Είναι η Ανάπτυξη που θα έφερνε η Πρώτη φορά Αριστερά του Τσίπρα.....
Θύμα των capital controls και της κρίσης που μαστίζει το εμπόριο έπεσε η Ηλεκτρονική Αθηνών που από σήμερα έβαλε λουκέτο σε όλα της τα καταστήματα. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση ......
πτώχευσης που είχε καταθέσει, από τις 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών από σήμερα, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 50 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι. Ειδικότερα, η Ηλεκτρονική Αθηνών έκανε γνωστό ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, που, εκτός των άλλων, ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίσθηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους, τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και, στη συνέχεια, ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό». «Το αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση». «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», όπως τονίζει η Ηλεκτρονική Αθηνών στην ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η συνάντηση, θα γίνει σήμερα στις 11:00 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία έχει προκαταβάλλει το δώρο Πάσχα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Η ιστορία της Ηλεκτρονικής
Ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια προσπάθησε με αναδιαρθρώσεις και προωθητικές κινήσεις να σώσει την αλυσίδα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989 ενώ η ιστορία της βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Στους τομείς εμπορίας της Ηλεκτρονικής συγκαταλέγονται ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, συσκευές εικόνας και ήχου, ειδών τηλεφωνίας, κλιματιστικών, μικροσυσκευών, multimedia.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιωάννης Στρούτσης τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη να κρατήσει την επιχείρηση στα πόδια της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περικοπές μισθών, απολύσεις εργαζομένων, ενώ έκλεισαν και πολλάκαταστήματα της εταιρείας σε επαρχιακές πόλεις και όχι μόνο. Το 2014 μάλιστα, η εταιρεία Ηλεκτρονική είχε ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να προσφέρουν έναν μισθό, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το αφεντικό της Ηλεκτρονικής, Ιωάννης Στρούτσης απέκτησε την εταιρεία το 1989 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας έχοντας το 13% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και το 6% στην Κύπρο.
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι
Σε διαμαρτυρία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης προχώρησαν, νωρίτερα το πρωί, οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
Πρόκειται για περίπου 150 από τους συνολικά 450 εργαζόμενους της εταιρίας που κήρυξε πτώχευση χθες. Οι εργαζόμενοι πολιόρκησαν το κτήριο της εταιρίας, καθώς διεκδικούν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις και ό,τι άλλο προβλέπεται από το νόμο.
Ένταση στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της «Ηλεκτρονικής»
Μεγάλη ένταση και εκνευρισμός προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι (14/04/2016) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ομίλου της «Ηλεκτρονικής» Γιάννης Στρούτσης, αναφορικά με την πτώχευση της εταιρείας, όταν εργαζόμενοι εισέβαλαν στο χώρο και άρχισαν να διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της αλυσίδας καταστημάτων.
Εξαιτίας της έντασης, η συνέντευξη διακόπηκε οριστικά, με τους εργαζόμενους και μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, να κατηγορούν τον κ. Στρούτση, ο οποίος είναι και ο βασικός μέτοχος της «Ηλεκτρονικής», ότι η διαδικασία πτώχευσης ήταν πολύ ξαφνική και ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει νωρίτερα διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Επίσης, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να εμφανιστεί στην τριμερή συνάντηση εργαζομένων - διοίκησης και υπουργείου Εργασίας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Ύστερα από αρκετά λεπτά έντονης συζήτησης και πριν αποχωρήσει ο κ. Στρούτσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αναστροφής της πτωχευτικής διαδικασίας.
Πάντως, ο κ. Στρούτσης επισήμανε στους εργαζόμενους ότι πρακτικά απαιτείται να μπει «ζεστό» χρήμα στην εταιρεία, κάτι που σημαίνει είτε τραπεζικός δανεισμός είτε στρατηγικός επενδυτής. Σενάριο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα είχε γίνει νωρίτερα.
Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ τους έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα και αναλογικά το δώρο διακοπών.
Πριν τη διακοπή από την πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Στρούτσης είχε ξεκινήσει να κάνει μία μικρή ιστορική αναφορά στην πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια από τον πατέρα του με τη δημιουργία ενός μικρού καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην οδό Δραγατσανίου.
Η εταιρεία έφθασε στο ζενίθ της το 2008, ένα χρόνο πριν την κρίση, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA στο 8%, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσία σε 3 χώρες με πλάνα για επέκταση σε άλλες 4 μέχρι το 2010.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στρούτση, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα μηδενίστηκαν οι τραπεζικές πιστώσεις, κόβοντας πρακτικά τις άτοκες δόσεις. Επιπλέον, οι ξένοι προμηθευτές περιόρισαν τις πιστώσεις τους προς αλυσίδες όπως η Ηλεκτρονική.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανέστειλε οριστικά σήμερα (14/04/2016) όλες τις δραστηριότητές της, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 450 εργαζόμενοι έχουν μείνει στο δρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.