Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση οφειλών εργοδοτών προς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Οικονομική «ανάσα» επιφυλάσσει προς τους εργοδότες η νέα τροπολογία του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και συγκεκριμένα δίνεται ένα δυνατό κίνητρο για αποπληρωμή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τους άλλους Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης. Με τις διατάξεις του άρθρου 40 Ν.3762/09 (ΦΕΚ 75 τ. Α’ - 15-05-09) παρέχεται από χθες η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον κίνητρα για εφάπαξ και τμηματική εξόφληση οφειλών

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ........

εξέδωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι εργοδότες έχουν πλέον τη δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των κεφαλαιοποιημένων πρόσθετων τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009) και των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

Επιπλέον, η υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπει επιπλέον διευκόλυνση και της τμηματικής καταβολής των απαιτούμενων εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009) και των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Προκειμένου, βέβαια, οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.