Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Διακαστικά πάει το θέμα με το βραχυκύκλωμα στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Όλοι μας θυμόμαστε την ιστορία με το βραχυκύκλωμα και την μικρή πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στο χειρουργείο κατα την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Σήμερα λάβαμε μια ανακοίνωση αλλά και ένα υπόμνημα από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Το Φιλιατρά News σας παρουσιάζει την ανακοίνωση και το υπόμνημα:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 Τ.Κ. 10434
Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916, κιν.: 6936557550

Θεσσαλονίκη: Τροίας 6 Τ.Κ . 54639
Τηλ.: 2310889042, fax: 2310889043, κιν.: 6932410013

www.pasonop.gr email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 13/10/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι απόψεις της κοινής γνώμης περί συνδικαλιστών και συνδικα-ληστών πιθανόν να διίστανται .
Όταν όμως πρόκειται για την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας και την απαξίωση της επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπων με συνολικά 30 χρόνια εξειδίκευσης, τότε προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει.
Πολύ περισσότερο, όταν το ζήτημα άπτεται της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε μια τοπική κοινωνία αλλά και τις χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο επιλέγουν την πόλη της Κυπαρισσίας ή την ευρύτερη περιοχή για τις διακοπές τους.

Με υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας, ένα χρόνο πριν, οι δύο Υπεύθυνοι Νοσηλευτές του Χειρουργείου ανέφεραν τους λόγους που εξέθεταν σε επισφαλείς συνθήκες τη ζωή και την υγεία ασθενών και εργαζομένων. Αφορμή για την υποβολή του υπομνήματος, ήταν ένα βραχυκύκλωμα που έθεσε εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος του απαρχαιωμένου Τεχνολογικού εξοπλισμού του χειρουργείου, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Φ. Δρούμπαλης, αντί να επιληφθεί των όσων του αναφέρθηκαν, να διερευνήσει και να παρέμβει, προχώρησε την επόμενη κιόλας μέρα σε δίωξη και μετακίνηση των «κακών» Νοσηλευτών επειδή όπως αναφέρει «διατείνονται ότι κινδυνεύουν»!


Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) κατήγγειλαν τότε, τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση τόσο των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου, όσο και την ηθική αποκατάσταση των δύο Νοσηλευτών που έως και σήμερα διώκονται. Παρέμβαση, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Αντίθετα, σε επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή τόσο από τον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Ε. Νασιώκα, όσο και από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Λεβέντη, το Υπουργείο δια του Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου, υποβάθμισε το θέμα και κάλυψε απόλυτα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκε μια σειρά έργων αποκατάστασης της κτιριακής υποδομής των Κλινικών του Νοσοκομείου.
Των τμημάτων-βιτρίνα δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό.

Στο Χειρουργείο αλλά και στα υπόλοιπα «κλειστά» Τμήματα η κατάσταση σήμερα, ένα χρόνο μετά, παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.
Πληροφορίες μάλιστα, κάνουν λόγο για επικείμενα εγκαίνια των «έργων» του Νοσοκομείου το προσεχές διάστημα.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο ένας εκ των δύο διωκόμενων Νοσηλευτών, προσέφυγε στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, που θα συγκληθεί μετά από δύο αλλεπάλληλες αναβολές, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008.

Με την προσφυγή της αυτή ζητά να κηρυχτούν παράνομες οι μετακινήσεις των Νοσηλευτών, καθώς θεωρούμε πως είναι καταφανώς αποτέλεσμα Συνδικαλιστικής δίωξης και να αποκατασταθεί άμεσα η επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των Συναδέλφων από τις άστοχες ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Θεωρούμε ,τέλος, άσχετα από τη νομική έκβαση της υπόθεσης, αναφαίρετο δικαίωμα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας να γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δύο Συναδέλφους που με τις ενέργειές τους τίμησαν τον όρκο που έδωσαν, αψηφώντας το προσωπικό κόστος που έως και σήμερα καταβάλλουν.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.
Αυτό είναι το ακριβές κείμενο της ανακοίνωσης που απεστάλλει από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Ακολουθεί το Υπόμνημα που είχε αποσταλλεί στον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Κο Φώτη Δρούμπαλη σχετικά με το σοβαρότατο αυτό συμβάν.

Το κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας
Χειρουργείο Κυπαρισσία, 12/11/2007

Προς: Διεύθ/ση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Κοιν.: κ. Διοικητή Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας



ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μετά το περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη, 01/11/2007 στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου μας, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συνέπεια την καταστροφή ιατρικού εξοπλισμού και την έκθεση σε κίνδυνο τόσο της ζωής του ασθενή που χειρουργούνταν τη στιγμή εκείνη αλλά και του προσωπικού που παρευρίσκονταν στο χώρο, θεωρούμε πως γίνεται καταφανέστατη η ανάγκη για εκσυγχρονισμό τόσο των πεπαλαιωμένων υποδομών, όσο και των εγκαταστάσεων του χώρου γενικότερα.

Συγκεκριμένα, σας έχει αναφερθεί πολλάκις και είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε τεχνολογικές και άλλες ελλείψεις σε κεντρικό εξαερισμό και κλιματισμό, στην αδυναμία του χώρου να διατηρείται άσηπτος λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης του οποιουδήποτε αλλά και λόγω του ότι χρησιμοποιούνται παράθυρα για την ανακύκλωση του αέρα..

Γνωρίζετε την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Τμήμα σε θέματα συντήρησης τοιχίων, δαπέδων, οξείδωσης και σκουριάς, εκτεθειμένων καλωδίων κ.α.

Γνωρίζετε ακόμη τις αδυναμίες που παρουσιάζει το Τμήμα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, και της πλημμελούς αποθήκευσης και διατήρησης του υλικού.

Γνωρίζετε επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία λόγω παλαιότητας, καθώς και τα container που έχουν υποστεί οξειδώσεις λόγω της πολύχρονης και εκτεταμένης χρήσης τους.

Έχετε ενημερωθεί αλλά και διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία παραλαμβάνονται τα αποστειρωμένα υλικά από τον κλίβανο, καθώς και τους κινδύνους που η κατάσταση αυτή εμπεριέχει.

Γνωρίζετε τις ελλείψεις στη στελέχωση του Τμήματος, ώστε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας καθ’όλο το 24ωρο, τόσο για το Χειρουργείο, όσο και για το Αναισθησιολογικό που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο σαν Τμήμα κατά παράβαση της Υ.Α. 1044/25-11-97.

Για όλα αυτά και με την επιφύλαξη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον που θα αφορά την ασφάλεια και την ακεραιότητα τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, και που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με όσα προαναφέρονται, θεωρούμε πως έχετε ενημερωθεί, και δεν φέρουμε πλέον καμία ευθύνη και με κάθε επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Μετά Τιμής,


Τ. Ε. Νοσηλεύτρια Σαλαβούρα Δήμητρα

Τ. Ε. Νοσηλευτής Καναβός Ιωάννης

Παραθέτουμε φωτογραφίες που απεστάλησαν στο Φιλιατρά Νews και δείχνουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Κλίκ επάνω στις εικόνες για πήρες μέγεθος













Ντοκουμέντα:
Οι επίκαιρες ερωτήσεις απο τον κο Νασιώκα και τον Κο Αθανάσιο Λεβέντη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.