Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής (2)

Τι είναι η Γιορτή της Μουσικής

Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου -συμβολική ημερομηνία λόγω του καλοκαιρινού ηλιοστάσιου- με πρωτοβουλία του Γάλλου τότε Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, γιορτάζεται η Ημέρα της Μουσικής.

Η Γιορτή της Μουσικής είναι πλέον ένας θεσμός που από το 1985 εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Στην «Γιορτή της Μουσικής», ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κάθε είδους, κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν στις 21 Ιουνίου αφιλοκερδώς χιλιάδες συναυλίες.
Εκδηλώσεις από ΚΛΑΣΣΙΚΗ, JAZZ, HIP-HOP, ROCK μέχρι και την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ..........

μουσική λαμβάνουν χώρα όλες δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής. Άλλωστε, η Γιορτή της Μουσικής ανήκει στους μουσικούς αλλά ανήκει εξ’ ίσου στα εκατομμύρια πολιτών όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων!

Από μία απλή γιορτή στο Παρίσι το 1982, έφτασε να είναι σήμερα μια γιορτή ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό γεγονός που διεξάγεται σε περισσότερες από 22 χώρες από την Ιρλανδία έως το Καζακστάν, και τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι πέρυσι στις 21 Ιουνίου έγιναν στη Γαλλία περισσότερες από 12.000 εκδηλώσεις! Συνολικά για το 2003, καταγράφηκαν περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις στην Ευρώπη αναδεικνύοντας την στην μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση και διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε άλλες 115 χώρες.

Την μεγάλη επιτυχία της Γιορτής προσδίδουν οι δεκάδες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διεξάγονται παράλληλα σε διάφορα σημεία της κάθε πόλης. Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, η αστυνομία και το δημοτικό συμβούλιο επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ παλιότερα τα ταχυδρομεία εκδώσαν ειδικό γραμματόσημο.

Το Δίκτυο της Ευρωπαϊκης Γιορτής

Το 1997 η υπογραφή της Συμφωνίας της Βουδαπέστης, μεταξύ των μεγάλων Ευρωπαϊκών Δήμων και των συντονιστικών γραφείων τους, προώθησε δυναμικά τη Γιορτή στα Ευρωπαϊκά κράτη της κοινότητας. Δημιουργήθηκε λοιπόν, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μεταξύ συντονιστικών γραφείων και δήμων με σκοπό την στενότερη συνεργασία και πανευρωπαϊκή προβολή των εκδηλώσεων, δήμων και υποστηρικτών.

Το δίκτυο των μεγάλων αυτών Ευρωπαϊκών Δήμων (Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ, Λοζάννη, Λουξεμβούργο, Νάπολη, Παρίσι, Πράγα, Ρώμη, Σαραγόσα, Χάγη κ.α.), υποστηριζόμενο πάντα από τα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προώθησε δυναμικά τη γιορτή με εκδηλώσεις και πολιτιστικές συναντήσεις διεθνούς εμβέλειας και είναι σήμερα η μεγαλύτερη κοινή γιορτή στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.