Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ-ΠΕΔΙΟΝ24

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο μας απέστειλε φίλος ο οποίος είναι ηλεκτρονικός και το κείμενο του το έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδα.
Το άρθρο αφορά την ακτινοβολία στα κινητά τηλέφωνα και αν και πόσο βλάπτει.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κείμενο που πιστεύω ότι αξίζει να το διαβάσετε.......

Κύριε Διευθυντά

Μέσα από αυτές της στήλες της εφημερίδας σας έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Έχετε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα μου για την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την ακτινοβολία των ίδιων των κινητών τηλεφώνων. Έχουμε τονίσει κατ επανάληψη ότι η μεγάλη μας προσοχή θα πρέπει να στραφεί στην χρήση των κινητών τηλεφώνων γιατί αυτό έχουμε επάνω μας όλο το εικοσιτετράωρο, είτε στην τσέπη του παντελονιού μας είτε στο σακάκι η την ζακέτα μας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πράγμα που δεν συμβαίνει επ ουδενι με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το ποσό της ακτινοβολίας που απορροφά δε ο εγκέφαλος μας είναι πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια μιας επικοινωνίας όταν αυτή είναι μεγάλης διάρκειας και όταν το κινητό μας τηλέφωνο βρίσκεται σε αρκετά μακρινή απόσταση από την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Επειδή όμως η ανησυχία του κόσμου είναι ακριβώς ανάποδη, δηλαδή η αντίδραση είναι να φύγουν οι κεραίες από τις πόλεις και όχι τα κινητά τηλέφωνα από τις τσέπες τους η από τα κεφάλια τους η από τα κεφάλια των παιδιών τους, το Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνείο με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών- Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών-, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής- Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών- και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών εγκαθιστούν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας σταθμούς μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι μετρήσεις γίνονται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα δε αποτελέσματα καταγράφονται και δημοσιεύονται στο διαδικτυο στην τοποθεσία 3w.pedion24.gr και μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Οι θέσεις τοποθέτησης των κεραιών επιλέγονται λαμβάνοντας υποψιών την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού , το αν υπάρχουν σχολεία παιδικοί σταθμοί η γηροκομεία, όπως επίσης και αν υπάρχουν κεραίες ραδιοφωνίας τηλεόρασης αστυνομικών σταθμών, πυροσβεστικής καθώς και κεραίες κινητής τηλεφωνίας η ακτινοβολία των οποίων μπορεί να επιβαρύνει τον γύρω χώρο.

Στον νομό Μεσσηνίας υπάρχουν τρεις τέτοιοι σταθμοί μέτρησης, ένας στο Δήμο Μεσσήνης και δυο στο Δήμο Καλαμάτας.

Στο δήμο Μεσσήνης ο σταθμός μέτρησης είναι στην οδό Πολυτεχνείου 41 και η μέγιστη τιμή που μετρήθηκε την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο είναι 29 φορές κάτω από το όριο που έχει θεσμοθετηθεί.

Στο δήμο Καλαμάτας υπάρχει ένας σταθμός μέτρησης στην οδό Αριστομένους 28 δίπλα στο δημαρχείο της Καλαμάτας και η μέτρηση είναι 44 φορές κάτω από το όριο, και ο δεύτερος σταθμός είναι στο γήπεδο του Μεσσηνιακού , εκεί που πριν μερικούς μήνες είχαν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι ζητώντας να φύγει η κεραία.

Ευρίσκεται εγκατεστημένος στην οδό Μαυρομιχάλη στην ταράτσα ενός κτηρίου και οι μετρήσεις που καταγράφει είναι μόνο.61 φορές κάτω από την μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή.

Απεναντίας στον νομό Αρκαδίας ο σταθμός είναι τοποθετημένος στην οδό Θεοφιλοπουλου 1 περίπου σε 30 μέτρα απόσταση από την κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE και τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Είναι μόλις 8 φορές κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο και 12 φορές κάτω από τον μέσο όρο.

Έτσι λοιπόν από την μεριά μας σαν τεχνικοί κινητής τηλεφωνίας έχουμε να σας προτείνουμε αυτά που ακολουθούν.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Μην χρησιμοποιείτε το κινητό παρά μόνο όταν υπάρχει καλή λήψη σήματος με την κεραία βάσης. Έτσι η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε είναι μικρότερη.
Ο άσχημος καιρός (χιόνι, βροχή, ομίχλη) έχει δυσμενή επίπτωση στη μετάδοση του σήματος και κάνει το κινητό να αυξάνει την ακτινοβολία που εκπέμπει πάνω σας, προκείμενου να πραγματοποιήσει την επικοινωνία.

Αποφεύγετε να κάνετε χρήση κινητού από υπόγεια, υπόγεια παρκινγκ και γενικά από χώρους όπου υπάρχει πολύ ασθενικό σήμα γιατί έτσι εκτίθεστε σε μεγάλη ακτινοβολία.
Μην βάζετε το κινητό στο αυτί σας περιμένοντας πριν πραγματικά αποκατασταθεί η επικοινωνία. Το ψάξιμο του κινητού για να βρει το συνομιλητή σας δημιουργεί μια πολύ ισχυρή ακτινοβολία. Μέχρι να τελειώσει αυτή η αναζήτηση κρατήστε το κινητό σας σε απόσταση 20-30 εκατοστών.

Όσοι φορούν γυαλιά μεταλλικά πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η ακτινοβολία που δέχονται στα μάτια γίνεται πολύ μεγαλύτερη
Μην τοποθετείτε το κινητό απέναντι από το πρόσωπο σας προκειμένου να μειώσετε την ακτινοβολία που δέχεστε. Είναι χειρότερα.
Κρατάτε το κινητό σας μερικά εκατοστά μακριά από το αυτί σας. Η χρησιμοποίηση του hands free είναι επίσης σημαντική.
Ακόμα και όταν δεν μιλάτε και απλώς παραμένει ανοιχτό το κινητό σας συνεχίζει να εκπέμπει ακτινοβολία και μόνο το οριστικό κλείσιμο του ( υποχρεωτικό άλλωστε στα νοσοκομεία, στα αεροπλάνα και στα βενζινάδικα) σταματά την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Αποφεύγετε να τοποθετείτε στη ζώνη σας η στην τσέπη του σακακιού η του πουκαμίσου στο μέρος της καρδιάς μόνιμα το κινητό όταν είναι ανοικτό, γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που συνεχίζει να εκπέμπει διεισδύουν στα όργανα όπως η καρδιά το συκώτι το στομάχι κτλ. Οι βιολογικές επιδράσεις μιας τέτοιας έκθεσης σε ακτινοβολία μπορεί να είναι επικίνδυνες μακρόχρονα.
Ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου οφείλει πάντα να έχει κατά νου πως κάθε κλήση του κινητού του σε ένα χώρο με πολύ κόσμο (μετρό, λεωφορεία κτλ) μπορεί να προκαλέσει σε μια ακτίνα ενός μέτρου ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στους καρδιακούς βηματοδότες.

Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα γιατί έως την ηλικία των 16 ετών περίπου, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται. Συνεπώς δεν αποκλείεται (δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι επιστημονικές έρευνες )κατά τις ηλικίες αυτές τα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιους παράγοντες από ότι αργότερα. Τα άτομα μικρής ηλικίας έχουν στατιστικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής μπροστά τους από ότι οι μεγαλύτεροι και έτσι αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν σε κάποιο που ξεκινά τη χρήση από νεαρή ηλικία παρά σε κάποιο μεγαλύτερο. Υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από ότι στους μεγαλύτερους. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν και όντως παρέχουν πλεονεκτήματα (οφέλη) που αφορούν στην προσωπική ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα επειδή επιτρέπουν τη συνεχή επαφή με τους γονείς και την άμεση πρόσβαση σε βοήθεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να ισορροπήσουν την απόφαση για πρόσβαση και το βαθμό χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας που αυτά παρέχουν.
Πρέπει να περιορίζουμε δραστικά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στις παρακάτω περιπτώσεις.
Όταν κάνουμε θεραπεία με οφθαλμολογικά φάρμακα.
Όταν διανύουμε περίοδο κατάθλιψης στρες η κούρασης
Όταν υπάρχει σοβαρή ασθένεια και στην περίπτωση ανοσολογικής ανεπάρκειας.
Όταν έχουμε βηματοδότη.
Η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό ενός αυτοκίνητου, μπορεί να οδηγήσει εξαιτίας του φαινομένου της συνεχούς ανάκλασης με τα μεταλλικά μέρη, σε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (είναι ο γνωστός κλωβός Φαραντει). Στην περίπτωση αυτή όπως και στην περίπτωση κίνησης του αυτοκίνητου θα πρέπει να ελαχιστοποιείτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Δεν θα κοιμόσαστε με το τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο σας για να το χρησιμοποιείτε σαν ξυπνητήρι το πρωί. Αφήστε το στο σαλόνι.
Θα μάθετε να χρησιμοποιείτε hands free, blue tooth, ανοικτή ακρόαση κατά την διάρκεια της συνομιλίας σας.
Εάν βρίσκεστε σε μέρος όπου υπάρχει σταθερό τηλέφωνο προτιμήστε να χρησιμοποιείτε αυτό και όχι το κινητό σας τηλέφωνο.
Προτιμείστε να στέλνετε γραπτά μηνύματα SMS, MMS εάν αυτό σας διευκολύνει.
Να χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο όταν είναι τελείως απαραίτητο και ο χρόνος των συνομιλιών σας να μην ξεπερνά τα 3 λεπτά ανά κλήση και το χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο κλήσεων να είναι μια ώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ- ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
E-Mail: giannis­­_petselis@hotmail.com


5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΗ.ΤΟ ΤΥΠΩΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χρήση Bluetooth handsfree ή με καλώδιο είναι προτιμότερη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΙΣΟΥ ΑΣΦΑΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΙΣΟΥ ΑΣΦΑΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηπος το "μπλου τουθ" ειναι προτιμοτερο για την μειωση της ακτινοβολιας ? Διοτι μπωρουμε να μηλαμε εχοντας απομακρηνθει απο το κινητο πανω απο ενα μετρο.

    Γενικα ακουσα οτι το "χαντς φρει" λειτουργει σαν κεραια κ συνεπος συματα διυσδυουν στο κεφαλι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.