Εμποροι ελαιολάδου από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τις ΗΠΑ και την Ισπανία μπαίνουν δυνατά στην Ελληνική αγορά προκειμένου να καλύψουν την ζητηση που θα ακολουθήσει την χαμηλή φετινή παγκόσμια παραγωγή. Ηδη όλοι τους έρχονται σε επαφές με τοπικούς εμπόρους ενω επιτέλους τη χαμένη του αξία δείχνει να ανακτά τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο αν και ξεκίνησαν τα κόλπα για να το κρατήσουν χαμηλά αλλά δε μπορούν.
Στο παιχνίδι είναι πάντα και οι Ιταλοί που .............
προσδοκούσαν χαμηλότερες τιμές λόγω κρίσης αλλά η μικρή παγκόσμια παραγωγή τους χαλαει τα σχέδια. Τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, οι τιμές πλησιάζουν ήδη τα 3 ευρώ το κιλό, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιέργεια. Στην Μεσσηνία αναμενεται ξεκίνημα πανω από τα 2,50 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται με δεδομένη την ζητηση και αν ο κόσμος κρατηθεί και δεν πουλήσει το συνολο της παραγωγής του στο ξεκινημα της συγκομιδής να φτάσει με άνεση τα 3,00 ευρώ.
Στην Μεσσηνία ξεκίνησε η συγκομιδή δειλά δειλά και στο Κορωνεικο ενώ μέσα στο δεκαημερο θα βγει η συντριπτική πλειοψηφία για να μαζέψει τις ελιές. Το καλό λάδι της Μεσσηνίας απποτελεί μαγνήτη για τους ξένους αλλά και τους εγχωριους εμπόρους. Η χαμηλή παγκόσμια παραγωγή εχει κινητοποιήσει τις εταιρείες ελαιολάδου που θέλουν να εξασφαλίσουν το προιόν για την αγορά τους. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στους 2.756.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την περσινή παραγωγή ρεκόρ των 3.389.000 τόνων. Η περσινή παραγωγή της Ισπανίας έφτασε τους 1.611.000 τόνους, ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν με τη μορφή σφοδρής παγωνιάς το χειμώνα και παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση φέτος κατά περίπου 700.000 τόνους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο πραγματοποιεί μια προσέγγιση για την φετινή παραγωγή της Ισπανίας, αλλά επιφυλάσσεται να κάνει σαφή εκτίμηση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στην παραγωγή, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου αναμένεται μια αύξηση στην παραγωγή κατά 18,6%.
Σύμφωνα με την έκθεση, η περσινή παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έφτασε τους 3.174.500 τόνους, με τις εξαγωγές να αποτελούν τους 834.000 τόνους. Έτσι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων ελαιολάδου κατά 400.000 τόνους, στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί η κατανάλωση.
Τις τελευταίες ημέρες στην ισπανική αγορά οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κινούνται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 2,56 ευρώ το κιλό. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,40 ευρώ το κιλό
Τα αρνητικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών κινητοποίησαν τους Ιταλούς που αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.
Κατά 40% μείωση της ισπανικής παραγωγής
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι διεθνείς αγορές είχαν πλημμυρίσει από τα 3 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής και οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν στα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος η ισπανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά. Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.
Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.
Messinea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.