Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, δυσφήμηση για το ΠΟΠ ‘Καλαμάτα’ και προβλήματα στον ΕΦΕΤ

Με τις υπ’ αριθμόν κατάθεσης 951/11-11-09 και 12267/29-06-10 ερωτήσεις μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχα καταθέσει τον προβληματισμό μου σχετικά με την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων διαφύλαξης, τόσο της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ‘‘Καλαμάτα’’, όσο και της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), με σκοπό τη διατήρηση των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών και την προστασία του τοπικού μας προϊόντος.

Τότε είχα καταθέσει τις .......

ερωτήσεις μου με αφορμή τις διαπιστώσεις Μεσσήνιων παραγωγών που είχαν παρουσιάσει σε σχετικές εκδηλώσεις προϊόντα ιταλικών εταιρειών τυποποίησης που χρησιμοποιούσαν ευρύτατα την ονομασία ‘‘Καλαμάτα’’ στις συσκευασίες τους, δίχως να γράφουν στην ετικέτα τον ορισμό «προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης» και δίχως να φέρουν το ευρωπαϊκό σήμα ένδειξης της καταχώρησης. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα αυτά ήταν της εταιρίας ‘‘Coop’’ με επωνυμία προϊόντος ‘‘Olive Kalamata’’ και της εταιρείας ‘‘Sacla’’ με επωνυμία προϊόντος ‘‘Olivoli le Kalamata’’, εκφράζοντας τότε την βεβαιότητα ότι την ονομασία προέλευσης ‘‘Καλαμάτα’’ εκμεταλλεύονται παράτυπα και παράνομα και άλλες εταιρείες του εξωτερικού.

Η διαπίστωση αυτή δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, καθώς εντοπίστηκε νέο όργιο νοθείας και δυσφήμησης του μεσσηνιακού ελαιολάδου και ειδικότερα του ονόματος “Καλαμάτα“ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους που έγιναν σε ελαιόλαδο, το οποίο αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης, δήθεν ‘‘Καλαμάτας’’ με το εμπορικό σήμα “Lakonia” που κυκλοφορεί σε εξευτελιστική τιμή (3,33 δολάρια/λίτρο) εδώ και πολλά χρόνια, έδειξαν ότι πρόκειται για μη κανονικό, νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο. Το προϊόν με την επωνυμία ‘‘Lakonia’’ ανήκει στην εταιρεία “Gourmet Factory” με έδρα το ‘‘Happauge, New York, USA’’.

Εμπρός σε αυτό το διαρκές όργιο παράνομης εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας επιτήδειων εις βάρος του αγροτικού κόσμου, οι τελευταίοι επιζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ευαισθητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου επιτέλους να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Τροφίμων που διενεργεί, συντονίζει και διευθύνει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια μετά την πρωτογενή παραγωγή φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Συγκεκριμένα, από τον επόμενο μήνα οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΦΕΤ μπαίνουν σε «καραντίνα», καθώς τα αρμόδια κλιμάκια δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους εξαιτίας του περιορισμού του ανώτατου ορίου των εξήντα εκτός έδρας εργάσιμων ημερών. Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, στον οργανισμό επικρατεί αλαλούμ, με περιφερειακές διευθύνσεις υποστελεχωμένες, υπαλλήλους που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα των μετακινήσεών τους αλλά και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ διευθύνσεων των Υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και των «Καλλικρατικών» δήμων, που το μόνο που προκαλούν είναι εκπτώσεις στο συνολικό έργο του φορέα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3833/2010, το ανώτατο όριο μετακίνησης υπαλλήλων για εκτός έδρας υπηρεσίες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις εξήντα ημέρες ανά υπάλληλο σε ετήσια βάση. Ο περιορισμός αυτός που είχε στόχο το συμμάζεμα των δημοσιονομικών και την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, όσον αφορά τον ΕΦΕΤ έχει ως αποτέλεσμα οι προβλεπόμενες από τη ρύθμιση εργάσιμες ημέρες μόλις και μετά βίας να επαρκούν έως τα μισά του χρόνου.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ είναι διαρθρωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας να είναι απαραίτητες. Ακόμη και για έναν τυπικό έλεγχο που μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, ο ΕΦΕΤ είναι αναγκασμένος να στείλει κλιμάκιο από την Αθήνα. Και επειδή ακριβώς αρκετοί από τους ελέγχους προκύπτουν ύστερα από καταγγε­λίες προς τον ΕΦΕΤ, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα για το τι θα συμβεί από δω και πέρα. Αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων σημαίνει και μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά, καθώς και μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικά, για το τελευταίο κρούσμα νοθείας και κερδοσκοπίας που εντοπίστηκε και το οποίο αναφέρεται παραπάνω, η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει αποφασίσει να κινηθεί νομικά, ωστόσο αναμένει το επίσημο έγγραφο του ΕΦΕΤ που μπορεί να κάνει τις αναλύσεις που χρειάζονται, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω παρεμβάσεις. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του Υπουργείου για την προστασία της ονομασίας προέλευσης ‘‘Καλαμάτα’’ στη βρώσιμη ελιά και στο ελαιόλαδο και τι θα κάνει για να τιμωρηθούν επιτέλους οι εταιρείες που παρανομούν σε βάρος των ανωτέρω προϊόντων και των παραγωγών;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να άρει τον το ανώτατο όριο μετακίνησης υπαλλήλων για εκτός έδρας υπηρεσίες για τον ΕΦΕΤ, όπως για παράδειγμα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση για τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, καθώς αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων σημαίνει και μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά και συνεπώς μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;

3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την υποστελέχωση του ΕΦΕΤ, η οποία φτάνει έως και το 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, καθώς από τους πεντακόσιους πενήντα εργαζομένους που προβλέπεται να διαθέτει ο φορέας, αυτή τη στιγμή οι εν ενεργεία δεν ξεπερνούν τους διακόσιους τριάντα;

4. Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης της εθνικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

1 σχόλιο:

  1. ξυπνησαμε ναντια......,ειδατε την παραληψη(σοβαροτατη)απο τον φακελο του ποπ για την τυποποιηση του ελαιολαδου μονο μεσα στον νομο μεσσηνιας,ειδατε την ανακοινωση τησ εδοεε γιατην τυποποιηση απο εταιρειεσ εκτος νομου.
    2011 και ακομα οργανωση απο τους αμεσα ενδιαφερομενους(δηλ ολους εμας,εασ,συνετερισμους κτλ)0 στο πηλικο,και μετα αναρωτηομαστε γιατι χρησιμοποιουν το καλαματα σαν ορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.