Αρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News
Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos στο επίκεντρο της προσοχής που πέρυσι ήταν η κ Μέρκελ φέτος βρέθηκε ο κ Κάμερον και η ανακοίνωσή του για δημοψήφισμα «ΝΑΙ/ΟΧΙ» στην Ευρώπη το 2017.
Πέρυσι είχαμε συζητήθηκε το «Grexit», φέτος το «Brexit»!
Το μεγάλο, όμως, «πρόβλημα» στις......
συζητήσεις υπήρξε η «μικρή» Κύπρος και η αναβολή του «πακέτου σωτηρίας» της Κυπριακής Οικονομίας για τον Μάρτιο, ή, μάλλον, ΟΧΙ πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου…
Ακόμη και οι ελάχιστα «πληροφορημένοι» θυμούνται ότι οι συζητήσεις για «πακέτο διάσωσης» της Κυπριακής Οικονομίας είχαν ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2012 και τα ποσά που είχαν συζητηθεί αφορούσαν το ποσό των περίπου 17 με 17,5 δις ευρώ (από τα οποία τα 10 δις τουλάχιστον θα πήγαιναν κατευθείαν στη διάσωση του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος.
http://www.cnbc.com/id/100365509
Στο μεταξύ όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει για την Κυπριακή ΑΟΖ και για τα διεθνή παιχνίδια που γίνονται στο θέμα αυτό, για ανατροπές και «συνεργασίες» που δεν αρέσουν σε κάποια Κέντρα Γεωπολιτικής Στρατηγικής, για σχέσεις της Κύπρου με Ρωσία και Ισραήλ.
Είναι γνωστό ότι το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα υπέστη σοβαρές απώλειες, και συνεχίζει να κλυδωνίζεται, από το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων που επιβλήθηκαν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές (και Διεθνή τρόικα) για το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας.
Τα προβλήματα της Οικονομίας της Πατρίδας του, δηλώνει ο Κύπριος εκπρόσωπος κ Στέφανος Στεφάνου, δεν είναι «αυτοδημιούργητα και γηγενή» αλλά σχετίζονται με αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς την Κύπρο αλλά επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο, το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα και την Κυπριακή Οικονομία.
http://www.cnbc.com/id/100397088
Στην Ευρώπη συζητήθηκαν, επιμελώς και εκτεταμένα, και οι πιθανότητες να αφεθεί η Κυπριακή Οικονομία να καταρρεύσει και μαζί οι επιπτώσεις ενός τέτοιους γεγονότος για την υπόλοιπη ΕΥΡΩΖΩΝΗ.
Η αλήθεια είναι ότι το πακέτο διάσωσης των 17 δις ευρώ εκπροσωπεί το Κυπριακό ετήσιο ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 0.2% περίπου του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Με βάση τέτοια μεγέθη μια πιθανή κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας δεν φαντάζει και τόσο απειλητική αλλά σχετίζεται με το Ελληνικό πρόβλημα και τις αντιδράσεις των Διεθνών Αγορών…
Η Ευρώπη απαιτεί από την Κύπρο περισσότερη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στο Τραπεζικό Σύστημα και η Κύπρος απαντά ότι διαθέτει το πλέον ικανοποιητικά διαφανές Σύστημα σε όλη την Ευρώπη…Αλλά η Ευρώπη επισημαίνει ότι η σχετική Νομοθεσία μπορεί να υπάρχει αλλά δεν…εφαρμόζεται!
Επιμύθιον;
Υπάρχουν Ευρωπαϊκά υπονοούμενα ότι η Κύπρος λειτούργησε ως «πλυντήριο» για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» ιδιαίτερα από Ρώσους μεγιστάνες του πλούτου.
Κάποιοι κάνουν αναφορές στο ποσό των περίπου 27 δις ευρώ που «πέρασαν» από το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα και κατέληξαν σε Ευρώπη και άλλες Δυτικές Οικονομίες…
Το πρόβλημα, μπρος βαθύ και πίσω ρέμα, αφορά στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι και τρόικα στην περίπτωση της Κύπρου, συγκεκριμένα:
Εάν επιλέξουν την επιείκεια απέναντι στης Κύπρο αυτό μπορεί να το ερμηνεύσουν κάποιοι ως «ανοχή» στην κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» κυρίως από Ρώσους μεγιστάνες (η Ρωσία ήδη έκανε δάνειο 2,5 δις ευρώ στην Κύπρο), ενώ,
Εάν αποφασίσουν να «σφίξουν τα λουριά» υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να ανάψουν φωτιές για το ευρώ και την Ευρωζώνη.
http://www.cnbc.com/id/100390190
Η Ευρώπη φαίνεται να «κατηγορεί» έστω πλαγίως ενώ από την πλευρά της η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει την «άμυνά», ο κ Χριστόφιας δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ΔΕΝ προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει Εθνικές εταιρείες και η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται.
Οριακό σημείο «επίλυσης» της κρίσης οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου και το αποτέλεσμά τους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.