Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Μεγάλη η επιτυχία της 3ης γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας

Με παρουσία πλήθους κόσμου, ξεκίνησε το διήμερο των εκδηλώσεων λήξης, της 3ης Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας, στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Η φετινή γιορτή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές, αφού η συμμετέχοντες στα περίπτερα ήταν και περισσότεροι και ο κόσμος που την επισκέφθηκε ήταν εξαιρετικά πολύς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Διοργανωτών οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1.200 ενω αναμένεται ακόμα περισσότερος κόσμος στον χώρο της διοργάνωσης σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου.
Στις εκδηλώσεις λήξης της 3ης Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας το παρόν έδωσαν ο ......

Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος συνοδευόμενος από τον Αντινομάρχη κο Δημήτρη Καφαντάρη, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Νάντια Γιαννακοπούλου, οι Δήμαρχοι Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας, Κυπαρισσίας κος Γιώργος Σαμπαζιώτης, Αυλώνα κος Φλιντίσης, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών κος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Γαργαλιάνων ενώ απουσίες είχαν όλοι οι βουλευτές του Νομού λόγω των εγκαινίων του μουσείου της Ακρόπολης.

Η Κα Παντελάκη εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατρών αφού ξεκίνησε την ομιλία της είπε ότι είναι μια γιορτή που γίνεται με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή και διαφήμιση του προϊόντος, καθώς το καρπούζι που παράγεται στην Τριφυλία είναι το πιο πρώϊμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι το προϊόν αποκτά μια επιπλέον δυναμική.
Εκτός από την προβολή του προϊόντος σκοπός της γιορτής είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, των αγροτών και των εξαγωγικών φορέων για την καλλιέργεια την εμπορία και την διατροφική αξία του Καρπουζιού.

Ακούστε την Κα Παντελάκη.




Αμέσως μετά την Κα Παντελάκη τον λόγο πήρε ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος.
Στην ομιλία του είπε ότι το καρπούζι είναι ένα προϊόν που έχει γίνει σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου μας. Ένα προϊόν που γίνεται με σοβαρή δουλειά με μεράκι με ζήλο με φιλοπονία με αγάπη και πάθος μας έχει κάνει γνωστούς, σε όλη την Ευρώπη.
Συνεχάρη τους αγρότες που έχουν εντάξει τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα. Συνεχάρη την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής όπου κατάφεραν να δρομολογήσουν το μεγάλο έργο του Φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού.
Τελειώνοντας ο κος Δράκος απένειμε τα εύσημα στην οργανωτική επιτροπή της γιορτής καρπουζιού η οποία σε πολλές περιπτώσεις ρυμουλκεί την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για να υποστηριχθεί το καρπούζι.
Φάνηκε ανοικτός στην σκέψη να γίνει έκθεσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Είμαστε διατεθειμένοι να σας υποστηρίξουμε και να εργαστούμε όλοι μαζί και σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ακούστε τον Κο Δράκο




Ο Κος Μαλαπάνης αν και δεν βρέθηκε στην γιορτή του καρπουζιού συμμετέχοντας στους δρόμους της Ελιάς, εκπροσωπήθηκε από τον Κο Παναγίωτη Αλευρά ο οποίος είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την τελετή λήξης της γιορτής.
Το καρπούζι είναι ο στυλοβάτης των αγροτών και αυτό είναι σημαντικό.
Είναι η καλύτερη χρονιά για τους αγρότες μιας και βρισκόμαστε σε χρονιά που οι τιμές παραγωγού κατρακυλάνε.
Οι αγρότες κατάφεραν να έχουν ποιότητα πιστοποίηση και πρωϊμότητα στο καρπούζι και αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού μας.
Ζήτησε στήριξη των αγροτών από την πολιτεία, με τεχνολογία, εφαρμογές.
Αποκάλυψε ότι καταργούνται ΚΕΓΕ Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Καλαμάτας χωρίς κανένα διάλογο χωρίς τίποτα.
Το μεγάλο πρόβλημα του Αγρότη είναι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας. Στην Ελλάδα είναι 1 προς 6 ενώ στην Ευρώπη είναι 1 προς 2.
Πρέπει η πολιτεία να πάρει σκληρά μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση ώστε ο κόπος του αγρότη να απολαμβάνεται από τον ίδιο και όχι από δεύτερους και τρίτους.
Ο Αγροτικός τομέας έχει μέλλον. Το μέλλον το προετοιμάζουμε με έργα από την πολιτεία, τους δήμους την Νομαρχία και ο αγρότης να απολαμβάνει τον κόπο του και τον ιδρώτα του.
Έδωσε συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή και ευχήθηκε να μπάινει ένα λιθαράκι για να γίνεται καλύτερη.

Ακούστε τον Κο Αλευρά




Ακολούθως χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας.
Καλωσόρισε τον Νομάρχη Μεσσηνίας κο Δράκο.
Τα καλά αποτελέσματα φάνηκαν φέτος. Από 24 ίσως και παραπάνω χώρες έφτασαν στην Τριφυλία για να φορτώσουν καρπούζι και να τα προωθήσουν στις αγορές της Ευρώπης.
Είναι επιτυχία αυτό για την περιοχή γιατί αυτή η προσπάθεια που κάνουμε έχει συντελέσει πολύ ώστε το καρπούζι της Μεσσηνίας να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.
Η συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων έχει θετικά αποτελέσματα.
Καθένας από την πλευρά του πρέπει κάθε χρόνο να κάνει ένα παραπάνω βήμα για να πηγαίνουμε πιο μπροστά.
Το βήμα που μας έδωσε η Νομαρχία είναι το φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού όπου μετά από μεγάλη προσπάθεια αυτό γίνεται πραγματικότητα.
Εγκαταστάθηκε η εταιρία, με επισκέφθηκαν οι αρχιμηχανικοί και σε δυο με 3 χρόνια θα έχουμε το μεγαλύτερο έργο που έγινε στην περιοχή μας.
7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που θα αρδεύουν ολόκληρη την περιοχή.

Αναφέρθηκε στον χώρο που γίνεται η εκδήλωση λέγοντας ότι ο χώρος αυτός πλέον είναι Δημοτικός, αγοράστηκε από τον Δήμο Φιλιατρών και πλέον μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να γίνει ένας τεράστιος εκθεσιακός χώρος για συμμετοχή εταιριών με αγροτικά μηχανήματα, τόπο συνάντησης του Αγροτικού κόσμου.
Η συνεργασία των Δήμων είναι απαραίτητη για να φτάνουμε στο επιθυμητό επίπεδο.
Έκλεισε δίνοντας συγχαρητήρια στην Οργανωτική επιτροπή λέγοντας ότι αυτό το event του καλοκαιριού χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει.

Ακούστε τον Κο Ξύγκα.




Ο κος Σαμαπζιώτης ακολούθως επεσήμανε ότι όλοι κρεμόμαστε πάνω από τους αγρότες μας γιατί η περιοχή αυτή βασίζεται σε δυο τομείς.
Ο πρωτογενής της αγροτικής παραγωγής, και ο τριτογενής τομέας του Τουρισμού.
Ευχήθηκε καλό καλοκαίρι, καλές παραγωγές και είπε ότι πιστεύει πως του χρόνου η γιορτή αυτή θα είναι και καλύτερη και πολύ πιο δυνατή.

Ακούστε τον κο Σαμπαζιώτη.




Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Κος Φλιντίσης Δήμαρχος Αυλώνα.
Ο κος Φλιντίσης είπε ότι αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε αυτή την γιορτή του καρπουζιού.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της γιορτής.
Επεσήμανε ότι το καρπούζι είναι κόπος και σπλάχνο της γής που τρέφει όλο τον κόσμο.
Το καρπούζι της Τριφυλίας είναι από τα πιο καλύτερο ποιοτικό και γευστικό φρούτο αποτελώντας ένα σημαντικό έσοδο για την τοπική μας κοινωνία.
Έδωσε συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την γιορτή.

Ακούστε τον Κο Φλιντίση.




Τον λόγο πήρε ο Κος Κώστας Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γαργαλιάνων εκπροσωπόντας τον Δήμαρχο Κο Καλοφωλιά ο οποίος απουσίαζε με πρόβλημα Υγείας.
Ο κος Γεωργιόπουλος είπε ότι η κύρια πηγή εσόδων είναι από την πώληση των αγροτικών προϊόντων. Κυρίως το καρπούζι. Αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο της περιοχής.

Ακούστε τον Κο Γεωργιόπουλο




Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κα Νάντια Γιαννακοπούλου στον χαιρετισμό της είπε ένα τεράστιο μπράβο στην οργανωτική επιτροπή για την γιορτή και την εξαιρετική δουλειά που κάνει για την διαφήμιση και την εξέλιξη του προϊόντος για την περιοχή.
Επεσήμανε ότι υπάρχει μέλλον και αυτό το έχουν αποδείξει οι αγρότες με την σκληρή δουλειά που κάνουν.

Ακούστε την κα Γιαννακοπούλου.




Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του καρπουζιού Κος Πάνος Αθανασόπουλος καθηγητής του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι το καρπούζι δεν αποφέρει μόνο πλούτο στην περιοχή μας.
Έγινε αφορμή να βλέπουμε μαζί τους Δημάρχους και τους παραγωγούς της περιοχής.
Και θέλουμε να τους βλέπουμε μαζί γιατί ενωμένοι μπορούν να προσφέρουν πολλά.
Το Γεωπονικό πανεπιστήμιο είναι κοντά στους αγρότες.
Ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν οικονομικά και ηθικά για την διοργάωση ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ο Νομάρχη για τις άμεσες λύσεις που δίνει κάθε φορά που προσκρούει η υπόθεση στο «τέρας της γραφειοκρατίας».

Ακούστε τον Κο Αθανασόπουλο




Εκ μέρους των αγροτών και των παραγωγών γενικότερα χαιρετισμό απεύθυνε ο κος Γιώργος Αλεξανδρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες διαψεύδοντας το «όλα πάνε καλά» που ακούγονταν από τα χείλη των επισήμων.
Βασικό αίτημα των παραγωγών είναι να αναγνωριστεί ο ρόλος τους γαια να σταματήσουν να νιώθουν ανασφάλεια και αδιαφορία για τα προβλήματα τους από το ίδιο το κράτος.
Τα ωραία λόγια και τις υποσχέσεις τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. ¨όμως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, είπε ο Κος Αλεξανδρόπουλος.
Οι παραγωγοί νιώθουν πρώτοι στο πετσί τους τις αυξήσεις των γεωργικών φαρμάκων, των γεωργικών μηχανημάτων, του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων.
Δεν μπορεί τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στα χωράφια να έχουν ΦΠΑ 19% λες και είναι είδος πολυτελείας.
Μίλησε για ορισμένους εμπόρους που κυκλοφορούν με ένα μπλοκ επιταγών στην τσέπη και έχουν χαθεί χρήματα από τους παραγωγούς. Ζήτησε να υπάρξει μητρώο αγροτών και η Τράπεζα να εγγυάται για το μπλοκ επιταγών η τράπεζα και να είναι εκείνη υπεύθυνη για τον πελάτη της.
Ο παραγωγός χρειάζεται σιγουριά για να συνεχίσει. Ότι ζητήθηκε από την πολιτεία το κάναμε χωρίς να έχουμε δει υπεραξία των προίόντων μας.

Ακούστε τον κο Αλεξανδρόπουλο.



Ακολουθεί πολυ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την γιορτή καρπουζιού

815.jpg (280 KB) . 816.jpg (276 KB) . 817.jpg (297 KB) . 819.jpg (266 KB) . 820.jpg (256 KB) . 823.jpg (245 KB) . 825.jpg (259 KB) . 826.jpg (289 KB) . 827.jpg (304 KB) . 828.jpg (316 KB) . 829.jpg (289 KB) . 830.jpg (302 KB) . 831.jpg (244 KB) . 832.jpg (224 KB) . 834.jpg (353 KB) . 835.jpg (276 KB) . 836.jpg (280 KB) . 837.jpg (312 KB) . 838.jpg (247 KB) . 841.jpg (291 KB) . 842.jpg (321 KB) . 843.jpg (320 KB) . 844.jpg (320 KB) . 845.jpg (235 KB) . 847.jpg (263 KB) . 848.jpg (286 KB) . 859.jpg (226 KB) . 861.jpg (185 KB) . 862.jpg (343 KB) . 863.jpg (208 KB) . 865.jpg (272 KB) . 866.jpg (240 KB) . 867.jpg (238 KB) . 873.jpg (2.1 MB) . 874.jpg (298 KB) . 875.jpg (228 KB) . 876.jpg (228 KB) . 877.jpg (298 KB) . 878.jpg (298 KB) . 879.jpg (287 KB)
872.jpg (255 KB)

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

6 σχόλια:

  1. ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ,ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν πολυ συντομία.
    H ιδέα της γιορτής ξεκίνησε από ανθρώπους του Ομίλου Φίλων Αγρίλη.
    Η ιδέα: Διαφήμηση και προώθηση του προίόντος μέσα απο μια γιορτή γι αυτό.
    Την είπαν στον Δήμαρχο Φιλιατρών κο Άλκη Ξύγκα και την βρήκε ενδιαφέρουσα.

    Την συζητήσανε με αγρότες, (Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, καρπουζοπαραγωγούς,) είπαν να γίνει και μετα ξεκίνησαν κουβέντες με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Κο Δημήτρη Δράκο.

    Τον Μάιο του 2007 η γιορτή έγινε δειλά δειλά και μαζεψε κάποιο κόσμο.
    Νεα άλλωσε διοργάνωση.

    Η δεύτερη γιορτή ήταν ακόμα πιο πετυχημένη και αυτή (η 3η) ακόμα πιο επιτυχημένη. Με πάρα πολυ κόσμο, με περισσότερα περίπτερα κλπ κλπ..

    Tην πρώτη χρονιά ήρθε η Βέφα Αλεξιάδου στην δεύτερη και τρίτη γιορτή η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

    Η πρώτη γιορτή ονομαζόταν Γιορτή Καρπουζιού Τριφυλίας.
    Ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Αλεκος Κοντός πρότεινε να ονομαστεί Γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας για μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη.
    Μεσσηνία πιο γνωστό όνομα απο Τριφυλία.
    Με αυτή την ονομασία έγινε και η δεύτερη και η τρίτη γιορτή.

    Μπορείτε να δείτε την σελίδα της Γιορτής Καρπουζιού.

    http://www.watermelonmessinias.gr/

    Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία της γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας.

    Αν δεν έχετε έρθει σε καμία απο τις 3 γιορτές που έχουμε κάνει, τότε του χρόνου τον Ιούνιο Υπολογίστε απο 15 - 25 Ιουνίου περίπου να έρθετε και να γνωρίσετε απο κοντά το προϊόν, να μάθετε πράγματα γι αυτό, και να φάτε όσο καρπούζι θέλετε.

    Του χρόνου θα περιμένουμε ακόμα περισσότερο κόσμο. και είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΕΡΑΝΗΣ ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΓΡΑΦΕ ,,ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ,, ΓΙΑ ΨΑΞΤΟ ΡΕ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΕΡΑΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΖΙΟΥ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΕ Η ΕΡΑΝΗ ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ΤΟ ΦΙΛΙΤΡΙΝΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΗ Α ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΒΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΩΣΤΑ .ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑΝΗΣ , ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΙΜΕΙΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ .ΠΡΩΤΟΠΩΡΑ Η ΕΡΑΝΗ ΕΤΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poly kali i omilia tou Alexandropoulou! Mpravo!
    Epeidi omos etyxe na parakolouthiso tin giorti den eida pollous agrotes. Den tha eprepe na yparxei mia sylogikotita? Alla pou na trexoume tora e? ase... tha pane oi alloi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.