Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη
Είναι αλήθεια πως η αγορά ενός δορυφορικού συστήματος θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή. Πρέπει πρώτα να μάθετε τα βασικά γύρω από τη δορυφορική και μετά να αγοράσετε, γιατί αν πρώτα αγοράσετε και μετά μάθετε θα έχετε πληρώσει αρκετά χρήματα παραπάνω.
Αν σκοπεύετε να μπείτε στον κόσμο της δορυφορικής τηλεόρασης, να αγοράσετε δηλαδή ένα δορυφορικό σύστημα ακουστέ με προσοχή αυτά που θα σας πούμε.
Θα σας χρησιμεύσουν να αγοράσετε αυτό ........
που πραγματικά χρειάζεστε στο καλύτερο δυνατό κόστος. Πρέπει να πάτε διαβασμένοι για να μην σας πιάσουν αδιάβαστους.
Το βασικότερο κριτήριο για να αγοράσετε ένα δορυφορικό σύστημα είναι το τι ακριβώς η τι περίπου θέλετε να βλέπετε. Όλα από εκεί ξεκινούν. Αυτή είναι η βάση για να προχωρήσετε στην επιλογή του δορυφορικού συστήματος.
Ένα δορυφορικό σύστημα αποτελείται από τρία μέρη. Το δορυφορικό κάτοπτρο, το LNB και το δορυφορικό δέκτη. Και για τα τρία χρειάζεται ερευνά και σοβαρή σκέψη για να κάνετε έναν όσο το δυνατόν καλύτερο συνδυασμό.
Επιλογή κατόπτρου.
Ας ξεκινήσουμε από το δορυφορικό κάτοπτρο. Στην αγορά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία κατόπτρων. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να σας ονομάσουμε συγκεκριμένες εταιρείες, εκείνο όμως που πρέπει να επιλέξετε σωστά είναι το μέγεθος που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Οι δορυφόροι είναι τοποθετημένοι σε ύψος 36000 χιλιόμετρων σε γεωστατική τροχιά και οι δημοφιλέστεροι δορυφόροι είναι προσανατολισμένοι στις 13 μοίρες ανατολικά του ισημερινού με το χαρακτηριστικό όνομα hot birds. Από αυτούς τους δορυφόρους (διότι περί πολλών δορυφόρων πρόκειται) αναμεταδίδεται το πρόγραμμα μεγάλων καναλιών από την Ευρώπη
Αυτή η ομάδα δορυφόρων παρέχει και τον μεγαλύτερο αριθμό καναλιών. Αν αυτή η τροχιακή θέση σας είναι αρκετή τότε ένα πιάτο διαμέτρου 90 εκατοστών θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.
Εάν θέλετε να κάνετε λήψη γερμανόφωνων καναλιών τότε θα στρέψετε το πιάτο σας στις 19,2 μοίρες ανατολικά στον δορυφόρο με την ονομασία ASTRA. Σε αυτή την περίπτωση το κάτοπτρο θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 1,20 μέτρα αλλά όχι μεγαλύτερο από 1,40 μέτρων.
Αν οι απαιτήσεις σας είναι πολύ μεγαλύτερες θα προτιμήσετε τη λύση του κινητού πιάτου. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι για να γίνει αυτό το πιάτο δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 1,40 μέτρα γιατί η σχέση κόστους προς απόδοση είναι απαγορευτική. Έτσι ένα κινητό πιάτο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.40 μέτρα, προτιμότερο βέβαια είναι το 1,80 μέτρα.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες δορυφορικών κατόπτρων. Τα κάτοπτρα τύπου offset που έχουν σχήμα ωοειδές και τα παραβολικά που ο ανακλαστήρας τους είναι στρογγυλός. Τα κάτοπτρα με διάμετρο έως 1,20 είναι όλα offset ενώ σε μεγέθη πάνω από 1.4 έχουμε και τα παραβολικά. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν κάποιος τύπος έχει καλύτερη απόδοση από τον άλλο. Το θέμα είναι η σωστή ρύθμιση. Αν το πιάτο σας τοποθετηθεί σε θέση που έχει πολύ αέρα τότε προτιμήστε ένα παραβολικό πιάτο γιατί η έκθεση στον αέρα είναι λιγότερη. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί πολύ για να μην βρεθεί το πιάτο σας καμία ώρα πάνω σε κανένα καπό αυτοκίνητου στον δρόμο.
Το LNB
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δορυφορικού συστήματος είναι το LNB η ο ενισχυτής χαμηλού θορύβου σε ελεύθερη μετάφραση από τα αρχικά Low noise Block. Το σήμα που συλλέγεται από το δορυφορικό κάτοπτρο αντανακλάται στο LNB το οποίο τοποθετείται σε ειδικό βραχίονα απέναντι από το πιάτο και αφού το σήμα μετατραπεί, μέσω καλωδίου καταλήγει στον δορυφορικό δέκτη.
Δυστυχώς με τα LNB υπάρχει μια σχετική σύγχυση. Ενώ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δορυφορικού συστήματος, η σημασία που του δίνεται είναι μικρή.
Μην επιλέξετε ένα LNB με βάση τα db που αναφέρονται, αφού έχει αποδειχτεί πως ένα LNB με χαμηλά db πχ 0,2 δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα άλλο με 0,6
Αυτό που πρέπει να κάνετε πάνω από όλα είναι να επιλέξετε LNB από τις γνωστές επώνυμες εταιρείες του χώρου που έχουν διακριθεί για την ποιότητα τους και έχουν τη σχετική φήμη στην αγορά. Το σημαντικότερο είναι ο τεχνικός να τοποθετήσει ένα LNB που ταιριάζει στο πιάτο σας και όχι ένα οποιοδήποτε.
Το καλώδιο. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος σε ένα δορυφορικό σύστημα είναι το καλώδιο που θα μεταφέρει το σήμα από το LNB στο δορυφορικό σας δέκτη. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες καλωδίου γιαυτο μην αφήσετε τον τεχνικό να τοποθετήσει κάτι που δεν ταιριάζει στην περίπτωση σας. Αν η απόσταση του δορυφορικού κατόπτρου με τον δέκτη ξεπερνά τα 15 μέτρα τότε ζητήστε να σας βάλουν καλώδιο καλής ποιότητας γιατί σε άλλη περίπτωση θα έχετε σημαντικές απώλειες. Επίσης αν το καλώδιο καταλήγει στον δέκτη σας όχι μέσα από σωληνώσεις αλλά εξωτερικά του κτηρίου, τότε ζητήστε καλώδιο που να αντέχει σε τριβές υγρασία και αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Όσο καλό και αν σας φαίνεται ένα καλώδιο εάν δεν είναι εξωτερικά ενισχυμένο, υπάρχει περίπτωση να κοπεί στα δυο αν διέρχεται από γωνιακούς τοίχους. Επίσης δεν είναι σπάνιο να εισχωρήσει σε αυτό υγρασία που θα κατεβάσει το σήμα στο ελάχιστο. Μην τσιγκουνευτείτε στο καλώδιο. Πάρτε το καλύτερο ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Έχοντας επιλέξει ένα καλό δορυφορικό κάτοπτρο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας ένα εξαιρετικό LNB και το καλύτερο καλώδιο καταλήγουμε μέσα στο σπίτι σας εκεί όπου θα πάρει την θέση του ο δορυφορικός σας δέκτης. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του δορυφορικού συστήματος γιατί από αυτό εξαρτάται όχι μόνο το τι βλέπετε αλλά και πως θα τα βλέπετε. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ο δέκτης να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις δυνατότητες του δορυφορικού κατόπτρου. Γι αυτή τη σοβαρή υπόθεση της επιλογής του δορυφορικού δέκτη θα μιλήσουμε στην επόμενη εκπομπή μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΠΕΤΣΕΛΗ
Το συγκεκριμενο αρθρο δεν γραφτηκε για μόνο για τους κατοίκους των Φιλιατρών και ούτε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας. Έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες Πανελλαδικά.
Ο ASTRA σαν Εγγλέζικος δορυφόρος καλύπτει άριστα την βόρεια περιοχή της Ευρώπης και λιγότερο καλά την Ανατολική δέσμη όπου είμαστε εμείς (από τις 13 μοίρες εωw και τις 37.5και ανατολικά). Έτσι άλλης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Κέρκυρα και φυσικά μεγαλύτερης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Ρόδος για τη λήψη του ίδιου δορυφόρου.
Όσον αφορά το LΝΒ σίγουρα θέλεις να κυκλοφορείς στο δρόμο με ένα AUDI και όχι με ένα SMART
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με τους δορυφόρους ASTRA.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως κάποτε χρειαζόταν ενα μεγάλο κάτοπτρο 1,20 - 1,40 μ
Εδώ και κάποια χρόνια όμως το σήμα από τους ASTRA είναι πολύ καλύτερο και η λήψη του είναι ευκολότερη ακόμα και με κάτοπτρο 0,80 - 1μ.
ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΝΕWS ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ.ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΑ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΤΥΠΟΥ OFFSET TOY 1M EINAI AΡΚΕΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ 75Ε ΕΩΣ 45W.ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΨΗ.ΤΕΛΟΣ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ LNB ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ.ΕΑΝ ΤΩΡΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ!!ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ.ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΡΩ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάκο όποτε μπορέσεις και ξέρεις φυσικά, απάντησε σε τυχόν απορίες φίλων του blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω
Filiatrinos
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΣΕΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμενο αρθρο δεν γραφτηκε για μόνο για τους κατοίκους των Φιλιατρών και ούτε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας. Έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες Πανελλαδικά.
Ο ASTRA σαν Εγγλέζικος δορυφόρος καλύπτει άριστα την βόρεια περιοχή της Ευρώπης και λιγότερο καλά την Ανατολική δέσμη όπου είμαστε εμείς (από τις 13 μοίρες εωw και τις 37.5και ανατολικά). Έτσι άλλης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Κέρκυρα και φυσικά μεγαλύτερης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Ρόδος για τη λήψη του ίδιου δορυφόρου.
Όσον αφορά το LΝΒ σίγουρα θέλεις να κυκλοφορείς στο δρόμο με ένα AUDI και όχι με ένα SMART
μπορεί να μου πεί κάποιος πως και σε ποιεςμοιρες, και τι πιατο χρειαζεται να πιασω το emmanuel tv απο την νιγηρια;
ΑπάντησηΔιαγραφή