Οκτώ χρόνια μετά την εμφάνισή της, η δημοφιλής ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια εμφανίζει κάμψη στον αριθμό των «εθελοντών συντακτών» της, στους οποίους οφείλει την τεράστια επιτυχία της.
Οι εμπνευστές της ιδέας στην οποία βασίστηκε η Wikipedia φιλοδοξούσαν να συγκεντρώσουν σε ένα ιστότοπο «όλη την ανθρώπινη γνώση» με τη συμβολή οποιουδήποτε χρήστη που θα προθυμοποιούνταν να προσφέρει το δικό του λίθο στο τεράστιο αυτό οικοδόμημα γνώσης.
Παρά τους σκεπτικιστές που .........
αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του περιεχομένου της, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα λήμματα της Wikipedia είναι εξίσου έγκυρα με εκείνα της Encyclopaedia Britannica.
Ανησυχίες εκφράζονται, ωστόσο, ότι το πρωτοπόρο εγχείρημα έχει τελματώσει, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Φιλίπε Ορτέγα από το Universidad Rey Juan Carlos της Μαδρίτης, οι εθελοντές συντάκτες λιγοστεύουν διαρκώς. Κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες εγγεγραμμένων μελών γίνονται ανενεργοί, ενώ ο αριθμός των νέων συντακτών δεν αντισταθμίζει τις απώλειες.
Σύμφωνα με κάποιους, η κρίση που περνά η Wikipedia σηματοδοτεί μια νέα φάση του διαδικτύου. Ίσως η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια να έγινε μέρος του συστήματος που θέλησε να πολεμήσει, υποστηρίζουν αρκετοί.
Όπως δήλωσε ο κ. Ορτέγα στους Times, «εάν δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να ασχοληθούν με το έργο, θα βουλιάξει πολύ γρήγορα. Προς το παρόν δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά εάν δεν αντιστραφεί η αρνητική πορεία, εκεί θα καταλήξουμε».
Από την Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.