Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Συζήτηση για τα αντιπλημυρικά έργα στην Άνω Μεσσηνία

Σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων έγινε σήμερα στην νομαρχία Μεσσηνίας με θέμα την νέα εργολαβία που ζητά η Νομαρχία από την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά στην Άνω Μεσσηνία.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Διευθυντής της ΔΕΚΕ κ. Παπαηλιού, ο Αντινομάρχης κ. Σταύρος Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, υπηρεσιακοί παραγόντες και μηχανικοί της ΔΕΚΕ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Κατά την σύσκεψη ο κ. Νομάρχης είπε τα εξής:
«Μετά την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Καρνασίου κυρίως, και την βόρια περιοχή της λεκάνης της άνω Μεσσηνίας, είχαμε πρόβλημα κυρίως μέσα στον οικισμό του Καρνασίου, διότι εκεί υπήρχαν ανεπαρκείς αγωγοί για να υποδεχθούν τα νερά από την Άνω Περιφέρεια.
Με εργολαβία η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη και λειτουργεί, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αποκατασταθούν και οι αγωγοί αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά ήταν με κανάλια, και θα γίνουν 4 γεφύρια κανονικά. Ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Αναστασόπουλος είχε, με τον Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιαννακέα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Δήμαρχο κ. Δραγούμη, προκρίνει αυτήν την επιλογή. Όμως, υπάρχει και ένα πρόβλημα στην ολοκλήρωση της εφαρμογής της μελέτης του κ. Χριστούλα, στην βόρια και κεντρική πλευρά της Άνω Μεσσηνίας.

Όπως γνωρίζετε, η ανατολική πλευρά από τον Χάραδρο, Φίλια μέχρι και τον Δεσπότη, καλύφθηκε με παλαιότερη εργολαβία που είχαμε κάνει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε μετά από τις πυρκαγιές και με την βοήθεια της Περιφέρειας και με αντιπλημμυρικά που εξασφάλισε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και με την συμβολή ακόμα των ιδιωτικών εταιρειών.
Η Δυτική όμως πλευρά, χρειάζεται παρεμβάσεις. Εκείνο το οποίο προκρίνουμε από την συνολική παρέμβαση η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της μελέτης που είχε παλιά εκπονήσει ο μελετητής κ. Χριστούλας, είναι ο αγωγός 4 χλμ ανάμεσα στον Χάραδρο και στον Βία, που θα οδηγήσει τα νερά στον Αμφύτα και θα περάσει κάθετα την 7η εθνική οδό και την σιδηροδρομική γραμμή και είναι κάποιου κόστους. Θα επικαιροποιήσει όπως μας είπε ο Περιφερειάρχης και ο κ. Παπαηλιού το κομμάτι αυτό της μελέτης του Χριστούλα και αμέσως μετά θα κινηθούμε για την αναζήτηση των χρημάτων.

Βεβαίως η μέριμνά μας θα είναι να ολοκληρωθεί και όλο το πλέγμα των αποστραγγιστικών στη συγκεκριμένη περιοχή, αρκετά μεγάλου αριθμού στρεμμάτων, διότι σε έκτακτες τέτοιες περιπτώσεις βροχοπτώσεων έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί αφενός μεν ο εργολάβος για την επάνω εργολαβία, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Παπαηλιού και ο Περιφερειάρχης για την αποκατάσταση και να ξεκινήσουμε την επικαιροποίηση του κομματιού αυτού της διώρυγας των 4 χλμ που θα μας λύσει τα προβλήματα.
Υπάρχουν και μικρότερα αλλά όχι ευκαταφρόνητα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στην περιοχή του Ξεριά με το φράγμα της Τσακώνας, το οποίο χρειάζεται μια ενίσχυση και απόληψη υλικού, έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και υλικά και να μην είναι επικίνδυνο για εκτροπές σε ενδεχόμενες πλημμυρικές καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.