Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

«Ειδική προτεραιότητα η άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας», δέσμευση της Υπουργού Υγείας

Συζητήθηκε, χτες, 07/12/09, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 27/11/09 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την υπολειτουργία και υποστελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η κ. Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, μεταξύ άλλων, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς αυτή αποτελεί αίτημα όλων των Μεσσήνιων και τόνισε την άμεση ανάγκη να προσληφθούν τουλάχιστον τρεις γιατροί εντατικολόγοι.
Η κ. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πέρα από την ..........

περίοδο πανδημίας της νέας γρίπης που διανύουμε, το κυριότερο ζήτημα είναι να καλύπτονται οι ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν καθ’ όλο το χρόνο από σοβαρά και επείγοντα περιστατικά. Η Μεσσήνια βουλευτής κατέληξε, ότι τα ημίμετρα και οι ρυθμίσεις προσωρινού χαρακτήρα οδήγησαν στην υπολειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας και της δημόσιας υγείας, γενικότερα, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο της Καλαμάτας που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μην έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε λειτουργία.

Στην απάντηση της, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε και διαβεβαίωσε την κ. Γιαννακοπούλου, ότι: «Θα δοθεί ειδική προτεραιότητα, όσον αφορά το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, στην επικείμενη πρόσληψη χιλίων νέων θέσεων εξειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα», και ότι: «Θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια με την πρόσληψη του κατάλληλου νοσηλευτικού προσωπικού».

Η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου για τις δεσμεύσεις της να λυθεί οριστικά το θέμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας το προσεχές διάστημα, «καθώς ο λαός της Μεσσηνίας επιθυμεί μόνιμες λύσεις, ειδικά στον, τεράστιας σημασίας, τομέα της υγείας».

Ακολουθεί απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής για το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 148/30-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καλαμάτας εν μέσω πανδημίας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Γιαννακοπούλου έχει ως εξής:
«Την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Νομού Μεσσηνίας, που αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, έχει προκαλέσει η πληροφορία για το κλείσιμο της μονάδας εντατικής θεραπείας παρακολούθησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Η παραπάνω πράξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μεγάλη προσπάθεια, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την εξεύρεση κλινών εντατικής θεραπείας, λόγω της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1. Πέραν αυτού, από τις δηλώσεις των αρμοδίων προκύπτει διχογνωμία για το τι ακριβώς συμβαίνει, αφού ο αρμόδιος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας προβάλλει ως επίσημη εξήγηση την ανάγκη να αποστειρωθεί η μονάδα αλλά και να ελεγχθεί ο ιατρικός εξοπλισμός της, επικαλούμενος την τακτική 3ετή συντήρηση από την έναρξη λειτουργίας της, ενώ ο διοικητής του Νοσοκομείου προβάλλει ως εξήγηση, την ελλιπή στελέχωση της μονάδας που δεν επιτρέπει τη λειτουργία της σε περιόδους πανδημίας.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει η μονάδα εντατικής θεραπείας σε περίοδο κρίσιμη για πανδημία.
Πώς και πότε προβλέπεται να αντιμετωπιστεί άμεσα η πρόσληψη ή η πλήρωση του κατάλληλου ιατρικού και λοιπού προσωπικού για την άρτια λειτουργία της μονάδας εντατικής παρακολούθησης;».
Στην ερώτηση της κυρίας Γιαννακοπούλου θα απαντήσει η Υπουργός κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.
Ορίστε κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία και τα θέματα που θέτει η αγαπητή συνάδελφος κυρία Γιαννακοπούλου. Πραγματικά αυτήν την περίοδο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το αναγκαίο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό όπως επίσης και τους αναγκαίους νοσηλευτές προκειμένου να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Υπό αυτήν την έννοια είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας αυτήν την στιγμή στην πράξη έχει ανασταλεί ήδη η λειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας λόγω ακριβώς αυτών των μεγάλων ελλείψεων.
Πρέπει να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες που έχω αναλάβει το Υπουργείο Υγείας κυριολεκτικά έχουμε βρει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στο κόκκινο. Δηλαδή, όλα τα αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν στην αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση και βέβαια αυτά τα αποτελέσματα τα βιώνουν με δραματικό τρόπο τα περιφερειακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Πού βρισκόμαστε και τι προσπάθεια κάνουμε; Καταρχάς, όσον αφορά το αν τελικά η βασική αιτία είναι η υποστελέχωση, σαφώς αυτό φαίνεται και από την ενημέρωση που έχουμε από το Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος. Υπάρχει απ’ ό,τι μας ενημερώνει μια διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Διευθυντή και φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και με την ευκαιρία αυτή πρόκειται να γίνει και συντήρηση όσον αφορά τα ιατρικά μηχανήματα και την απολύμανση του χώρου η οποία είναι αναγκαία.
Σε κάθε περίπτωση εμείς στη συνολική προσπάθεια που γίνεται για να ενεργοποιήσουμε τις κλίνες των μονάδων έχουμε βάλει ως προτεραιότητα και το θέμα της Καλαμάτας. Η προσπάθεια αυτή ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να έχει αποτέλεσμα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μπορέσει η μονάδα εντατικής θεραπείας στην Καλαμάτα να λειτουργήσει ξανά.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Γιαννακοπούλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να βρεθούν κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και σε ανάλογες μονάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1. Επειδή λοιπόν, ακριβώς γνωρίζουμε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση και απίστευτη αγωνία η υπολειτουργία αλλά και το ενδεχόμενο κλείσιμο –ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί όπως το επιβεβαιώνει και ο Διοικητής- της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας κυρίως μάλιστα όταν η συγκεκριμένη ΜΕΘ εξυπηρετεί όχι μόνο την Καλαμάτα αλλά και ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας.

Κυρία Υπουργέ, είναι επιτακτική, επιτακτικότατη η ανάγκη να στελεχωθεί άμεσα η ΜΕΘ Καλαμάτας. Αυτό είναι ένα αίτημα όλων των Μεσσήνιων. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά υπηρετεί μόνο μία γιατρός εντατικολόγος, η οποία όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να κάνει ούτε τις προβλεπόμενες εφημερίες, ούτε τίποτε. Και μάλιστα, για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ΜΕΘ απαιτείται, έτσι όπως τουλάχιστον έχουμε πληροφορηθεί, να προσληφθούν τουλάχιστον τρεις γιατροί εντατικολόγοι. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διευθυντής γιατί, παρά την επιλογή η οποία έχει γίνει, ο ορισθείς διευθυντής δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στη θέση του.
Κύριε Υπουργέ, εκφράζοντας την επιθυμία των πολιτών, όχι μόνο της Καλαμάτας, αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας κάτι το οποίο γνωρίζω πολύ καλά, ότι από προσωπική ευαισθησία ενστερνίζεσθε και εσείς και αγωνίζεστε γι’ αυτό, σας παρακαλώ θερμά να μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Είναι επιτακτική ανάγκη για ολόκληρη ο Νομό Μεσσηνίας, τόσο για την αντιμετώπιση τώρα της πανδημίας της νέας γρίπης, αλλά βεβαίως και για τις ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν καθ’ όλο το χρόνο από σοβαρά και επείγοντα περιστατικά. Τα ημίμετρα τα οποία ακολούθησε κατά κόρον η προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησαν στην υπολειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, αλλά και της υγείας γενικότερα.
Έχει φθάσει πλέον η κατάσταση στο απροχώρητο. Αυτή είναι μία κατάσταση την οποία και γνωρίζετε και είμαι σίγουρη ότι θα διορθώσετε με μεθοδικότητα και σύνεση, καθώς άλλωστε το επιτάσσει και η πολύ δύσκολη περίοδος, την οποία περνάμε.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Έχετε το λόγο, κυρία Υπουργέ, για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταρχάς, όπως είχα την ευκαιρία και την προηγούμενη εβδομάδα να ενημερώσω τους αγαπητούς συναδέλφους, έχουμε βάλει έναν άμεσο στόχο, να μπορέσουμε στις επόμενες εβδομάδες να ενεργοποιήσουμε ενενήντα πέντε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στη συνέχεια, άλλες πενήντα στο επόμενο δίμηνο. Πώς θα φθάσουμε εκεί; Ήδη, είμαι πραγματικά σε μία ευτυχή θέση σήμερα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι το ΑΣΕΠ, μέσα από τους κυλιόμενους πίνακες ήδη προχωράει. Και είναι στην πορεία στο Εθνικό Τυπογραφείο πρόσληψη εκατόν έντεκα μονίμων νοσηλευτών. Αυτό έχει αξία, γιατί αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το ΑΣΕΠ μπορεί να έχει ταχύτατους ρυθμούς. Και επίσης, συνεχίζει το ΑΣΕΠ και ελπίζουμε στις επόμενες εβδομάδες ότι θα έχουμε άλλες τετρακόσιες μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Και έχει αξία, γιατί είναι μόνιμες θέσεις.
Επίσης, η Βουλή ψήφισε στην κατ’ άρθρον συζήτηση –και νομίζω αύριο και στο σύνολο, στο σχέδιο νόμου που αφορά το επίδομα αλληλεγγύης- τη δημιουργία χιλίων νέων θέσεων εξειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι δύο πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, ότι και απ’ αυτές τις νέες χίλιες θέσεις οι οποίες με το που θα ολοκληρωθεί αύριο η ψηφοφορία στο σύνολο, με ταχύτατους ρυθμούς θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις. Θα υπάρχει ειδική προτεραιότητα, όσον αφορά και το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι και για το νοσηλευτικό προσωπικό ήδη υπάρχει σε προτεραιότητα –δεν θέλω εδώ να δεσμευθώ ακριβώς αν θα είναι σε δέκα μέρες ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, γιατί εξαρτάται από τις συνολικές ανάγκες των άλλων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι απόλυτα έτοιμες να λειτουργήσουν και υπάρχει προτεραιότητα- αλλά να σας διαβεβαιώσω, όμως, ότι στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να λειτουργήσει με πλήρη ασφάλεια. Γιατί έχει και αυτό σημασία για μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να λειτουργεί με ασφάλεια, με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας και αυτό που λέτε, ότι είναι αδιανόητο να είναι κλειστή, ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη και φυσικά, τις ευρύτερες ανάγκες που έρχεται να καλύψει.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δηλώσει εξαρχής και το κάνουμε πράξη με σαφές δείγμα γραφής, ότι όταν λέμε ότι προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία, το κάνουμε πράξη. Και στη χρηματοδότηση και στις αναγκαίες προσλήψεις και φυσικά, στην ενεργοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ.

5 σχόλια:

  1. Μπα τωρα βαζουμε και τα πρακτικα της ΒΟΥΛΗΣ για τα ματια της μονο...
    Ξεκολλα ρεεε...

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε αγόρι μου το ζόρισμα σου ποιό είναι???

    Ζορίζεσαι σε κάτι??? Και σε τι ζορίζεσαι??

    Αν είσαι δυσκοίλιος ή δυσκοίλια γιατί δεν δοκιμάζεις Γάλα Μαγνησίας??? Στα Φαρμακεία Υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχχχχχχχχχχχχχχ
    Λοιώνωωωωωωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9,08 ηρεμα,, καθε παρουσοασει τη κυριαςισως λεω ισως συνοδευετε με 30-50 ευρω,,ε!! ειναι ενα καλο τεμπελικο μεροκαματο και ισως και αφορολογητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε ανώνυμε 7:33 μπορείς να μου πεις ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΒΛΑΚΕΙΑΣ κουβαλας στο (άδειο απο μυαλό) κεφάλι σου?

    Γιατι τέτοια μακακία ΟΥΤΕ Διανοητικά καθυστερημενος δεν θα την έλεγε.
    Αρα είσαι σε χειρότερο στάδιο απο διανοητικά καθυστερημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.