Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι η υφιστάμενη ρύθμιση που θα εφαρμοζόταν από την 1/1/2010 και αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά παίρνει αναβολή για έναν χρόνο.
Την αναβολή για ένα έτος της ρύθμισης για την αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, προκειμένου το θέμα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, διαβεβαιώνει πως .........
δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και αποκαλύπτει ότι από αύριο κιόλας η κυβέρνηση θα καταθέσει για διαβούλευση θέσεις.
«Η «νάρκη» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη ενεργοποιηθεί και απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος στο εγγύς μέλλον, αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αν. Λοβέρδος και παρουσιάζει τα πρώτα μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης. Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της σπατάλης στους κλάδους υγείας (μέτρο που θα αποφέρει στα Ταμεία περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ).
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση και στην κατάσταση που «κληρονόμησε» ο υπουργός σημειώνει πως «αποδεχόμαστε την πρόσκληση και παλεύουμε να επιτύχουμε», ενώ δηλώνει με νόημα πως «προσωπικώς μπορεί να είμαι σε θέση σαχ, αλλά δεν είμαι ματ».
Αύριο είναι η επίσημη «πρεμιέρα» του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της για το ποια θέματα θα συζητηθούν. Τελικά ποια είναι η ατζέντα που θα καταθέσετε, προκειμένου να πείσετε τα συνδικάτα να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου;
Το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σε δύο επίπεδα: α) στο Ασφαλιστικό αυτό καθαυτό και β) σε επιμέρους σημαντικές πτυχές του (π.χ. σπατάλη στα φάρμακα, καθυστέρηση χορήγησης της σύνταξης, εισφοροδιαφυγή κ.λπ.).
Ως κυβέρνηση αποδεχτήκαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί όλη η δέσμη των προβλημάτων του Ασφαλιστικού. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου ανέφερα την επίλυση του Ασφαλιστικού ως εμπροσθοβαρή υποχρέωση της κυβέρνησης. Επανέλαβα το ίδιο στη Βουλή την ίδια ημέρα και την περασμένη Δευτέρα έδωσα όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το πρόβλημα και κάλεσα τους εταίρους σε διάλογο.
Στην επικοινωνία και στα τηλεφωνήματά μου ουδείς φορέας αρνήθηκε να προσέλθει. Ουδείς στην Ελλάδα παραγνωρίζει το πρόβλημα, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εθνικό, και κανείς δεν θα κρυφτεί, πρώτα απ’ όλους ο ομιλών.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αποτελούν αιτία πολέμου. Στον διάλογο για το Ασφαλιστικό σκοπεύετε να προτείνετε αλλαγές στα «καυτά» θέματα και τι ακριβώς σχεδιάζετε για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο;
Είμαι ενάμιση μήνα στο υπουργείο. Τις πρώτες ημέρες αντιμετώπισα διαθέσεις κριτικής, γιατί δεν μιλώ για το Ασφαλιστικό. Οταν άνοιξα το θέμα σε όλη του τη διάσταση άκουσα και κριτική ότι δήθεν «...έτσι παρήγγειλαν οι Βρυξέλλες»! Σφάλμα, διότι με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου θέσαμε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Νοεμβρίου, ενώ την απόφαση την είχαμε λάβει από κοινού την 1η Νοεμβρίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη συνέχεια, αφού άνοιξα το Ασφαλιστικό, προσπαθούν να βάλουν στο στόμα μου μέτρα που δεν έχω λάβει.
Και να με καταγγείλουν! Να προβλέψουν ότι θα αποχωρήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τον διάλογο, ενώ οι φορείς προσέρχονται. Κάποιοι, άθελά τους πιστεύω, βιάζονται να αποτύχω. Ουδείς, όμως, λόγος υπάρχει για να αποχωρήσει ένας φορέας από τον διάλογο. Αντιθέτως, μάλιστα, δηλώνω πως δεν θα προκαταλάβουμε κανέναν, καμία λύση δεν θα θεσμοθετηθεί δίχως τη στήριξη των ενδιαφερομένων. Κανέναν δεν θα αιφνιδιάσουμε. Και πρώτα απ’ όλα δεν θα αιφνιδιάσουμε τους πολίτες.
Οσοι σπέρνουν ανησυχίες για να δημιουργήσουν πανικό λένε ψέματα. Και μία διευκρίνιση: στον διάλογο η κυβέρνηση θα εισηγείται ανάλογα με το βήμα στο οποίο βρισκόμαστε. Η κυβέρνηση δεν καλεί τους φορείς για να ακούσει μόνο τις απόψεις τους, αλλά για να διατυπώσει και τις δικές της. Αρχής γενομένης από αύριο.
Ολα, όμως, θα ανακοινώνονται στις διαδικασίες του διαλόγου κι όχι στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού. Με ρωτάτε, ακόμη, για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ηδη, όμως, έχουμε αναφερθεί ως κυβέρνηση στο αίτημα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για πολυετείς διαδικασίες προσαρμογής.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα αξιοπιστίας: Αν υιοθετήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κινδυνεύει να εκτεθεί στην ΕΕ και αν υποκύψει στις πιέσεις της Επιτροπής θα εκτεθεί στους πολίτες. Τελικά ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει;
Δεν συμφωνώ. Είμαστε κυβέρνηση κι όχι διαχειριστικός φορέας. Ηδη έχετε δει πως, παρότι η κατάσταση της οικονομίας αποδείχτηκε πολύ χειρότερη ακόμη και από τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις μας, δεν κάναμε πίσω σε μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευθεί.
Το έκτακτο επίδομα δίνεται και σε διευρυμένη βάση δικαιούχων, που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Προωθούμε τα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών αλλά και την τόνωση της αγοράς και παράλληλα «χτίζουμε» από το μηδέν την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αδιέξοδα δεν υπάρχουν παρά μόνο για όσους παραιτούνται από την προσπάθεια. Και το 1993 τα ίδια παραλάβαμε, τα ίδια λέγανε για μας και, όμως, ανορθώσαμε τη χώρα.
Είμαστε κυβέρνηση 45 ημερών και αντιμετωπιζόμαστε σαν να είμαστε επί χρόνια. Αποδεχόμαστε, όμως, την πρόκληση και παλεύουμε να επιτύχουμε. Οσο για μένα προσωπικώς, μπορεί να είμαι σε θέση σαχ, αλλά δεν είμαι ματ.
Πότε θα καταργήσετε τις ρυθμίσεις Πετραλιά;
Θα αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μέσα από τις διαδικασίες που θα συμφωνήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Ολα θα συζητηθούν στο πλαίσιο αυτό. Για την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση του Ν.3655/08, που αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα, θα υπάρξει αναβολή ενός έτους. Εν όψει του διαλόγου, που ανοίγει αύριο, δεν χωρούν βίαιες ρυθμίσεις του παρελθόντος.
Πολλοί συνάδελφοί σας χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το «μοντέλο» που επιλέχθηκε για τους γενικούς γραμματείς. Συμφωνείτε με τη διαδικασία ή σας δημιούργησε προβλήματα;
Κριτική στην κυβέρνηση από μέλος της δεν νοείται. Θα αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες και θα κριθώ συνολικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η «νάρκη» ενεργοποιήθηκε και απειλεί την εθνική οικονομία
Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό θα γίνει υπό το βάρος των ελλειμμάτων των Ταμείων, τα οποία φέτος χρειάζονται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 2,47 δισ. ευρώ. Τελικά βρισκόμαστε μπροστά στην «ώρα μηδέν» του ασφαλιστικού συστήματος και πώς μπορεί να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης των Ταμείων;
Η συνολική δαπάνη της έκτακτης επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2009 ανήλθε πράγματι στα 2,47 δισ. ευρώ. Εγώ ήμουν αυτός που έδωσε αυτά τα στοιχεία. Ενώ το 2008 ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ. Εχουμε να κάνουμε με σχεδόν τριπλασιασμό του ποσού και οι προοπτικές για το 2010 είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό που τόσα χρόνια ονομάζαμε «νάρκη» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη ενεργοποιηθεί και απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης στο εγγύς μέλλον, αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία. Απαιτούνται αμέσως μέτρα σε δύο κατευθύνσεις: α) στη θέση του Ασφαλιστικού σε νέα και υγιή βάση και β) στην εξάλειψη της σπατάλης και στη διεύρυνση της βάσης εσόδων. Σε πρώτη φάση, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε για το φάρμακο, αποσκοπούμε στην άμεση εξοικονόμηση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που πήρατε για το φάρμακο και τι στόχους θέτετε;
Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος όταν μιλάει για το εθνικό θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, αν ταυτοχρόνως δεν συμμαζεύει τη σπατάλη και δεν καταπολεμά την εισφοροδιαφυγή και τη «μαύρη εργασία».
Παλεύουμε ώστε το 2010 να εξοικονομήσουμε 800 εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας. Επαναφορά της λίστας με διορθώσεις, πάγωμα των τιμών και επανατιμολόγηση φαρμάκων προς τα κάτω, μείωση τιμής για 89 ακριβά φάρμακα, που θα διατίθενται πλέον απ’ όλα τα φαρμακεία, και ηλεκτρονικός έλεγχος για το ποιος γιατρός συνταγογραφεί, ποιο ακριβώς φάρμακο και ποιο φαρμακείο εκτελεί τη συνταγή, είναι τα πρώτα μας μέτρα.
Ενα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στον διάλογο είναι η χορήγηση «κινήτρων απόδοσης», προκειμένου οι ασφαλισμένοι να παρατείνουν την παραμονή τους στην εργασία. Ποια θα είναι αυτά τα κίνητρα και τι άλλα μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;
Η εξειδίκευση των προτάσεών μας, όπως ήδη σας έχω πει, θα γίνει εντός του πλαισίου του διαλόγου, όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας στον κύριο Τσίπρα. Ο διάλογος θα είναι συνολικός και θα αφορά όλα τα μεγάλα θέματα (Φορολογικό, Παιδεία κ.λπ.).
Στο πλαίσιο αυτό, με τον κύριο Παπακωνσταντίνου σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίσαμε ήδη τη διαδικασία διαλόγου, στις βασικές κατευθύνσεις της, ειδικά για το Ασφαλιστικό.
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.