Το Δ’ Τμήμα, πάντως, με την απόφαση ...........
(2522/2011) που εξέδωσε, έκρινε συνταγματικώς ανεκτή τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα τη λάβει η ολομέλεια που θα εξετάσει την υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, το Δ’ Τμήμα έκρινε με βάση την αιτιολογική έκθεση του νόμου ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διαφορές περιοχές της χωράς.
Οι δικαστές, αν και δέχθηκαν πως η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό στην πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, σημειώνουν στην απόφασή τους ότι ο περιορισμός αυτός έχει ως σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού των φαρμακείων.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν ο πληθωρισμός των φαρμακείων είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν να σημειωθούν και φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με παλαιότερη απόφασή της (3665/2006), είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε ο προηγούμενος νόμος 1963/1991, επιτρέποντας την ίδρυση νέων φαρμακείων σε αναλογία 3.000 κατοίκων. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, εκδόθηκε ο νόμος 3457/2006, ο όποιος περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους, ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.