Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ερευνα για απόπειρα διαρροής θεμάτων

Υπηρεσιακή έρευνα για την απόπειρα διαρροής των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων που έγινε στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα διενεργεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απόπειρα πρέπει να έγινε την Δευτέρα 18 Μαΐου. Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έπαψαν να λειτουργούν ως εξεταστικό κέντρο και οι μαθητές συνέχισαν τις εξετάσεις στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας.

Την περασμένη Πέμπτη, όταν η “Ε” ρώτησε τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής των Γενικών Εξετάσεων Παναγιώτη Γιακουμή, γιατί οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μεταφέρθηκαν και δίνουν εξετάσεις στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας, αυτός απάντησε ότι η “αλλαγή” έγινε λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μετάδοσης VBI.
Χθες και ενώ ήδη το θέμα είχε πάρει πανελλήνια διάσταση ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας ........

Εκπαίδευσης Γιώργος Σταματόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε στην “Ε” ότι διενεργείται έρευνα για την απόπειρα διαρροής των θεμάτων.

Πρόσθεσε ότι δεν έγινε τελικώς η διαρροή και ότι όλα θα έρθουν στο φως μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.
Ο κ. Σταματόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι άλλο γιατί τα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται είναι απόρρητα.
Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το ήρεμο κλίμα των πανελληνίων εξετάσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Nίκος Μαραμπέας που απάντησε στην “Ε” ότι διεξάγεται υπηρεσιακή έρευνα για το θέμα.

Ο κ. Μαραμπέας είπε ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία των υποψηφίων.
Ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Φώτης Μπουγάς, απαντώντας στην “Ε”, είπε ότι δεν έγινε τίποτα απολύτως.
Πρόσθεσε ότι ξαφνικά την Τρίτη 20 Μαΐου τον ειδοποίησαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και του είπαν ότι οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις για τα υπόλοιπα μαθήματα στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας.
Ο κ. Μπουγάς είπε στην “Ε” ότι θα μιλήσει εκτενώς για το θέμα όταν τελειώσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η απόπειρα διαρροής των θεμάτων έγινε αντιληπτή όταν καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος με τα θέματα των πανελλαδικών στα χέρια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή τους καθηγητές “συνέλαβε” μέλος της Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για μηχάνημα υποκλοπής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Οπως φαίνεται όμως υπήρξε υποκλοπή των θεμάτων και ερευνάται για το αν έγινε απόπειρα διαρροής ή διαρροή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ιδιωτικά σχολεία επιτήρηση κάνουν και καθηγητές του Δημοσίου.
Το ιδιωτικό σχολείο, όταν λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, “παραδίνεται” στην Λυκειακή Επιτροπή η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την διενέργεια των εξετάσεων.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν και καθηγητές του δημόσιου σχολείου. Για να φτάσουν οι απαντήσεις στους υποψηφίους δεν αρκεί η υποκλοπή των θεμάτων.
Θα πρέπει ή να υπάρχει συνεργασία με τους επιτηρητές ή αυτοί να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να μην αντιληφθούν οι επιτηρητές ότι δίνονται οι λύσεις των θεμάτων στους υποψηφίους.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που κυκλοφορεί ως φήμη, τα θέματα υποκλάπηκαν, άγνωστο με ποιο τρόπο, για να τα λύσουν οι καθηγητές και να δώσουν τις απαντήσεις στους υποψηφίους μετά το τέλος των εξετάσεων.
Είναι κοινό μυστικό σε όλη την Ελλάδα ότι τα θέματα των πανελλαδικών “κυκλοφορούν” στα φροντιστήρια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασης στα σχολεία.

Ο νόμος ορίζει ότι θέματα απαγορεύεται να βγουν από τα εξεταστικά κέντρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση εξακολουθούν να παραμένουν πολλά και αναμένεται να απαντηθούν το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να απαντηθούν:
Πώς έγινε η υποκλοπή των θεμάτων;
Υπήρξε ή όχι διαρροή η απόπειρα προς τους υποψηφίους;
Πώς “έφτασαν” τα μέλη της επιτροπής εξετάσεων στην αίθουσα της υποκλοπής;
Υπήρξε καταγγελία για το θέμα;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε γίνει και άλλες φορές υποκλοπή;
Γιατί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και είπε στην “Ε” για “τεχνικό πρόβλημα” ενώ είχε διαταχθεί διενέργεια υπηρεσιακής έρευνας;

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.