Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Οι πολυεθνικές στην «διατροφική αλυσίδα»

Έκτός από τις «ντε γιούρε» διαδικασίες φιλελευθεροποίησης, μεγάλο ρόλο παίζουν οι «ντε φάκτο» διαδικασίες που προωθούν οι πολυεθνικές εταιρίες. Η αυξανόμενη συγκέντρωση «κεφαλαίου και εργασιών», στους βασικούς κρίκους της «τροφικής αλυσίδας», επιδεινώνει τις ανισότιμες σχέσεις αναπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, καθώς μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και της πλειοψηφίας μικρομεσαίων αγροτών και καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Συντελεί επίσης στην αναπαραγωγή του μοντέλου της βιομηχανοποιημένης (εντατικής) γεωργίας, που μειώνει τον αγροτικό πληθυσμό...

και ασκεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ειδικότερα το μερίδιο των τεσσάρων μεγαλύτερων επιχειρήσεων στους βασικούς «κρίκους» τους αγροτο-διατροφικού κυκλώματος των ΗΠΑ, ήταν το 2004, μεταξύ 40-80% με τάση αύξησης, ενώ οι 5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, είχαν μερίδιο από 46-88% (στην Ελλάδα 53,7%).
Αντίστοιχα στον τομέα των αγροτικών εισροών, 25 πολυεθνικές σε παγκόσμιο επίπεδο, κατείχαν το 2003 δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή και εμπορία γενετικού υλικού, αγροχημικών και κτηνοφαρμάκων. Παράλληλα παρατηρείται ενίσχυση του βαθμού συγκέντρωσης σε αυτή καθʼ αυτή την αγροτική παραγωγή (μεγαλύτερες επιχειρήσεις), όσο και με τη «συμβολαιακή γεωργία» (μεγάλες αλυσίδες super-markets υπογράφουν απʼ ευθείας συμβόλαια με παραγωγούς, με όρους που καθορίζουν οι ίδιες).
Υψηλός βαθμός συγκέντρωσης παρατηρείται επίσης στον τομέα της επεξεργασίας προϊόντων και παραγωγής ειδών διατροφής. Ο κύκλος εργασιών 112 πολυεθνικών συγκροτημάτων, ξεπερνούσε το 2000 το ΑΕΠ πολλών χωρών. Οι δέκα μεγαλύτερες σε πωλήσεις ήταν: Nestle, Phillip Morris, Unilever, ConAgra, Cargill, Coca-Cola, Pepsico, Mars, Diageo, κά. Οι τρεις πρώτες είχαν πωλήσεις τροφίμων 97 δις, καθαρά κέρδη πάνω από 13 δις, ενώ απασχολούσαν περίπου 700.000 άτομα. Το 34% των 112 μεγαλύτερων εταιριών είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ, το 36% στην ΕΕ, το 20% στην Ιαπωνία και 10% στον υπόλοιπο κόσμο.
Ανάλογοι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της λιανικής πώλησης. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, γύρω στις 30 πολύ μεγάλες αλυσίδες super-markets, είχαν στον έλεγχο τους 1/3 των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις μεγαλύτερες (Wal-Mart/ΗΠΑ, Carrefour/Γαλλία, Ahold/Ολλανδία, Metro/Γερμανία, κά), είχαν το 2004 το 12,8% των πωλήσεων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2008 το μερίδιο τους προβλέπεται να φτάσει το 15,8%.
Ραγδαία αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης, παρατηρείται και στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, ενώ μια νέα εξέλιξη, είναι η παραγωγή «μεταλλαγμένων». Ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας, κυρίως από ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία (Mosanto/ΗΠΑ, DuPont/ΗΠΑ, SYGENTA/Ελβετία, Group Limagrain/Γαλλία, KWS AG/Γερμανία, Sakata/Ιαπωνία, Bayer/Γερμανία, κά), επιχειρούν να θέσουν υπό ιδιόμορφη ομηρία (διατροφική εξάρτηση), εκατομμύρια παραγωγούς και καταναλωτές, χώρες και λαούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι συγκεκριμένες πολυεθνικές, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τη φύση, επιφέρουν γονιδιακή μετάλλαξη και σε συνέχεια το πωλούν στους παραγωγούς. Στην ουσία ασκούν βιοπειρατεία πατεντάροντας τη βιοποικιλότητα (κληρονομιά της ανθρωπότητας), ενώ από την άλλη δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα «βιοηθικής» με τις απροσδιόριστες και μη αντιστρέψιμες συνέπειες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Πηγή: Γιάννης Τόλιος

Προβλέψεις του Ο.Ο.Σ.Α για τη Γεωργία του 2020

* Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης τροφίμων θα μειωθεί.
* Οι αλλαγές στις επιθυμίες των καταναλωτών και γενικότερα των πολιτών στις χώρες του ΟΟΣΑ θα οδηγήσουν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων υπέρ της διατήρησης ακαλλιέργητων χώρων.
* Ο μέσος όρος αύξησης των αποδόσεων στα σιτηρά και στους ελαιούχους σπόρους στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι 1,4%, ενώ στις άλλες χώρες θα είναι κάπως μεγαλύτερος.
* Θα συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των εκτρεφομένων ζώων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ο ρυθμός μείωσης του αριθμού των γαλακτοφόρων αγελάδων θα είναι 0,5%, ενώ η αύξηση της παραγωγής γάλακτος θα είναι 1,1%.
* Θα συνεχισθεί η μακροχρόνια τάση για μείωση των γεωργικών τιμών, όμως ο ρυθμός μείωσης θα είναι μικρότερος από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.
* Η αναμενόμενη μείωση των τιμών στα βασικά γεωργικά...

προϊόντα θα οδηγήσει σε μείωση και των γεωργικών εισοδημάτων. Η γεωργία θα συνεισφέρει όλο και λιγότερο στη δημιουργία του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος.
* Αναμένεται μεγέθυνση του μέσου μεγέθους γεωργικής εκμετάλλευσης που διαπιστώνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Πηγή:agrotypos
Σχόλιο:Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίες και συμπτωματικές οι μειώσεις των τιμών τη χρονιά που διανύουμε αλλά η αρχή μιας συνεχόμενης πτωτικής πορείας . Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη αναζήτηση καινούργιων προτάσεων επί του προκειμένου για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας. Ας αρχίσουμε λοιπόν να συζητάμε ο καθένας από το χώρο του.


ΑΜΦΕΙΑ - ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ 1-1

Από ένα βαθμό μοιράστηκαν Παπαφλέσσας και Νίκη Πλάτης στο μεταξύ τους παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 1-1.
Ετσι οι γηπεδούχοι έχασαν κάθε ελπίδα για την κατάκτηση της 2ης θέσης, ενώ οι Φιλιατρινοί έχασαν πολύτιμο έδαφος.

Στο σκορ προηγήθηκε η ομάδα του Γιώργου Γεωργούση στο 72’ με τον Πανάρετο, όμως με την συμπλήρωση 90 λεπτών αγώνα ο Αλμπάν έκανε το τελικό 1-1, χαρίζοντας το βαθμό στην ομάδα του.

Το ματς διαιτήτευσε ο Ψηλοπαναγιώτης, με βοηθούς τους Βρυώνη και Σιψά.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων.......


ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ:
Θ. Γεωργούσης, Πουλόπουλος, Σαραντάκος (70’ Τσούγκος), Σόφτης, Σταθόπουλος, Περρωτής, Δωδέκατος, Πανάρετος, Μπιτσάνης, Γιακουμής (81’ Κρίκας), Παπανικολόπουλος.

ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ:
Νικολόπουλος, Χατζής, Καψιμάλης, Μιχαλακόπουλος, Αρβανιταντώνης (34’ Λυμπερόπουλος), Σύλλας (60’ Σικαλιάς), Σταθόπουλος, Αλμπάν, Γκίνο, Κωνσταντόπουλος, Καραχάλιος (75’ Παπαθεοδοσίου).


Χατζηγακης: Ενισχυσεις στους ελαιοπαραγωγους...και σε 36 μήνες το φράγμα του φιλιατρινού ποταμού

Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ, τόσο από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση (αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ), όσο και τις ενισχύσεις στα προϊόντα τους θα πάρουν οι αγρότες μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης το απόγευμα της Παρασκευής στην Τρίπολη, όπου είχε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης συζήτηση με αγρότες και φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά ζητήματα της χώρας. Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, τον οποίο συνόδευαν οι υφυπουργοί Μιχάλης Παπαδόπουλος και Κώστας Κιλτίδης.

Ο υπουργός είπε ότι αυξάνονται οι προβλεπόμενες πιστώσεις για αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, γνωστοποιώντας ότι θα δοθεί στρεμματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί από τον ΕΛΓΑ, έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά ....

40% στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.
Για την αμπελοκαλλιέργεια είπε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενος στις ενισχύσεις που θα δοθούν στους αμπελοκαλλιεργητές από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης τις προσδιόρισε ως εξής: για απώλεια εισοδήματος, εφάπαξ καταβολή 385 έως 440 ευρώ για την εκρίζωση και 255 ως 380 ευρώ για τον επανεμβολιασμό, για εκρίζωση και αναφύτευση 722 έως 840 ευρώ ανά στρέμμα, για φύτευση αμπελώνων 497 έως 615 ευρώ ανά στρέμμα, για τον επανεμβολιασμό 277 ως 345 ευρώ ανά στρέμμα και για βελτίωση τεχνικών διαχείρισης 313 ως 390 ευρώ ανά στρέμμα.

Μιλώντας για τα έργα που θα εκτελεστούν στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρθηκε στη Μεσσηνία και είπε ότι έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 42.300.000 ευρώ η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Πηγή: ΣΗΜΑΙΑ

Τα μάθατε τα νέα; Οι γυναίκες σύνταξη στα 65...

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών ζητεί από τη χώρα μας το Ευρωδικαστήριο. Πώς θα γίνει αυτό; Είτε με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών, στα 65 χρόνια, είτε με τη μείωση του αντίστοιχου ορίου για τους άνδρες. Προτείνω το δεύτερο- διαφορετικά θα βαρεθείτε (και εσείς και οι επόμενες γενιές) να με διαβάζετε. Πρόκειται ούτως ή άλλως για λύση που βρίσκει σύμφωνους και τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μου, υποθέτω, αφού και οι πρώτοι ωφελούνται και οι δεύτερες δεν χάνουν, όχι; Στο μεταξύ αντί οι Ευρωπαίοι να μας δώσουν νωρίς νωρίς συντάξεις για να ησυχάσουν από εμάς, μας σφίγγουν και άλλο...

το ζωνάρι. Την υπαγωγή της πολυβασανισμένης αλλά υπερήφανης πατρίδας μας (και πάλι) σε καθεστώς επιτήρησης εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί έχουμε, λέει, υπερβολικό έλλειμμα. Ε και; Δικό μας είναι!
«Ο,τι έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες το έχουμε κάνει!» δήλωσε ο ηρωικός υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου. Εκτός από το να μειώσουμε το έλλειμμά μας, υποθέτω, αν αυτό απασχολεί έστω και στο ελάχιστο τον νέο τσάρο της Εθνικής μας Οικονομίας. Τις Βρυξέλλες πάντως τις απασχολεί. Γι΄ αυτό και δίνουν στην κυβέρνησή μας προθεσμία έξι μηνών για να νοικοκυρέψει τα ανοικοκύρευτα.
Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Παρασύρθηκε από το… εορταστικό κλίμα!

Ο Δ. Αβραμόπουλος χθες στην Καλαμάτα τα βρήκε όλα τέλεια στον τομέα της Υγείας - Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο και τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και το παρόν, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Ο υπουργός στην αρχή του προγράμματος επισκέψεών του βρέθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκε με τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο.

Ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στις 2.30 μετά το μεσημέρι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο γραφείο του νομάρχη, όπου είχαν την ευκαιρία - υπό την παρουσία και άλλων πολιτικών στελεχών, όπως μεταξύ άλλων η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλαντζάκου και ο Μεσσήνιος βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης - να μιλήσουν για θέματα στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας για τη Μεσσηνία, ενώ ο κ. Δράκος του παρέδωσε κι ένα ........

πόνημα με σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον Νομό, μεταξύ αυτών και αυτό του Νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Ο υπουργός από την πλευρά του φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας πως «οι υποδομές Υγείας στη Μεσσηνία καλά κρατούν, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον ρόλο του ΕΣΥ στη σημερινή κοινωνία - παρά τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει - ειδικότερα όσον αφορά στη στελέχωσή του.

Αναφορικά μάλιστα με το τελευταίο ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε τις ενέργειες, που γίνονται με την πρόσληψη τμηματικά 5.500 νοσηλευτών - ιατρών, με την πρώτη προκήρυξη για 2.500 θέσεις να εκδίδεται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Παράλληλα, ο Αρκάς υπουργός αναφέρθηκε και σε αυξήσεις μισθών σε γιατρούς, με απώτερο σκοπό, όπως ο ίδιος τόνισε, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για συνεννόηση με γνώμονα τη χάραξη στρατηγικής για την Υγεία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ σε μια... έξαρση αισιοδοξίας για το μέλλον επισήμανε ότι, έπονται πολλά καλά στον τομέα της Υγείας...

ΣΧΟΛΙΟ

Ο υπουργός από την πλευρά του φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας πως «οι υποδομές Υγείας στη Μεσσηνία καλά κρατούν, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον ρόλο του ΕΣΥ στη σημερινή κοινωνία - παρά τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει - ειδικότερα όσον αφορά στη στελέχωσή του.

Πες μας Υπουργέ τι πίνεις εσύ και δεν μας δίνεις....
Εμείς Υπουργέ άλλα βλέπουμε.....
Τωρα σε ποιόν πλανήτη ζεις εσύ... Καλό θα ήταν να μας τον πεις.


Ερώτηση Κουσελά: «Τα χρήματα είναι εξόφθαλμα ανεπαρκή… »

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην ανασύσταση του Μεσσηνιακού Ελαιώνα, τα ποσά που διατίθενται και την έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας.

«Σε πρόσφατη σύσκεψη της Ν.Α. Μεσσηνίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς, «με τη συμμετοχή κλιμακίου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, επισημάνθηκε ο κίνδυνος μη ανασύστασης του Μεσσηνιακού Ελαιώνα, ο οποίος κάηκε από τις πυρκαγιές του 2007, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι ρυθμοί ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου δεν ξεπερνούν το 25% και τα χρήματα που χορηγούνται (15 ευρώ ανά ελαιόδεντρο) είναι εξόφθαλμα ανεπαρκή.

Σημειώνεται ότι στη Μεσσηνία έχουν υποβληθεί 4.145 αιτήσεις πυρόπληκτων παραγωγών, από τις οποίες 3.831 είναι για αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου. Από αυτές, 497 έχουν ελεγχθεί και 385 είναι ακόμα υπό εξέταση.

Επίσης, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου για .............

υδρομαστεύσεις και χαμηλά φράγματα, ενώ σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σημειώνονται στην δασοπροστασία και στην αποκατάσταση δασών, λόγω ανεπάρκειας πόρων.

Τέλος, η αναγκαία διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων σε 100 χωριά του Νομού Μεσσηνίας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης, με σοβαρή πιθανότητα να μην είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι.

Επειδή το ελαιόλαδο είναι κορυφαίο Μεσσηνιακό προϊόν και κύρια πηγή εισοδήματος για τους Μεσσήνιους αγρότες, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Για ποιο λόγο καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό η διαδικασία ανασύστασης του Μεσσηνιακού ελαιώνα; Προτίθεται να επανεξετάσει τα ποσά ανασύστασης που χορηγούνται για τα ελαιόδεντρα, τα οποία κρίνονται από τους αγρότες και τους φορείς και πράγματι είναι ανεπαρκή; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίσπευση των διαδικασιών ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου στη Μεσσηνία και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν αυτές;».

«Περαιτέρω κονδύλια για τον Νομό» Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στη Μεσσηνία ζητάει ο Δ. Δράκος

Τη δυσανασχέτησή του σχετικά με την πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξέφρασε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος. Με αφορμή τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαρτίου αντίστοιχα, ο κ. Δράκος σημείωσε ότι, το πρόγραμμα πάσχει σε δύο σημεία. Αφενός μεν στην ιεραρχία της περιοχής σε πρώτο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επιτάσσει περισσότερα κονδύλια, αφετέρου δε στο γεγονός πως τα δεδομένα για τη περιοχή της Μεσσηνίας έχουν αλλάξει δραματικά. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο νομάρχης αναφέρθηκε στις κλιματολογικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει δυσμενώς την περιοχή - όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες κ.ά. - καθώς και στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Δεν υπάρχει λοιπόν και δεν νοείται πρόγραμμα, το οποίο να μη περιλαμβάνει στη φιλοσοφία του και να απαντά με τα προγράμματά του στις δύο αυτές προκλήσεις», είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Δράκος επισήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού κάποιου μέτρου, κάνοντάς το έτσι να στραφεί στην πραγματική οικονομία, «διότι κινδυνεύουμε να έχουμε .......

κλεισίματα εταιρειών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, δραστηριοτήτων οικονομικών», όπως δικαιολόγησε, κάτι που μοιραία θα οδηγήσει σε απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και κάθοδο του βιοτικού επιπέδου. Τα αντίστροφα, δηλαδή, από αυτά που επιδιώκουν τα προγράμματα αυτά.

Παράλληλα σημείωσε πως παρόμοια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ, Leader και «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», έτσι ώστε να ενισχυθεί το βιοτικό επίπεδο, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και να μη χειροτερέψει περισσότερο η κατάσταση. Εν συνεχεία επισήμανε ότι, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα αναπτυξιακά έργα.

Πρόταση Δράκου σε Χατζηγάκη για τα Μεσσηνιακά προϊόντα

Την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Δράκος παρέδωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Χατζηγάκη και τους υφυπουργούς του ένα πόνημα, που περιέχει προτάσεις και διεκδικήσεις της Μεσσηνίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές, τις αποζημιώσεις των αγροτών, τη στήριξη στην ελαιοκομία και την κτηνοτροφία, τη δρομολόγηση του Εργαστηρίου Ελαιολάδου, την πιστοποίηση των προϊόντων, την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων -έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκδικούν οι αγρότες επιδοτήσεις από την Ε.Ε. - τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων και τα βιολογικά προϊόντα. Αναφορικά με την ελαιοκομία, ο νομάρχης σημείωσε πως διαφωνεί με την προσέγγιση των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς, επισημαίνοντας πως δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται σ’ αυτόν τον τομέα, θέτοντάς τα μάλιστα σε σύγκριση με το βαμβάκι και τον καπνό, που παίρνουν περισσότερα χρήματα.

Ανοιχτός ο δρόμος για συμμετοχή της Μεσσηνίας στο Δ’ ΚΠΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας από κοινού με τις αντίστοιχες της Αρκαδίας, Λακωνίας και Κορινθίας, για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, μετά από τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης της διαχειριστικής επάρκειας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου και πλέον, μετά από έναν απολογισμό των πεπραγμένων, δρομολογούνται οι ενέργειες, για να επιτευχθεί η πιστοποίηση των παραπάνω Νομαρχιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα 1429 του ΕΛΟΤ. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, ενώ κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής τονίστηκε πως το έργο υλοποιείται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ο στόχος της - η διαχειριστική επάρκεια κατά τη μεταβατική περίοδο - έχει επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο δίνει τη δυνατότητα στις Νομαρχίες να πραγματοποιήσουν έργα του 4ου ΚΠΣ, με εξαίρεση τη Μεσσηνία που το έχει ήδη πετύχει εν μέρει.

Προειδοποίηση ΕΝΑΕ ενόψει κινητοποιήσεων στο τέλος Απριλίου

Επιστολή Δράκου σε Υπουργεία Εσωτερικών και οικονομικών

Προειδοποιητικές βολές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, μέσω επιστολής προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ιωάννη Παπαθανασίου, ενόψει των κινητοποιήσεων που αποφάσισε να προβεί η Ένωση στις 29 Απριλίου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η επιστολή, η οποία στάλθηκε χθες, γνωστοποιεί στους παραπάνω δύο υπουργούς την τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, για κινητοποιήσεις με αφορμή ζητήματα που αφορούν στην καλή λειτουργία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έτσι όπως αυτά καταρτίστηκαν στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης, στις 19 και 18 Φεβρουαρίου του 2009.

«Παρ’ όλο ότι τα ζητήματα αυτά σας έχουν τεθεί επανειλημμένα και ότι αφενός διαρκώς οξύνονται, αφετέρου δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση εκ μέρους σας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ σε ........

συνεδρίασή του, στις 18-3-2009, αποφάσισε ότι δεν επιδέχονται άλλη αναβολή βασικά αιτήματα όπως:

Η ψήφιση Κώδικα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η μεταφορά των μαθητών, η συντήρηση του οδικού δικτύου και η στελέχωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, ενώ στη συνέχεια γίνεται λόγος και γι’ άλλη σειρά αιτημάτων της ΕΝΑΕ, τα οποία περιέχονται σε στην απόφαση του συνεδρίου της Ένωσης. Οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, πορεία προς τη Βουλή, επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα και ακολούθως πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

«Αλλαγή τρόπου υπολογισμού οργανικών κενών»

Νομοθετική ρύθμιση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ζητά η Η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας - Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού οργανικού κενού για την τοποθέτησε εκπαιδευτικών, ζητά με ανακοίνωσή του προς την ΟΛΜΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Μέχρι τώρα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, κ. Ιωάννης Πλατάρος, ισχύει το «ύπαρξη τουλάχιστον 11 διδακτικών ωρών ανά ειδικότητα και ανά σχολική μονάδα».

«Ζητάμε διεύρυνση» τονίζεται στην ανακοίνωση, «δηλαδή νομοθετική ρύθμιση (προβλέπουσα και τις υπόλοιπες παράπλευρες λεπτομέρειες) έτσι ώστε να ισχύσει τελικά το “τουλάχιστον 11 ώρες ανά ειδικότητα και ανά σχολική μονάδα ή ανά συστεγαζόμενα σχολεία ή ανά ομάδα σχολείων ή ανά όμορα σχολεία”».

Το σκεπτικό της παραπάνω ρύθμισης έχει να κάνει με το καλώς εννοούμενο συμφέρον .....

πολλών εκπαιδευτικών, κυρίως της επαρχίας, όπου υπάρχουν μικρές σχολικές μονάδες που δεν δικαιολογούν οργανικό κενό για πάρα πολλές ειδικότητες με βραχύ ωράριο εργασίας. Η ρύθμιση θα ελαττώσει αδικίες και τριβές, κατά το δοκούν ερμηνείες του νόμου, διαφοροποιημένες αντιμετωπίσεις ομοειδών περιπτώσεων και θα καταστήσει απαγορευτικές, πιθανόν αυθαιρεσίες κατά την τοποθέτηση εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ.

Μονσάντο: Όσο την ψάχνεις τόσο βρωμάει...για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Η Μονσάντο είναι η United Fruit του 21ου αιώνα. Όσο την ψάχνεις τόσο βρωμάει και η ζημιά που έχει ήδη κάνει είναι απέραντη.Όμως πλέον έχουμε αποδείξεις για το πόσο ανεδαφικά και επικίνδυνα είναι όσα επαγγέλεται.
1. Τα "ανθεκτικά" της φυτά, χάνουν την ανθεκτικότητά τους μέσα σε μια ή δυο γενιές. Μετά χρειάζονται νέες, "πιο ανθεκτικές" ποικιλίες που όμως δέχονται μόνο τα δικά της παρασιτικτόνα. Οι αγρότες και οι οικολόγοι έχουν να πουν πολλές ιστορίες για το roundup.
2. Η εισαγωγή ενός γονιδίου (ή μιας σειράς γονιδίων) ποντικού στο γονιδίωμα μιας πατάτας είναι πράγματι κάτι που συμβαίνει στη φύση. Το ζήτημα όμως είναι ότι συνήθως τέτοιου είδους μεταλλάξεις αποτυγχάνουν και δεν αφήνουν απογόνους, ενώ στην περίπτωση των ΓΤ προωθούνται ανεξέλεγκτα στο οικοσύστημα. Στην περίπτωση δε που όντως εγκαθίστανται "νέα" γονίδια σε ένα φυτό, αυτό συνήθως συμβαίνει για να ΜΗΝ μπορεί να καταναλωθεί εύκολα από τα φυτοφάγα.
3. Οι αλλεργίες που προκαλούνται από "ξένες" πρωτείνες θεωρούνται στατιστικά λογικές, αλλά η ουσία είναι ότι όλο το σκεπτικό είναι "λάθος".
Αν γνωρίζω πως είμαι αλλεργικός στο άμυλο δεν θα φάω πατάτα. Αν όμως φάω μια ........

ντομάτα που παράγει άμυλο (χωρίς να το γνωρίζω) και πάθω αλλεργικό σοκ, τότε η περίπτωσή μου θα καταχωρηθεί απλώς ως "αλλεργική αντίδραση στη ντομάτα". Κι ας χτυπιούνται όσες οργανώσεις κι επιστήμονες θέλουν.
4. Αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να αναφέρονται ως τρόφιμα, αλλά ως φάρμακα. Και δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά τροφίμων, αλλά στην αγορά φαρμάκων, ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές.
5. Το πιο τραγικό όμως είναι αυτό που ανέφεραν άλλοι φίλοι παρακάτω και έχει να κάνει με τη "μονοκαλλιέργεια" των ειδών της Monsanto και της Novartis. Η ζωή στη Γη υπάρχει λόγω της ποικιλίας της που της επιτρέπει να ξεπερνά διάφορα οικολογικά αδιέξοδα. Αν όλα τα φυτά στη Γη ήταν μπανανιές ενός είδους, τότε απλούστατα η ζωή θα είχε πάψει στην πρώτη παγετώδη περίοδο. Οτιδήποτε υποβαθμίζει τη βιοποικιλότητα υπονομεύει μακροπρόθεσμα την ίδια τη ζωή στον πλανήτη.

Πηγή: TVXS

Σχόλιο:
Είπα και εγώ! πως μια εταιρεία προωθεί την βιολογική καλλιέργεια;
Για να ψάξουμε λίγο για το περιβόητο roundup γιατί διαβάζω ότι πρόκειται για ότι χειρότερο!!!


Ποιόν κοροϊδεύει η Ε.Ε. για τα μείγματα ελαιολάδου;

Η τροποποίηση του Καν. 1019/2002 σχετικά με τους ειδικούς κανόνες επισήμανσης και τους κανόνες εμπορίας, είναι τόσο αντιφατική στο εδάφιο «Δ» (διαβάστε το στον Κανονισμό), που είναι αμφίβολο εάν ήξεραν τι έγραφαν ή εάν το έκαναν επίτηδες επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ακατανόητη η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γράφει επίσημα ότι: «τα κράτη μέλη δύνανται να απαγορεύσουν την παραγωγή στην επικράτειά τους μειγμάτων ελαιολάδου και άλλων φυτικών ελαίων, σχετικά με την εσωτερική κατανάλωση. Εντούτοις δεν μπορούν να απαγορεύσουν στην επικράτειά τους την εμπορία... μειγμάτων, τα οποία προέρχονται από άλλες χώρες, καθώς και την παραγωγή στην επικράτειά τους με σκοπό την εμπορία σε άλλο κράτος μέλος».
Δηλαδή για παράδειγμα: η Ελλάδα δεν επιτρέπει να παράγονται μείγματα αλλά το Ιταλικό μείγμα μπορεί κάλλιστα να έρθει στην Ελλάδα να πουληθεί ή και το αντίστροφο. Τότε ποια είναι η έννοια της απαγόρευσης αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να τα εξάγουν στις άλλες. Το… . πέπλο είναι που κάνει τη διαφορά; Δηλαδή φαίνεται μεν αλλά δεν …σοκάρει κιόλας.
Πάντως ας το ξανασκεφτούν εις τας Βρυξέλλας πριν η Τροποποίηση γίνει Κανονισμός. Αλλά εδώ που τα λέμε είναι δυνατόν να εναντιωθούν στα… μεγαθήρια. Έτσι το «ήξεις-αφίξεις» στη διατύπωση τους βολεύει… όλους!!
Τροποποίηση του καν. 1019/2002
Ο Κανονισμός 1019/2002 περιλαμβάνει αφενός ειδικούς κανόνες επισήμανσης που συμπληρώνουν τους κανόνες που προβλέπονται στην οδηγία 2000/13/ΕΚ σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων και αφετέρου καθορίζει ειδικούς κανόνες εμπορίας για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια για την πώληση τους στον τελικό καταναλωτή.
Προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των ελαιολάδων προς κατανάλωση, καθώς και έλεγχος της νοθείας, η διάθεση των ελαιολάδων επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα. Οι συσκευασίες αυτές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με σύστημα ανοίγματος που θα καταστρέφεται μετά το άνοιγμα και να περιλαμβάνει ετικέτα σύμφωνη με τον κανονισμό.
Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για έλαια που προορίζονται για χώρους μαζικής εστίασης νοσοκομεία καντίνες κλπ. υπό τον όρο ότι το κράτος μέλος το επιτρέπει. (κάτι όμως που δεν έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας).
Στην ετικέτα θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά:
1)οι γενικές αρχές για την επισήμανση των τροφίμων σύμφωνα με την οδηγία 2000/13/ΕΟΚ
2) κατηγορία του ελαίου:
Για το εξ. Παρ. ελαιόλαδο, ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απ’ ευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους
Για το παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο που παράγεται απ’ ευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους
Για το ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα –έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές
Για το πυρηνέλαιο-έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές.
Η πληροφορία σχετικά με την καταγωγή δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται πλησίον αυτής
Με την τροποποίηση του κανονισμού
3)ο προσδιορισμός της καταγωγής πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη σήμανση για το εξαιρετικά παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο
Ο προσδιορισμός της καταγωγής πρέπει να αναγράφεται ως εξής:
Α) Για ελαιόλαδα καταγωγής ενός κράτους μέλους ή μιας τρίτης χώρας το όνομα του κράτους μέλους ή της κοινότητας ή της τρίτης χώρας.
Β) Σε περίπτωση που πρόκειται για μείγματα ελαιολάδων καταγωγής από περισσότερα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες:
Μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής κοινότητας, ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή κοινότητα
Μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής κοινότητας, ή αναφορά στην καταγωγή εκτός Ευρωπαϊκή κοινότητα
Μείγμα ελαιολάδων καταγωγής Ευρωπαϊκής κοινότητας και μη, ή αναφορά στην καταγωγή της Ευρωπαϊκής κοινότητας και στην καταγωγή εκτός Ευρωπαϊκής κοινότητας
Προαιρετικές ενδείξεις.
Μεταξύ των προαιρετικών ενδείξεων μπορούν να αναγράφονται και:
Α) πρώτη πίεση εν ψυχρώ μόνο για εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που λαμβάνονται σε λιγότερο από 27C κατά την πρώτη μηχανική πίεση του ελαιοπολτού με παραδοσιακό σύστημα εξαγωγής με υδραυλικά πιεστήρια.
Β) η ένδειξη εξαγωγή εν ψυχρώ μόνο γι εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που λαμβάνονται σε λιγότερο από 27C με διήθηση ή με φυγοκέντρηση του ελαιοπολτού.
Γ) οι ενδείξεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που αναφέρονται στη γεύση και την οσμή αναγράφονται μόνο για το εξαιρετικά παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο μόνο εφόσον βασίζονται σε αποτελέσματα αξιολόγησης η οποία έχει διενεργηθεί βάσει της νέας μεθόδου που προβλέπεται στο παράρτημα XII του κανονισμού (ΕΚ) 2568/91
Προϊόντα προς πώληση που η αίτησή τους για την καταχώρηση των εμπορικών τους σημάτων έχει υποβληθεί έως 1/3/08 κανονισμού 2568/91 ισχύει από 1/10/10
Δ) η ένδειξη της οξύτητας η της ανώτατης οξύτητας μπορεί να αναγράφεται μόνο αν αναγράφονται με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων και είναι στο ίδιο οπτικό πεδίο
ο δείκτης υπεροξειδίων
η περιεκτικότητα σε κηρούς
και η απορρόφηση σε υπεριώδες
Όσον αφορά τα μείγματα ελαιολάδου με σπορέλαια όπου το ελαιόλαδο βρίσκεται εκτός του πίνακα συστατικών η ονομασία πώλησης του μείγματος είναι: μείγμα φυτικών ελαίων και ελαιολάδου με προσδιορισμό % της ποσότητας του ελαιολάδου ως προς το συνολικό βάρος του προϊόντος ή % του συνόλου των λιπαρών ουσιών. Στη σήμανση δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η κατηγορία του ελαιολάδου καθώς και οι πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία.
Στην τροποποίηση του Καν. η Ε.Ε. έλαβε υπόψη της ότι πολλά κράτη μέλη διατήρησαν σε ισχύ την εθνική τους νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται η παραγωγή μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα σπορέλαια για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε να προστατέψουν το παραδοσιακό προϊόν τους και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στην παραγωγή σε εθνική κλίμακα προσθέτει ένα εδάφιο διευκρινιστικό για τα μείγματα σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη δύνανται να απαγορεύσουν την παραγωγή στην επικράτειά τους μειγμάτων ελαιολάδου και άλλων φυτικών ελαίων σχετικά με την εσωτερική κατανάλωση. Εντούτοις δεν μπορούν να απαγορεύσουν στην επικράτειά τους την εμπορία μειγμάτων τα οποία προέρχονται από άλλες χώρες καθώς και την παραγωγή στην επικράτειά τους με σκοπό την εμπορία σε άλλο κράτος μέλος.
Όσον αφορά την ανοχή σε αυτά τα οποία αναγράφονται στη σήμανση των ελαιολάδων, ότι πρέπει να ισχύουν μέχρι και τη λήξη του προϊόντος δεν υπάρχει κάποια αλλαγή με την τροποποίηση του κανονισμού, όπως και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη δυνατότητα συνεργασίας που δίνει ο κανονισμός μεταξύ της χώρας εμπορίας του ελαιολάδου και της χώρας που βρίσκεται η διεύθυνση του παρασκευαστού, συσκευαστού ή πωλητού που αναφέρεται στην ετικέτα.
Τέλος για την υποχρεωτική καταγωγή, το κράτος μέλος μπορεί να θεσπίσει σύστημα έγκρισης επιχειρήσεων ενώ πριν η καθιέρωση έγκρισης των επιχειρήσεων ήταν υποχρεωτική (στη διαχειριστική επιτροπή συμφώνησε και η Γαλλία).
Μαίρη Λυμπεροπούλου
e-mail : ml@agrotypos.gr



Η Εκκλησία διεκδικεί μερίδιο από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η χρηματοδότηση της Εκκλησίας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι το θέμα που επρόκειτο να θέσει στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα στη 1.00 μετά το μεσημέρι και έγινε γνωστή κατά τη χθεσινή επίσκεψη του αρχιεπισκόποy στη Λαμία.
Αργότερα το μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό σε μια λιτή ανακοίνωση ότι ο Ιερώνυμος επρόκειτο να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό.
Κατά την επίσκεψή του στη Λαμία ο Ιερώνυμος ζήτησε η πολιτεία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση σε συνεργασία με την Εκκλησία. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «τα μοναστήρια με εγκύκλιο του επισκόπου Ιωσήφ συγκέντρωσαν περισσότερες από 800 οκάδες χρυσού και τον προσέφεραν στον αγώνα σώζοντας έτσι την Επανάσταση του 1821».
Ρωτήθηκε επίσης εάν συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη ....

Παπαθανασίου. Ο αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τη συνάντηση και είπε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα για να πάρουμε και εμείς ως Εκκλησία το μερίδιο των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε επιχειρήσεις ούτε έργα φιγούρας. Είναι έργα αγάπης και επικοινωνίας. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και για μας σήμερα να υπάρχουν κατάκοιτοι και εγκαταλελειμμένοι και να μην έχουν στέγη». Και συνέχισε:

«Είναι ντροπή να μπορούν όλοι να προχωρούν και η Εκκλησία να μένει στο τέλος με κίνδυνο να μην μπει μέσα σε αυτά τα προγράμματα». Επιβεβαίωσε πως έδωσε εντολές να βοηθήσουν οι μητροπόλεις στην αντιμετώπιση της κρίσης λέγοντας πως «όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν». Από τη Μητρόπολη Λαμίας νωρίτερα είπε πως «ο αρχιεπίσκοπος δεν αποφασίζει μόνος του. Οπως κι ο υπουργός δεν αποφασίζει μόνος του. Ο υπουργός είναι υπηρέτης του λαού». Και γι' αυτό «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς Εκκλησία αλλά ούτε Εκκλησία χωρίς κοινωνία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2009
Σχόλιο: Γιατί άραγε η εκκλησία θέλει να βοηθήσει με κοινοτικά κονδύλια και όχι με δικούς της πόρους; Είναι αυτό που λένε «με ξένα κόλυβα μνημόσυνο»
Ποιός αλήθεια θα ελέγξει το που θα πάνε αυτά τα χρήματα;



Λιμάνι για συνέδρια

Σε μία ανερχόμενη γεωργική περιοχή, με νέες επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και αυξανόμενη τουριστική κίνηση, το "Hotel Limenari" σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αξιοποιώντας τον χώρο συνεδριακών εκδηλώσεων και την απέραντη θέα στη θάλασσα.

Μία επίσκεψη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας για την ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής, μας έφερε στο café-εστιατόριο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, που βρίσκεται στον οικισμό Λιμενάρι, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αγροτική
κωμόπολη.
Αν και είναι γνωστή στο πανελλήνιο για το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, δυστυχώς η πολύχρονη ταλαιπωρία του οικοδομήματος, ανάγκασε την τοπική αυτοδιοίκηση να το αποσύρει και να παραγγείλει την .......

κατασκευή καινούριου και μεγαλύτερου ομοιώματος, προκειμένου να στηθεί στη θέση του παλιού.
Παρ’ όλ’ αυτά, η διαμονή στα Φιλιατρά, εκτός από τον Πύργο του Άιφελ και το αγροτουριστικό ενδιαφέρον, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μία πανέμορφη οργανωμένη παραλία, το Στόμιο, δύο γραφικά λιμανάκια και ένα παραθαλάσσιο κάστρο με ένα σπίτι-ομοίωμα του Δούρειου Ίππου, το “Κάστρο των Παραμυθιών”.
Το τελευταίο είναι η προσφορά του κ. Φουρναράκη στην πατρίδα του, ο οποίος έζησε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Στο café του ξενοδοχείου συναντήσαμε την κ. Ανδριάννα Σιδηροκαστρίτη, υπεύθυνη λειτουργίας, η οποία μας είπε για την πρόθεση του ιδιοκτήτη, κ. Νίκου Μαραγκού, να καταστήσει τη μονάδα, πρότυπο κέντρο εκδηλώσεων της περιοχής, ξεκινώντας από τις δεξιώσεις και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για αγρότες εδώ και περίπου τρία χρόνια. Λειτουργεί όλο το χρόνο από το 1988 και προσφέρει υψηλού επιπέδου φιλοξενία, ιδιαίτερα μετά την ανακαίνισή του το 2003.

Είναι χτισμένο στην άκρη της θάλασσας, διαθέτει πισίνα και θέα στον απέραντο Κυπαρισσιακό κόλπο. Στα 34 δωμάτια, ο επισκέπτης έχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο, direct dial phone και μπαλκόνι με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο.
Στον χώρο της πισίνας λειτουργεί μπαρ, καθώς και εσωτερικό μπαρ, μαζί με το εστιατόριο που προσφέρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και πρωινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Hotel Limenari, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2761 - 0 - 33800 ή στο e-mail limenari@otenet.gr

Πηγή:Αgronews

Παιχνίδι με άνισους όρους

Ο μεγάλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει ότι, προκειμένου κάποιος να φτάσει στην απόλυτη ελευθερία, πρέπει πρώτα να μάθει να είναι φτωχός. Μόνο αν είναι αυτός ο στόχος, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες οφείλουν να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις κυβερνήσεις των τελευταίων, τουλάχιστον, τετραετιών.
Ίσως, μάλιστα, να ανησυχούν ότι δεν θα τον επιτύχουν, ύστερα από την εξαγγελία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Αν και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου είναι τόσο αμφίβολη που μάλλον δεν θα προβληματίζει τα χαμηλά, από οικονομική άποψη, κοινωνικά στρώματα της χώρας.
Το προφίλ του φτωχού Έλληνα
Μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 492,5 ευρώ, νέος ή ηλικιωμένος, άνεργος ή συνταξιούχος, ανειδίκευτος, με περιορισμένη... δυνατότητα συμμετοχής στις τρέχουσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως αυτές υπαγορεύονται από τη δομή της σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας.
Αυτός είναι ο μέσος σύγχρονος φτωχός Έλληνας. Τα χαρακτηριστικά του σκιαγραφούν έρευνες επί των ερευνών, εκθέσεις επί των εκθέσεων. Στο σύνολό τους καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα αναφορικά με την προέλευση του φαινομένου:
Άνιση κατανομή του πλούτου
Το εισόδημα του 20% των πιο εύπορων Ελλήνων είναι περίπου 6 φορές υψηλότερο από το εισόδημα του 20% των φτωχότερων Ελλήνων. Το 20% του φτωχότερου πληθυσμού κατέχει το 7% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το 20% του πιο πλούσιου πληθυσμού κατέχει το 40,4%. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην ανισότητα κατά την κατανομή του εισοδήματος (34%).
Υψηλή ανεργία
Το 2008 η ανεργία ξεπερνά σταθερά το 7%, με ζοφερές τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας έως το τέλος του 2009 θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις
Οι εργασιακές σχέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινές και βασισμένες στη μερική απασχόληση. Συχνό φαινόμενο η αδήλωτη εργασία. Εφτά στους 10 απασχολούμενους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων περνούν στην ανεργία μετά τη λήξη τους. Το 1/3 του φτωχού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι εργαζόμενοι.
Χαμηλοί μισθοί και υψηλό κόστος διαβίωσης
Το 22% των μισθωτών εισπράττει λιγότερα από 830 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, οι ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων αγγίζουν το 6,6% στη διατροφή και το 10,3% στη στέγαση, όταν το μέσο νοικοκυριό δαπανά το 23,7% των χρημάτων του για τροφή και 20,8% για στέγη, αν περιληφθούν και τα έξοδα ύδρευσης, καυσίμων και φωτισμού. Ως εκ τούτου, σημειώνεται δραστική μείωση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
Υψηλοί φόροι χωρίς αντίκρισμα
Οι οικονομικά ασθενείς πλήττονται από την άμεση αλλά και την έμμεση φορολογία (κυρίως ΦΠΑ) και τις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΜΜ κ.λπ.). Επιπλέον, οι κοινωνικές παροχές είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογες της φορολογίας.
Χαμηλές κοινωνικές δαπάνες
Στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες για την περιβόητη κοινωνική προστασία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη (24,2%).
Αποθαρρυντική η παιδική ανέχεια
Όσο για το μέλλον; Διαφαίνεται δυσοίωνο, αν αναλογιστεί κανείς τη στατιστική που αφορά στην παιδική φτώχεια. Ένα στα 4 παιδιά στην Ελλάδα ζει κάτω από το αντίστοιχο όριο (380.000 παιδιά έως 15 ετών ή 450.000 έως 17 ετών) –αποτέλεσμα του χαμηλού μέσου οικογενειακού εισοδήματος και των υψηλών ποσοστών ανεργίας των γυναικών.
Φτώχεια και πολιτική σκοπιμότητα
Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για το 2008, ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στο κυβερνών κόμμα συνδικαλιστικής παράταξης παρενέβη με μια διατύπωση η οποία, ενδεχομένως, είναι ενδεικτική της προσέγγισης των κοινωνικών προβλημάτων από την κυβέρνηση: «Αν τα πράγματα ήταν έτσι, τότε όλοι οι Έλληνες θα είχαν πεθάνει από την πείνα».
Όντως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είναι μάλλον χειρότερα, καθώς οι διαδεδομένες μετρήσεις του φαινομένου της φτώχειας δεν περιλαμβάνουν κατά τεκμήριο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι έγκλειστοι σε ιδρύματα και οι αθίγγανοι. Υποεκπροσωπείται, άλλωστε, η κατηγορία των οικονομικών μεταναστών.
Οι κομματικοί συσχετισμοί σε συνδικαλιστικά όργανα όπως η ΓΣΕΕ δημιουργούν δικαίως ένα θολό τοπίο αναφορικά με τα κίνητρα της δράσης τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τέτοια που δεν επικαλύπτεται.
Η Ελλάδα, με ποσοστό 21%, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ των 27. Οι Έλληνες άνω των 65 ετών είναι σοβαρά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας. Ένας συνταξιούχος στους 4 και ένας άνεργος στους 3 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Παράλληλα, η οικονομική προοπτική είναι κατώτερη των περιστάσεων, πόσο μάλλον εν μέσω της διεθνούς κρίσης. Στο κέντρο της Αθήνας, από τις 1.400 καταγεγραμμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι 200 είναι σήμερα κλειστές. Στην ίδια περιοχή, τα αδιάθετα εμπορικά ακίνητα ανήλθαν φέτος στο 15,1% επί του συνόλου, από 13,4% το 2007.
Εικόνα ανά την επικράτεια
Η Ήπειρος είναι η περιοχή µε τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας (37%). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (32%), η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος (31%). Μειωµένο κίνδυνο φτώχειας σημειώνει η Κρήτη (18,4%), η µοναδική νησιωτική περιοχή µε φτώχεια κάτω από το µέσο όρο του 21%. Χαμηλό κίνδυνο φτώχειας (12%) εμφανίζει η Αττική. Το χαμηλότερο μέσο εισόδημα αντιστοιχεί στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.
Η διεθνής διάσταση της φτώχειας
Υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή 78 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι, απειλούνται από τη φτώχεια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 1,4 δις άνθρωποι ζουν μέσα στην εξαθλίωση, διαθέτοντας λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα. Ο στόχος του ΟΗΕ, όπως αυτός διατυπώθηκε στο σχέδιο για τη χιλιετία, είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, έως το 2015.
Μετρώντας την ένδεια
Ως όριο της λεγόμενης σχετικής φτώχειας ορίζεται το 60% του διάμεσου εισοδήματος.
Για την Ελλάδα, από το 2005, το χρηματικό όριο της φτώχειας έχει διαμορφωθεί στο ετήσιο ποσό των 5.910 ευρώ ανά άτομο και 12.411 ευρώ ανά οικογένεια, αποτελούμενης από 2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 ετών (εξαρτώμενα).
Συνολικά, 2.088.701 άνθρωποι και 832.456 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Στις συγκεκριμένες μετρήσεις, από τη μία πλευρά δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ιδιοκατοίκηση, οι παροχές σε είδος και η ιδιοκατανάλωση που θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό της φτώχειας. Από την άλλη, όμως, δεν περιλαμβάνονται κατά τεκμήριο φτωχές πληθυσμιακές όμαδες, όπως οι άστεγοι, οι έγκλειστοι σε ιδρύματα και οι αθίγγανοι. Παράλληλα, υποεκπροσωπείται η κατηγορία των οικονομικών μεταναστών.
Ο όρος απόλυτη φτώχεια αφορά στη στέρηση βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης και σε φαινόμενα όπως η πείνα, η έλλειψη πόσιμου νερού, στέγης, ένδυσης και φαρμάκων. Την απόλυτη φτώχεια αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις υπανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και πληθυσμιακές ομάδες (άστεγοι, αθίγγανοι κ.λπ.) αναπτυγμένων χωρών.
Η καθυστερημένη απάντηση
Η ανισότητα αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος με το οποίο διανέμεται ο πλούτος. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στερούνται ίσων ευκαιριών απέναντι στην ευημερία. Η απάντηση στο πρόβλημα της φτώχειας είναι πολιτική. Η φτώχεια παραμένει.
Πηγές:
Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ)
Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Διεθνής Οργανισμός Εργασίας
Παγκόσμια Τράπεζα




-

Το υπουργείο Εσωτερικών αγνοεί ότι δήμαρχος Οιχαλίας είναι ο κ. Μανιάτης!

Δυόμισι χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών αγνοεί ότι δήμαρχος του Δήμου Οιχαλίας είναι ο κ. Μανιάτης Νικόλαος και αντ’ αυτού αναφέρει ως δήμαρχο τον αντιπολιτευόμενο κ. Βασιλόπουλο Βασίλειο!!!
Το παράδοξο όμως δε σταματάει εδώ.
Τον κ. Βασιλόπουλο αναφέρουν ως δήμαρχο Οιχαλίας και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (
εδώ) και το
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Ανάπτυξης (εδώ) και η Βικιπαίδεια (εδώ) και το messinia.net.gr (εδώ) και το ekloges.dolnet.gr (εδώ) και ποιος ξέρει πόσα άλλα sites που αγνοούμε. Αν και το ιστολόγιό μας αποφεύγει να αναφέρεται στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, δε θα μπορούσαμε να μη ......

θίξουμε ένα τόσο παράδοξο φαινόμενο.
Για την ιστορία και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας αναρτούμε τον χάρτη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά της εκλογές του 2006.



Πηγή: Μερόπη Μεσσηνίας