συμφέροντα, των οποίων θέλει να διασφαλίσει την εύνοια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλαίσιο, η παράκτια περιοχή χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
* Στην «κρίσιμη ζώνη», η οποία περιλαμβάνει τα πρώτα 100 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλcron;ύ προς την ξηρά και τη θάλασσα.
* Ακολουθεί η «δυναμική ζώνη» που καταλαμβάνει τα επόμενα 100 μέτρα από την κρίσιμη ζώνη προς το εσωτερικό και στην οποία δίνεται συντελεστής δόμησης 0,5.
* Και η «υπόλοιπη παράκτια ζώνη», που εκτείu;εται από το τέλος της δυναμικής έως τα όρια του δήμου.
Ωστόσο, η “κρίσιμη ζώνη” χωρίζεται και αυτή σε τρία υποτμήματα. Στο θαλάσσιο τμήμα, δηλαδή τα πρώτα μέτρα της θάλασσας επιτρέπονται μόνο η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, τα ήπια έργα προστασίας των ακτών και οι εγκαταστάσεις καταδυτικών πάρκων. Στην όχθη (ζώνη ΚΧ1), που περιλαμβάνει τα πρώτα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, όπου επιτρέπονται εκτός των προαναφερθέντων και ελαφρές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων (!), οι οποίες προφανώς δεν περιλαμβάνουν μόνο τις ντουζιέρες...
Τέλος, στα 50 μέτρα που απομένουν (ζώνη ΚΧ2) επιτρέπονται τα πάντα! Η ανέγερση κατοικιών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ κ.λπ., νομιμοποιείται απόλυτα.
Για την ακρίβεια, ως ελάχιστη απόσταση για την ανέγερση κατοικιών έχουν οριστεί τα 50 μέτρα (!), για οικόπεδα που βρίσκονται σε υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Η κλίση του οικοπέδου είναι αντιστρόφως ανάλογη με την απόσταση όπου νομιμοποιείται να ανεγερθεί το κτίριο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην περίπτωση της “κρίσιμης ζώνης” η βιομηχανική δραστηριότητα απλώς περιορίζεται, αλλά δεν απαγορεύεται, ενώ επιτρέπεται ακόμη και η δημιουργία υποδομών μεταφορών.
Σε αναθεώρηση του Σχεδίου καλεί το ΠΑΣΟΚ
Με δήλωσή τους οι αρμόδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης, και Γ. Μανιάτης κάλεσαν την κυβέρνηση και τον κ. Σουφλιά να “δεσμευτούν” για την αναθεώρηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου “υπό το φως” των αλλαγών που προκάλεσε η πυρκαγιά. Τον κάλεσαν επιπλέον να δεσμευτεί και να ανακοινώσει την παράταση της διαβούλευσης πέρα από τα μέσα Σεπτέμβρη και τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας της Βουλής.
Αναφορικά με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσαν ότι “συμπληρώνει το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας”.
Καλυβιώτη Μαρία
www.avgi.gr