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και του πρόεδρου του Οργανισμού Ανέγερσης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος και τόνισε: «Δεν είναι έργο ενός ανθρώπου ούτε μιας κυβέρνησης, αλλά έργο καθολικό».

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου στοχεύει να παράσχει στους επισκέπτες όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακρόπολης. Οπως σημειώνεται, «τα εκθέματα δεν παρουσιάζονται αποκλειστικά ως έργα τέχνης, αλλά και ως τεκμήρια του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου της περιόδου από την οποία προέρχονται». Οι συλλογές της έκθεσης είναι οργανωμένες με άξονες την τοπογραφική θέση, τη χρονική ακολουθία και τη θεματική συνάφεια των μνημείων.

Από την είσοδο του μουσείου ανοίγεται στον επισκέπτη μια γυάλινη λεωφόρος, πλάτους 12 μ. και μήκους 300 μ. Στην αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά στις πλαγιές του Bράχου, ενώ στα δεξιά του ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης, όπως τα μοναδικά διακοσμημένα αγγεία από το ιερό της Νύμφης, το αμφίγλυφο του Τηλέμαχου από το Ασκληπιείο, τα θεατρικά προσωπεία από το ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, ο θησαυρός του ιερού της Ουρανίας Αφροδίτης κ.ά. Η επιβλητική γυάλινη κλίμακα στο τέλος της αίθουσας, στην κορυφή της οποίας εκτίθενται τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του αετώματος του Εκατόμπεδου, του πρώτου μεγάλου ναού της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη.

Η περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου ορόφου ξεκινά από τη βορειοανατολική γωνία, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα και ένα πρόπλασμα υπό κλίμακα αποκαλύπτουν τη σημασία της Ακρόπολης κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο ως χώρου κατοίκησης και έδρας του τοπικού ηγεμόνα.

Η εξέλιξη της Ακρόπολης σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο σηματοδοτείται από τα σχετικά ευρήματα της γεωμετρικής περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο δισκοειδές χάλκινο έλασμα με τη Γοργώ, που προέρχεται από τον υστερογεωμετρικό ναό της Αθηνάς Πολιάδος, και τα γλυπτά του αετώματος του Εκατομπέδου, με τα λιοντάρια που σπαράσσουν ταύρο, τον Τρίτωνα και τον Τρισώματο Δαίμονα.

Ο επισκέπτης στη συνέχεια περνά στη νότια πλευρά της αίθουσας, όπου ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι Kόρες, οι Iππείς κ.ά., προσφέρουν μια εικόνα της Ακρόπολης κατά την Αρχαϊκή Περίοδο.

Κοντά στις Κόρες, υψώνονται επιβλητικά τα γλυπτά της Γιγαντομαχίας από το μεγάλο αέτωμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς Πολιάδος.

Η αίθουσα των αρχαϊκών ολοκληρώνεται με την αναφορά στην περσική εισβολή που προκάλεσε την καταστροφή της Ακρόπολης, αλλά και με τα έργα του λεγόμενου Αυστηρού Ρυθμού, τον «προθάλαμο» της υψηλής τέχνης της κλασικής εποχής.

Στον δεύτερο όροφο του μουσείου, υπάρχει το αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα. Στον πυρήνα της αίθουσας του Παρθενώνα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς καταγραφές της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με το σηκό του Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολόνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σ' αυτόν.

Στον πρώτο όροφο:
Στη δυτική και βόρεια πλευρά της αίθουσας βρίσκονται τα φατνώματα της οροφής των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και οι Καρυάτιδες. Η έκθεση ολοκληρώνεται στη βόρεια πλευρά της αίθουσας. Πρωτότυπα έργα, ψηφισματικά και τιμητικά ανάγλυφα, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών αριστουργημάτων, πορτρέτα επωνύμων προσώπων, ιερέων και φιλοσόφων καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Χθες πραγματοποιήθηκε ξενάγηση υπηρεσιακών στελεχών, διοικήσεων και μελών ΚΑΣ και Συμβουλίου Μουσείων, ενώ το βράδυ από την πύλη του μουσείου πέρασαν ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και όλες οι επιτροπές επιστροφής Μαρμάρων από όλον τον κόσμο, καθώς και ο Σύλλογος Αμερικανών Φίλων του Μουσείου.

Σήμερα, ημέρα της τελετή έναρξης του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παραστούν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, οι πρόεδροι της ΔΟΕ και της UNESCO, πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και ακόμα εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Σχετικά Θέματα:

α.) Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης LIVE μετάδοση

β.) Μουσείο Ακρόπολης. Το λογότυπο της Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.