Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Νέα παράταση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις του Κτηματολογίου

Νέα παράταση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις του Κτηματολογίου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση κυρίως στα Υποθηκοφυλάκεια.
Είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται για την κατάθεση των δηλώσεων.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι από τα 4,1 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας έχουν δηλωθεί ήδη τα 3,8 εκατ. δικαιώματα, ποσοστό 90%.

«Απομένουν, να δηλωθούν το 10% των δικαιωμάτων των πολιτών και τα δικαιώματα των Νομικών Προσώπων, τα οποία δηλώνονται μαζικά μέσω ειδικής εφαρμογής» εξήγησε.
Πάντως, ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και για τους εκπρόθεσμους θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Ταλαιπωρία δίχως τέλος στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών λόγω Κτηματολογίου

Έκλεισε για αρκετή ώρα το πρωί της Τετάρτης η οδός Αριστοτέλους στο Κέντρο, καθώς εκατοντάδες είχαν σπεύσει από τα χαράματα προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικά από το Υποθηκοφυλακείο για τις αιτήσεις του Κτηματολογίου.

Από τις ουρές που σχηματίστηκαν η οδός Αριστοτέλους παρέμεινε κλειστή για αρκετές ώρες.

Οι πολίτες έσπευσαν έξω από το Υποθηκοφυλακείο από τις 5:30 το πρωί, προκειμένου να προλάβουν να εισέλθουν στο κτίριο για να εξυπηρετηθούν. Καθώς προχωρούσε η ώρα και πλησίαζε η ώρα έναρξης λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου, στις 8:30, είχαν ήδη σχηματιστεί δύο ουρές και προς τις δύο κατευθύνσεις της οδού Αριστοτέλους. Η μία από τις ουρές έφθανε έως την οδό Κεφαλληνίας και από εκεί αναδιπλωνόταν καθιστώντας προβληματική την κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Αριστοτέλους.

Ο εκνευρισμός και οι αψιμαχίες δεν έλειψαν κατά την πολύωρη αναμονή, με αρκετούς από τους από τους πολίτες να αναμένουν ένα «θαύμα» γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα προλάβαιναν να εξυπηρετηθούν. Η ταλαιπωρία παραβίαζε κατά πολύ τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς μεταξύ των πολιτών που υφίσταντο το «βάσανο» της αναμονής ήταν ηλικιωμένα άτομα με εμφανή τα σημάδια της σωματικής και ψυχική τους αδυναμίας.

Η μαζική προσέλευση κλιμακώθηκε σήμερα Τετάρτη επειδή το Υποθηκοφυλακείο παρέμεινε κλειστό την Τρίτη λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας από κοινού με την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΓΕΣΕΒΕΕ, επικαλούμενοι «απαράδεκτη κατάσταση στα κτηματολογικά γραφεία με τη μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών».

«Το φαινόμενο που παρατηρείται καθημερινά, του συνωστισμού στα κτηματολογικά γραφεία, στα υποθηκοφυλακεία, στα δικαστήρια, στα συμβολαιογραφεία και η αφάνταστη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται χιλιάδες πολίτες, καθιστά επιτακτική την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας», αναφέρεται στην επιστολή.

«Δε γνωρίζουμε τους λόγους άρνησης, θεωρούμε όμως ότι είναι προσβλητικοί για τον πολιτισμό μας και τον οφειλόμενο σεβασμό στον πολίτη η συμπεριφορά αυτή. Αιτούμεθα λοιπόν το αυτονόητο, εκτός αν όλα όσα αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη έρχονται σε τελευταία μοίρα, καλυπτόμενα από την επικαιρότητα των γεγονότων», καταλήγει η επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Δικηγόροι: «Καμιά δικαιολογία για να μην δοθεί παράταση»

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα με ανακοίνωσή τους, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει ότι καμία δικαιολογητική βάση δεν υφίσταται για να μη γίνει αυτή η παράταση με δεδομένο ότι:

«Οι υποστηρικές υπηρεσίες για την έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών (Πρωτοδικείο Αθηνών και Υποθηκοφυλακείο Αθηνών) αδυνατούν αντικειμενικά στην έγκαιρη έκδοση πιστοποιητικών, η διάρθρωση και ο μικρός αριθμός των γραφείων υποδοχής δηλώσεων κτηματογράφησης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του πολίτη ούτε η επιμήκυνση του ωραρίου αντιμετωπίζει την κατάσταση.

» Αποτέλεσμα είναι η αφάνταστη ταλαιπωρία του πολίτη και η υποβάθμιση στη συνείδησή του του θεσμού της κτηματογράφησης.»
Τέλος, οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η ασφυκτική πίεση χρόνου και υποβολή δηλώσεων με ελλιπή δικαιολογητικά εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του έργου.
Οι δικηγόροι ζητούν παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 μαζί με τη λήψη μέτρων βελτίωσης της λειτουργίας των γραφείων.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.