«... Η γιόγκα δεν είναι απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης. Δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης (...). Η ενασχόληση με τη γιόγκα είναι άρνηση της ορθοδόξου πίστεως και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος».
Πρόκειται για απόσπασμα από ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι. Με αυτήν ήθελε να ενημερώσει τους πιστούς, όπως ανέφερε, ότι στον Πειραιά λειτουργούν κέντρα .......
γιόγκα τα οποία οι ορθόδοξοι και κυρίως οι νέοι πρέπει να αποφεύγουν. «Οι τεχνικές της γιόγκα δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χαρακτηριστικά της μαγείας» ανέφερε η ανακοίνωση, όπως και ότι στις διάφορες σχολές γιόγκα «διαπιστώνουμε την άμεση εξάρτηση των ασκουμένων από ινδουιστή δάσκαλο (γκουρού) που τους καθοδηγεί και τους αλλάζει το χριστιανικό όνομα».
Η Μητρόπολη Πειραιώς δεν είναι η μοναδική που «αφορίζει» τη γιόγκα υποστηρίζοντας ότι... βλάπτει τους χριστιανούς. Πριν από μερικές ημέρες παρόμοιες ανακοινώσεις για τη γιόγκα εξέδωσαν η Μητρόπολη Ρόδου και η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά. «Η γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την χριστιανική πίστη και εφιστούμε την προσοχή των πιστών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αντιαιρετικού γραφείου Ρόδου. «Δαιμονικές δυνάμεις»
Μάλιστα η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου για να δείξει ότι η γιόγκα συνδέεται με άλλες θρησκείες διατυπώνει μία σειρά από ερωτήματα: «Αν η γιόγκα, όπως νομίζεται, δεν έχει θρησκευτική χροιά, πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με θρησκευτικά χαρακτηριστικά; Πώς δικαιολογείται η εμφάνιση υπερφυσικών, δαιμονικών δυνάμεων αν πρόκειται για μια καθαρά γυμναστική άσκηση ή επιστημονική μέθοδο θεραπείας;».
Πώς εξηγείται όμως αρκετές μητροπόλεις σχεδόν ταυτόχρονα να προειδοποιούν τους πιστούς για τους κινδύνους από τη γιόγκα;
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του αντιαιρετικού γραφείου στη Μητρόπολη Ρόδου π. Μάξιμος, η ανακοίνωση δεν ε ξεδόθη επειδή υπάρχει αύξηση των κέντρων στην περιοχή. «Τέτοια κέντρα υπάρχουν παντού. Απλώς θέλουμε να προφυλάξουμε τους πιστούς μας από θρησκείες που είναι καμουφλαρισμένες με τη γυμναστική. Και αυτό, διότι διαπιστώνουμε πως υπάρχουν δάσκαλοι της γιόγκα που εκτός από τις ασκήσεις διδάσκουν και για τη μετενσάρκωση».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις ο Δρ Θεολογίας π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, από τη Συνοδική Επιτροπή κατά των αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, είπε πως εξεδόθησαν προκειμένου να ενημερώσουν τους πιστούς «ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς ένα σύστημα γυμναστικής και ευεξίας και ότι δεν είναι συμβατή με τον χριστιανισμό». Συμπληρώνει μάλιστα πως οι μητροπόλεις εκδίδουν ανακοινώσεις και ενημερώνουν τους πιστούς όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με κέντρα γιόγκα στην περιοχή τους.
«Δεν ασχολούμαστε με θρησκείες»
Οι υπεύθυνοι κέντρων όπου γίνονται μαθήματα γιόγκα στην Ελλάδα εκφράζουν την έκπληξή τους για τους «αφορισμούς» της Εκκλησίας. Όπως λένε, οι πολίτες που έρχονται στα κέντρα τους το κάνουν για λόγους υγείας. «Δεν ασχολούμαστε με καμία θρησκεία. Στη γιόγκα δεν μιλάει κανείς για μετενσάρκωση. Μιλάμε για εισπνοές, τη στάση του σώματος, πώς πρέπει να τρώμε σωστά. Πράγματα που παραπέμπουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τον οποίο μάλλον δέχεται και η Εκκλησία» λέει στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Λυκομήτρου που είναι υπεύθυνη του πολυχώρου Εssence Ηuman Space στου Ψυρή, όπου παραδίδονται και μαθήματα γιόγκα. «Για παράδειγμα η forrest γιόγκα που διδάσκεται εδώ έχει να κάνει μόνο με εισπνοές και την άσκηση του σώματος. Και βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται να κάνουν γιόγκα το κάνουν διότι αναζητούν μια άλλη ποιότητα γυμναστικής και όχι για να βρουν πνευματικό δάσκαλο...» προσθέτει.
Παρόμοια είναι η άποψη που διατυπώνει η κ. Βιβή Λέτσου που διατηρεί στην Αθήνα κέντρο στο οποίο γίνονται μαθήματα γιόγκα. «Αυτό που λέει η Εκκλησία ακούγεται στενοκέφαλο. Η γιόγκα γίνεται για σωματική και πνευματική ευεξία. Σκεφτείτε ότι εκατομμύρια Αμερικανοί κάνουν γιόγκα. Το κάνουν κυρίως για να αντεπεξέρχονται στο στρες» τονίζει.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ο ΙΣΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΠΕ ΜΗΝ ΚΡΥΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΗ ΘΑ ΚΡΥΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΟΥΝ ΟΠΟΣ Η ΚΡΥΣΗ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή