Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Καρκίνος: Σταματά το πρόγραμμα πρόληψης

Ένα ακόμη προειδοποιητικό «καμπανάκι» για την κατάσταση του συστήματος Υγείας στη Μεσσηνία ήχησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν και έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται να σταματήσει το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου, της μήτρας και του μαστού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας σχεδιάζει να «εγκαταλείψει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Μεσσηνία, γεγονός που - σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί- αποτελεί τραγική οπισθοδρόμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή χιλιάδων γυναικών του νομού.

Προκειμένου να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, η νομαρχιακή σύμβουλος Δήμητρα Ψαρούλη – Τσουμελέα ζητά με ερώτησή της την άμεση παρέμβαση του νομάρχη Δ. Δράκου για τη συνέχιση του προγράμματος. Ερώτηση- παρέμβαση κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, και ομάδα γυναικών από την Καλαμάτα.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η κα Ψαρούλη στην ερώτησή της:

«Ο νομός μας συμμετέχει από το 1991 στο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη σύμπραξη του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Η Ευρώπη κατά του καρκίνου’.


Η προσφορά και η αξία ενός τέτοιου προληπτικού και προφυλακτικού προγράμματος είναι αυταπόδεικτα ανεκτίμητη, αφού σήμερα ξέρουμε πολύ καλά ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.


Το πρόγραμμα δε αυτό κατάφερε να προσεγγίσει με επιτυχία και τη γυναίκα της υπαίθρου. Παρακολουθώντας την πορεία του και τα αποτελέσματα της κάθε φάσης, ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες της Μεσσηνίας αισθανόμαστε τυχερές και προνομιούχες.


Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα, γι’ αυτό και εκτιμώ ότι ως Ν.Α. Μεσσηνίας θα πρέπει να ζητήσουμε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας την συνέχισή του.

Ο καρκίνος δε σταματά.

Τις πολύτιμες υπηρεσίες του προγράμματος δεν πρέπει να στερηθεί ο γυναικείος πληθυσμός του νομού μας. Τις έχουμε ανάγκη.

Την πλήρη κάλυψη των δαπανών όλα αυτά τα χρόνια έχει αναλάβει το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία οικονομική συμμετοχή από τη ΝΑΜ.

Δεν απαιτούνται κονδύλια, κωδικοί, τροποποιήσεις και επιχορηγήσεις.


Από εμάς, όμως, απαιτείται η ενεργοποίηση και διεκδίκηση της συνέχισης του προγράμματος».


Ανάλογου περιεχομένου είναι και η επιστολή που απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομάδα γυναικών, μέσω της οποίας ζητείται η παρέμβασή του υπέρ της συνέχισης του προγράμματος.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.