Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Βάσεις εισαγωγής 2009. Αναμένεται Ντόμινο ανόδου στις σχολές.

Ο πληθωρισμός των αριστούχων «ψηλώνει» τις βάσεις ακόμη και πάνω από 500 μόρια και στα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, όπως για παράδειγμα τα «καθηγητικά», καθώς ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες -που θα «αγγίξει» τους 3.000- θα στραφεί, θέλοντας και μη, σε πιο προσιτές σχολές.

Την ίδια στιγμή τα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας κερδίζουν «πόντους», αφού η πλειονότητά τους δεν απαιτεί κορυφαίες βαθμολογίες.
Nτόμινο ανόδου στις βάσεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένας ιδιαιτέρως σημαντικός αριθμός, που λόγω του πλεονάσματος σε αριστούχους μπορεί και να ξεπεράσει τους 3.000, θα κατανεμηθεί σε ........

υποδεέστερα τμήματα από αυτά που θα έχουν δηλώσει ως πρώτη τους επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, από τους 16.221 υποψηφίους που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 17-20, οι 2.795 «εξοστρακίστηκαν» σε τμήματα που δεν αποτελούσαν την πρώτη τους επιλογή. Φέτος, όπου ο πήχης ανέβηκε, στην ίδια βαθμολογική κλίμακα συγκεντρώθηκαν 17.800 υποψήφιοι, με τους «αποτυχόντες αριστούχους» να εκτιμώνται με μετριοπαθείς υπολογισμούς σε 3.000.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, και εκτός από τη σίγουρη άνοδο των βάσεων στις υψηλόβαθμες Ιατρικές, Νομικές, Παιδαγωγικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, προβλέπονται τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Εως και επιπλέον 500 μόρια θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου επιλέξουν στο μηχανογραφικό Τμήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας που κινούνται μεταξύ 14.000 έως 17.600 μόρια.

Συγκεκριμένα, για το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 14.400 μόρια, ενώ στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας οι «πύλες» θα ανοίξουν με περισσότερα από 16.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί η βάση και στο ΦΠΨ Θεσσαλονίκης, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα Ιωαννίνων, οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λίγο πάνω από τα 15.500 μόρια.

Αναφορικά με τις σχολές Φιλολογίας που προσελκύουν ουκ ολίγους (1.337 πρώτες προτιμήσεις πέρυσι και για τα 6 τμήματα), φαίνεται πως για την Αθήνα που έχει τη μερίδα του λέοντος, η βάση μπορεί και να ξεπεράσει το φράγμα των 18.000 (πέρυσι 17.645), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα «σκαρφαλώσει» κοντά στα 17.800 με 17.900 μόρια. Οσον αφορά το Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου θα κινηθεί κοντά στο όριο των 15.000 μορίων.

n 2ο επιστημονικό πεδίο: Ακόμη και επιπλέον 600 μόρια μπορεί να απαιτήσουν κατά περίπτωση τα τμήματα που δεσπόζουν στο 2ο ΕΠ, δηλαδή Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Η υψηλότερη βάση στο πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πιθανότατα θα προσεγγίσει τα 17.800 μόρια.

Λίγο χαμηλότερα θα βρεθεί το Τμήμα Μαθηματικών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με τη βάση να ξεπερνάει σίγουρα τα 17.000 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα 17.250. Κοντά στα 17.000 μόρια αναμένεται να φτάσει η βάση στο Τμήμα Φυσικής Αθήνας (πέρυσι 16.613), ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει περίπου 300 μόρια λιγότερα.

Στις επαρχιακές σχολές η εισαγωγή θα είναι σαφώς ευκολότερη, με το Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων να απαιτεί περίπου 15.350 μόρια, Χημείας Κρήτης 15.650 και Μαθηματικών Αιγαίου 14.100.

3ο επιστημονικό πεδίο: Για βάσεις που απευθύνονται σε υποψηφίους με μεσαίες βαθμολογίες ούτε λόγος όσον αφορά τα πανεπιστήμια, με εξαίρεση το Τμήμα Νοσηλευτικής Πελοποννήσου (Σπάρτη), όπου αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 16.100 μόρια (πέρυσι 15.868).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο κοντινή βάση αφορούσε το Τμήμα Νοσηλευτικής που εδρεύει στην Αθήνα με 17.068. Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα, δηλαδή Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής, ενδεχομένως να σημειωθούν ρεκόρ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας η οποία, ίσως σπάσει το όριο των 19.500 μορίων.

4ο επιστημονικό πεδίο: Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα τμήματα στο 4ο πεδίο που απαιτούν μεσαίες βαθμολογίες. Η άνοδος πάντως που θα υπάρξει στο πεδίο τεχνολογικών επιστημών θα είναι καθολική, επηρεάζοντας περισσότερο τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, άνοδο έως και 500 με 600 μόρια εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη βάση να ανεβαίνει ενδεχομένως και πάνω από τα 15.500 μόρια από 15.090 την περσινή χρονιά.

Στο αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στη Ξάνθη, η βάση θα είναι υψηλότερη, «αγγίζοντας» τα 16.000 μόρια. Ανοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι επιλέξουν το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου (Σύρος), καθώς από τα 14.778 μόρια που χρειάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπολογίσουν επιπλέον 300 με 400 για φέτος.

5ο επιστημονικό πεδίο: Κοντά στα 500 μόρια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 600 μόρια θα είναι η άνοδος για τα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών του 5ου επιστημονικού πεδίου Οικονομίας και Διοίκησης που έχουν ελκυστικά προγράμματα σπουδών. Στο Τμήμα Ναυτιλίας Αιγαίου, η βάση θα φτάσει κοντά στα 14.800 μόρια, ενώ στο Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών Μακεδονίας θα κυμανθεί μεταξύ 15.200-15.500.

Αντίστοιχη θα είναι η αύξηση που θα σημειωθεί και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου και Πάτρας, με τις προβλέψεις να θέλουν τις βάσεις να φτάνουν στα 15.300 και 16.600 αντίστοιχα.

Ανοδικά θα κινηθεί η βάση και στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Θράκης που εδρεύει στη Κομοτηνή, αφού αναμένεται να φτάσει κοντά στα 14.850 μόρια, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου θα πλησιάσει τα 16.000.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ Ε.Δ.
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, πολλοί υποψήφιοι στρέφονται στην «αγκαλιά» του δημόσιου τομέα, και ειδικά σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές, οι οποίες προσφέρουν επιπροσθέτως και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, αποφάσισε φέτος -σε αντίθεση με άλλα τμήματα που οδηγούν στο Δημόσιο όπως τα Παιδαγωγικά- να αυξήσει σημαντικά τις προσφερόμενες θέσεις στις Στρατιωτικές και τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, στις Αστυνομικές Σχολές έχουν δοθεί 1.900 θέσεις (300 περισσότερες από πέρυσι), ενώ στις Στρατιωτικές θα απορροφηθούν 1.436 υποψήφιοι (1.287 πέρυσι).

Αυτό το στοιχείο φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να συγκρατεί τις βάσεις εισαγωγής στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση στις προτιμήσεις.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Ο αριθμός των φοιτητών που θα απορροφηθούν στα 16 νέα τμήματα των ΑΕΙ - ΤΕΙ ανέρχεται σε 2.350. Πρόκειται για τμήματα που θα λειτουργήσουν σε 14 πόλεις της χώρας, ενώ οι θέσεις τους έχουν εξασφαλιστεί εν πολλοίς από τη μείωση των εισακτέων σε πολλά τμήματα της περιφέρειας που βρίσκονταν στα αζήτητα.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις σε αντίστοιχα τμήματα άλλων ιδρυμάτων, τις θέσεις που δίνονται και τις φετινές επιδόσεις, φαίνεται ότι τα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 9.000 έως 11.000.

Εξαίρεση θα αποτελέσει το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου η βάση θα ξεπεράσει τα 14.000 μόρια, ενώ πάνω από 12.500 μόρια θα χρειαστούν όσοι επιλέξουν το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Λάρισας. Οσον αφορά τα ΑΕΙ, η υψηλότερη βάση θα διαμορφωθεί από το Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής με έδρα τη Λήμνο, όπου αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 16.000 και 16.300 μορίων.

ΠΙΑΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΕΙ
Υψηλών απαιτήσεων τα περιζήτητα ΤΕΙ


Τμήμα ΤΕΙ με βαθμολογία κοντά ή και πάνω από τα 16.500 μόρια προσφέρει αξιοζήλευτες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Αυτή θα μπορούσε να είναι η διαφήμιση για την προσέλκυση υποψήφιων φοιτητών στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας.

Διαφήμιση την οποία, όμως, δεν τη χρειάζεται, αφού πέρυσι το είχαν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση 477 άτομα όταν οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 58.

Το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσει τα 15.900 με 16.000 μόρια, ενώ το Διατροφής και Διαιτολογίας κερδίζει συνεχώς έδαφος στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η σχολή της Θεσσαλονίκης θα σπάσει πιθανότατα το φράγμα των 16.000 μορίων (πέρυσι 15.651), ενώ το αντίστοιχο της Κρήτης (Σητεία) θα πλησιάζει τα 13.500. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων βρίσκεται και το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων Πειραιά, με τη βάση να μην αποκλείεται να φτάσει ακόμη τα 15.900, όταν πέρυσι διαμορφώθηκε στα 15.361 μόρια.

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Λογοθεραπείας και Μαιευτικής, όπου κατά περίπτωση θα σημειωθεί άνοδος από 200 έως 500 μόρια.

ImageHost.org

Πηγή: Εθνος

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
Βάσεις εισαγωγής Εκτινάσσονται στα υψηλόβαθμα τμήματα

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω αν με 12.740 μόρια που έβγαλα απο ΕΠΑΛ (TEE) συνολικα αν θα περάσω στο ΤΕΙ Ηρακλείου τμήμα πληροφορικής (Εφαρμογής και πολυμέσων)που η περσινή βάση ήταν 12.010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε αυτο το τμημα περασα εγω περσυ στις πανελληνιες αλλα ξανα εδωσα φετος.η βαση του περσυ ηταν 9.500 περιπου μορια.γιατι λες εσυ 12.010??
    εχετε διαφορετικες βασεις απο το επαλ??
    (γτ εγω ημουν γενικο)
    δν ξερω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσα Μορια Χρειαζονται για να παω Χημεια Αθηνας?
    και Βιοχημεια Λαρισας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιδια ποσα μορια χρειαζομαι για να παω φυσικη χημεια αθηνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποσα μορια χρειαζετε για την ειδικοτητα διοικηση επιχειρησεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποσα μορια χρειαζομαι για να μπω στην οδοντιατρικη σχολη αθηνων??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.