Pages

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ακρως ενδιαφέρουσα η εκδήλση της ΕΑΣ Μεσσηνίας και της GAIA Επιχειρειν στο Βορρέειον για Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας, διοργάνωσαν την Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ......

«Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας. Η περίπτωση της Ελιάς και της Αμπέλου»

Η Εκδήλωση έτυχε μεγάλης αποδοχής από Μεσσήνιους παραγωγούς και μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε το αντικείμενο της συζήτησης. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, οι οποίες προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μέσα στο χωράφι και στους τρόπους αξιοποίησης αυτών των εφαρμογών από τους παραγωγούς παραθέτοντας παραδείγματα από αντίστοιχες καλλιέργειες που έχουν μελετηθεί εδώ και τρία χρόνια και τα αντίστοιχα οφέλη που είχαν οι παραγωγοί, στο κόστος εισροών, στην ποιότητα και στην ποσότητα. Υπηρεσίες που θα παρέχονται σε όλη την Μεσσηνία μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας. Μάλιστα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από παραγωγούς πατάτας, σύκου, αραχίδας και κηπευτικών να ενταχθούν στα προς μελέτη προιόντα του επόμενου διαστήματος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε αναφορά στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και τα εργαλεία ενίσχυσης της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, ενώ έμφαση δόθηκε στις μελλοντικές απαιτήσεις που θα απορρέουν από την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027 και θα συνδέονται με τις επιπτώσεις της αγροτικής παραγωγής στο περιβάλλον με τη συμβολή στην κλιματική αλλαγή.

Την ενημερωτική εκδήλωση στα Φιλιατρά, χαιρέτισε ο παρευρισκόμενος Αντιπεριφερειάρχης Έρευνας, Τεχνολογίας, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Περικλής Μαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που προσφέρονται για τη μετεξέλιξη της νοοτροπίας του παραδοσιακού παραγωγού στο νέο πρότυπο του σύγχρονου αγρότη που μπορεί να αφομοιώσει την καινοτομία και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, περιλαμβάνει ειδικό Μέτρο για την καινοτομία και την έρευνα, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα.

Παρών επίσης στα Φιλιατρά και ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία καλώντας τους παραγωγούς μέσω συνεργατικών σχημάτων να αξιοποιήσουν σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους επισημαίνοντας παράλληλα το μοναδικό έργο παγκοσμίως που επιτελείται στην περιοχή της Τριφυλίας, στις καλλιέργειες των κηπευτικών, ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, το πρόγραμμα δακοκτονίας που υλοποιήθηκε με την χρήση σύγχρονων μεθόδων και παράλληλα την εξαιρετική φετινή ποσοτική απόδοση ελαιόλαδου στην περιοχή.

Το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το Πρόγραμμα 2CAP – CAPitalizing the CAP - Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ΚΑΠ, το οποίο έχει αναλάβει και υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από τον Μάϊο του 2017. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναλύθηκαν οι τρόποι χρήσης των νέων τεχνολογιών με γνώμονα την βιώσιμη αγροτική παραγωγή και η ουσιαστική συμβολή του ΠΑΑ στη αγροτική παραγωγή και στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα της Ένωσης Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.