Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News
Είναι αλήθεια που πιστοποιείται όχι μόνο από τις προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και από τις εμπειρίες που ο καθένας και η καθεμιά σας έχετε ότι στη ζωή μας υπήρξε εκείνος ο «δάσκαλος» ή εκείνη η «δασκάλα» που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους επάνω μας, εκείνοι που σμίλεψαν, όπως το ήθελε και ο ποιητής Κωστής Παλαμάς***, τις ψυχές μας.
Στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ (που τώρα ...........
απέκτησαν καινούργιο «προκαθήμενο» στον σχετικό Υπουργικό θώκο), η κλασική θεώρηση του παντοδύναμου, φοβερού, απλησίαστου καθηγητή- κατόχου της «έδρας» του οποίου η «καλημέρα» ήταν γενναιόδωρη παραχώρηση και η «γνώμη» ήταν Νόμος είχε καταργηθεί από τον Νόμο Πλαίσιο 1268/82 που κατήργησε τις «έδρες» και προήγαγε αμέτρητους «βοηθούς και επιμελητές» σε θέσεις καθηγητών ως μέλη ΔΕΠ (Διδακτικού-Ερευνητικού-Προσωπικού).
Εκείνος ο Νόμος, όπως και οι υπόλοιποι Νόμοι και αναθεωρήσεις των τελευταίων 30 ετών, όμως, ΔΕΝ κατήργησαν ούτε τους διαπρέποντες «Φοιτητοπατέρες» με τις Κομματικές ταυτότητες, ούτε «τα τραπεζάκια» των Κομματικών Νεολαιών ούτε τις ανίερες «συνεργασίες» για εκλογές Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων και μελών ΔΕΠ!!!
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον 1268/82 τον αναθεώρησε ο κ. Σουφλιάς, του οποίου την αναθεώρηση ακύρωσαν μετά οι κκ Φατούρος και Παπανδρέου.
Στη συνέχεια ήρθε η προσπάθεια μιας εκ βάθρων αναθεώρησης με τον «ξεχασμένο πια» Νόμο της κ Γιαννάκου, που αδρανοποιήθηκε από δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και «αριστεράς» σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και ακολούθησε ο Νόμος Διαμαντοπούλου που λυσσαλέα καταπολεμήθηκε από Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ (ναι, ναι πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου συνεπικουρούμενοι και από βαρβάτα στελέχη της ΝΔ και του κεντροδεξιού χώρου).
Δυστυχώς έτσι φτάσαμε στο σήμερα με την άνοδο του πρώην Υφυπουργού κ Αρβανιτόπουλο στον Υπουργικό θώκο ενώ επί 3 δεκαετίες (1982-2012) τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες εφαρμογής Νόμων για την Εθνική μας Παιδεία (ιδιαίτερα την τριτοβάθμια) και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις και τις αναθεωρήσεις αναθεωρήσεων "ενέπλεξαν" τα πράγματα ακόμη περισσότερο απ ότι τα αποσαφήνισαν.
Ο παραδοσιακός, απλησίαστος καθηγητής πανεπιστημίου σίγουρα δεν υπάρχει πλέον σε ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που πάντοτε είναι απαραίτητα για να επιβεβαιώνουν τον...κανόνα αλλά δυστυχώς δεν έχουμε και τα αναγκαία ποσοστά από άτομα που πραγματικά αγαπούν το επάγγελμά τους (που είναι ουσιαστικά λειτούργημα) ή που να είναι "δάσκαλοι" με όσες αποχρώσεις υπάρχουν στον όρο αυτό.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το σοκ που είχα υποστεί όταν φοιτητής στη δεκαετία του 1960 αντιμετώπισα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης "βαρβάτα" ονόματα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, πανεπιστημιακούς δασκάλους με περγαμηνές κερδισμένες στο διεθνή πνευματικό στίβο της δημιουργίας γνώσεων και ιδεών να κάθονται με εντυπωσιακή ανθρωπιά, κατανόηση και φιλικά να πίνουν καφέ ή τσάι στην καφετέρια του πανεπιστημίου μας με εμάς τους μικρούς και ασήμαντους φοιτητές και φοιτήτριές τους...
Αλλά και μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας ήταν εντυπωσιακή η αύρα, η θετική ακτινοβολία που εξέπεμπαν οι πανεπιστημιακοί αυτοί δάσκαλοι...
Ανωτάτη, ή τριτοβάθμια όπως τη χαρακτηρίζουμε, Παιδεία δεν σημαίνει αποποίηση του καθήκοντος να διδάξουμε, να συγκινήσουμε, να γοητεύσουμε, εάν θέλετε, τους διδασκόμενους, αυτά τα παιδιά που συχνά καθώς στέκονται αλλοτριωμένα μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας αναρωτιούνται εάν τόσοι κόποι, τόσος ιδρώτας, γιατί όχι τόσα πολλά δάκρυα για να διαβούν το κατώφλι ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ πραγματικά αξίζουν τον κόπο...
Και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ισχύει αυτό που ισχύει στον κόσμο της Τέχνης και του Θεάματος- μια κακή παράσταση ή ένα κακό φιλμ σίγουρα έχουν το ποσοστό της ευθύνης τους για τις άδειες θεατρικές ή κινηματογραφικές αίθουσες...
Δεν φταίνε μόνο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας για τις άδειες πανεπιστημιακές μας αίθουσες, φταίμε και εμείς οι ίδιοι οι δάσκαλοί τους που δεν τους ελκύουμε...
Και δυστυχώς, τώρα πια με την οικονομική κρίση που περνούν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες άδειασαν κυριολεκτικά οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα καθώς τα παιδιά ΔΕΝ διαθέτουν τα χρήματα που απαιτούνται για μόνιμη παραμονή στην πόλη όπου βρίσκεται το ΑΕΙ ή το ΤΕΙ τους προσερχόμενα μόνο για τις εξετάσεις Φεβρουαρίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου…
Κάποιοι παλιότερα επικρίναμε εαυτούς και αλλήλους γιατί τα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ μας είχαν καταντήσει «εξεταστικά Κέντρα» αλλά τώρα πια στην εποχή της τρόικα αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.
Η τριτοβάθμια παιδεία δεν είναι συνώνυμη ούτε εξαντλείται στην ανάγνωση μερικών συγγραμμάτων και στην επιτυχημένη απόδοση τους πάνω σε μια κόλλα χαρτιού των εξετάσεων. Μέσα στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα διδασκαλίας, ουσιαστικά, φτιάχνουμε ή καταστρέφουμε τους αυριανούς δασκάλους, καθηγητές, επιστήμονες κάθε ειδικότητας.
Κάπου, ανάμεσα στο απόμακρο πια και όντως ανεπιθύμητο «χθες», το πολύ συγκεχυμένο και ταλαιπωρημένο «σήμερα» και το προδιαγραφόμενο «αύριο» ελπίζω ότι θα συγκλίνουν οι προσπάθειες των περισσότερων μελών Διδακτικού Ερευνητικού προσωπικού σε ένα κοινό στόχο:
Να δείξουμε ότι πέρα από καλοί επιστήμονες είμαστε καλοί «δάσκαλοι» και παράλληλα να χειροκροτήσουμε εκείνον ή εκείνη που, μένει μακριά από τα παιχνίδια του κυνηγητού της εξουσίας και είναι πράγματι και επιστήμονας αλλά κυρίως «δάσκαλος» πολύ καλύτερος από εμάς, άσχετα με το Κόμμα στο οποίο ανήκει!...
Το ελπίζω και το εύχομαι αλλά, κρίνοντας από τα δεδομένα, ΔΕΝ το βλέπω να προκύπτει!...
*** Του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά. Τι κι’ αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν ‘Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Ήθελα να ρωτήσω για τον κύριο Πιπερόπουλο, αυτό εδώ και γενικά όσα παρουσιάζονται ως "άρθρα στο Φιλιατρά News" μπαίνουν κατά αποκλειστικότητα σ' αυτόν εδώ τον ιστοχώρο ή δημοσιεύοντε κι αλλού?
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωτάω γιατί ο κύριος Πιπερόπουλος ποτέ δε μπαίνει στο κόπο να γράψει μιαν απάντηση στα ερωτήματα των αναγνωστών του Φιλιατρά News.
Λοιπόν ή δημοσιεύονται κι αλλού και καλά θα ήταν να μην βλέπουμε αυτό το "Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News" και φυσικά είναι αδυνατο να απαντά σε ολούς τους αναγνώστες του ή όντως είναι κατ αποκλειστικότητα στο Φιλιατρά News και πολύ απλά ο καθηγητής Πιπερόπουλος δε μπαίνει στο κόπο να δεί τι ο λαουτζίκος έχει να πεί για τα γραφόμενά του.
Προφανώς τα αποστέλλει και δημοσιεύονται και σε άλλα blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάμεσα τους έχει επιλέξει να το στέλνει και στο Φιλιατρά News.
Για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή που ένας τέτοιος καθηγητής Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μας επέλεξε να μας στέλνει τα κείμενα του προς δημοσίευση.
Εξ όσων θυμάμαι ο κ. Πιπερόπουλος σε παλιό κείμενο του είχε απαντήσει σε αναγνώστη του blog μας τον Βασίλη Π.
Απ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και μετα απο συνομιλία με άλλους blogger o κ. Πιπερόπουλος (όπως μας είπαν) δεν στέλνει παντού τα κείμενα του παρά μόνο σε επιλεγμένα blog. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικό μας.
Γι αυτό λέμε ότι αποτελεί τιμή για εμάς η αποστολή κειμένων του στο Φιλιατρά News.
Κοντά στον κ. Πιπερόπουλο μας στέλνει άρθρα του και ο κ. Κουτρούκης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι τυχαίο που έχουν επιλέξει κι εμάς για την δημοσίευση των άρθρων τους;
Το σχόλιο αφορούσε αποκλειστικά τον κύριο Πιπερόπουλο, και μόνο μια διευκρίνιση από το Φιλιατρά News εζητήθει, που μας αρέσει, το διαβάζουμε, και θα το διαβάζουμε με ή χωρίς πιπέρι ή αλάτι. Και όντως η συνεργασία με έναν καθηγητή πανεπιστημίου μόνον καλό μπορεί να είναι και για σας και για τους αναγνώστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα. Μπορούμε να σταματήσουμε να γράφουμε "Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News". Το γράφουμε μόνο και μόνο σαν να τον ευχαριστούμε που μας επέλεξε ανάμεσα σε χιλιάδες blog να μας στέλνει τα κείμενα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο και μόνο γι αυτό τον λόγο το γράφουμε. Σαν ένα δείγμα ευγνωμοσύνης.
Αγαπητή μου Arachne, πολύ σωστά απαντά η διαχείριση του blog στο ερώτημά σου. Πράγματι με τιμά η αναφορά που κάνουν και όντως είναι σε αμοιβαίο επίπεδο και η εκτίμηση και ο σεβασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά δεν είναι δυνατόν να απαντώ σε όλα τα ερωτήματα που μου τίθενται (και μερικά, όπως ήδη γνωρίζεις όντας άνθρωπος του διαδικτύου όπως διαπίστωσα βλέποντας τα blog σου) επιλέγω να μην τα απαντήσω καθότι είναι χυδαία (αυτό μπορώ να το αντιμετωπίσω καθότι και η χυδαιότητα είναι μια συνιστώσα της καθημερινότητάς μας αλλά τα βρίσκω προσβλητικά επειδή αυτός/αυτή/οί που τα γράφουν υπογράφουν ως...ΑΝΩΝΥΜΟΣ...
Πάντως αφού εσύ έθεσες το ερώτημα από εδώ και μπρος θα ψάχνω τα σχόλιά σου στο Filiatra news και να είσαι βέβαια ότι όσο ο χρόνος μου το επιτρέπει θα απαντώ με χαρά στην συνταξιδιώτισσα τής blogosphere κυρία Arachne.
Παιδιά
ΑπάντησηΔιαγραφήέπρεπε να προσθέσω ότι τα άρθρα μου τα στέλνω σε 35 από τα περίπου 700 ελληνικά blogs (ως τα σημαντικότερα που έχουν και κάποιο επίπεδο ανάμεσά τους και το δικό σας filiatra news) αλλά η ελληνική μπλογκόσφαιρα ξεπερνά τα 8000 blogs!!! Aπό αυτά με διασυνδέσεις τα άρθρα μου εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό blogs...
Καλό βράδυ
γιώργος πιπερόπουλος
Αυτό και αν είναι τεράστια τιμή για εμάς κ. Πιπερόπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πιστεύουμε απόλυτα τους υπόλοιπους blogger που μας είπαν ότι ο Γιώργος Πιπερόπουλος στέλνει τα κείμενα του μόνο σε επιλεγμένα blog.
Σήμερα μας αποκαλύψατε αυτό που ούτε καν φανταζόμασταν.
Είμαστε μέσα στα 35 blog που στέλνετε κείμενα για δημοσίευση από τα 700 πιο σημαντικά από τα 8.000 που έχουν;
Σας ευχαριστούμε θερμά γι αυτή την αποκάλυψη.
Θα είμαστε πάντα στην διάθεση σας να δημοσιεύσουμε τα άρθρα σας.
Οντως ετσι εχουν τα πραγματα,και ολοι μας διαβαζουμε τις αποψεις του κ.Πιπεροπουλου,με τις αναλογες σκεψεις ο καθενας απο εμας.Ειναι χαρα να βλεπουμε αρθρο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για εμάς χαρά να δημοσιεύουμε τα άρθρα που μας στέλνει κ. Βασίλη Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρετε, με τιμά που απαντήσατε κε Πιπερόπουλε, οφείλω όμως πρώτα κάποιες διευκρινίσεις. Εγώ απλά ζήτησα μια διευκρίνιση απ' το Φιλιατρά νιούζ σχετικά με τα άρθρα σας. Ίσως δεν έγινα κατανοητή αλλά σκοπός μου ήταν να μάθω αν τα άρθρα σας δημοσιεύονται μόνον εδώ ή και σε άλλα μπλογκ, σε περίπτωση που δημοσιεύνται και αλλού από μόνη μου είπα πως δεν υπάρχει θέμα καθώς αντιλαμβάνομαι πως είναι αδύνατο να απαντάτε σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά δεν πιστεύω πως η ερώτηση που σας έθεσα εδώ ήταν χυδαία http://filiatranews.blogspot.gr/2012/07/blog-post_03.html. Όσον αφορά την ανωνυμία, πιστεύω τα ερωτήματα υπάρχουν άσχετα με το ποιός τα θέτει, αν λοιπόν επιθυμείτε να γνωρίζετε το όνομα μου με ευχαρίστηση να σας το πω στέλνοντας σας προσωπικό μειλ.
Ομολογώ πως το ύφος μου δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε, ίσως φταίει το αρρωστημένο πολιτικό κλίμα απ΄την αρχή της μεταπολιτεύσης ως και στις μέρες μας και που πολύ φοβάμαι θα χειροτερεύσει. Γενικά το έχω μέσα μου το να σέβομαι τους μεγαλύτερους και πόσο μάλλον τους δασκάλους μου.
Δάσκαλοι μου που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την παρακμή και την κοινωνική κρίση, γιατί για μένα δεν υπάρχει οικονομική κρίση στο βαθμό που θέλουν να μας την παρουσιάσουν. Εσείς προσωπικά στο άρθρο σας http://filiatranews.blogspot.gr/2012/07/blog-post_03.html αμέσως σπεύσατε να διευκρινίσετε πως δεν έχετε προσχωρίσει στην χρυσή αυγή.
Εγώ λοιπόν θα σας πω πως ψήφισα χρυσή αυγή, και λοιπόν? Δημοκρατία δεν έχουμε? Άν δεν ήμουν εγώ πως θα καταλαβαίνατε πως κάτι δε πάει καλά σ' αυτόν τον τόπο. Ή μήπως πάνε όλα καλά και δεν το έχω καταλάβει? Και απολογείστε σ' αυτούς που πιθανότατα είναι και αυτοί μέρος τις κρίσης ότι "όλα καλά παιδιά, να ξέρετε πως δε προσχώρησα".
Θα σας πω εγώ ποιος φταίει λοιπόν.
Φταίνε οι δάσκαλοι που φοβούνται να μηλίσουν μήπως και τους πουν ακροδεξιούς ή φασίστες. Φταίνε οι δάσκαλοι που το λειτούργημά τους έχει γίνει επάγγελμα. Γιατί τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν γίνει κομματικές οργανώσεις. Φταίνε οι δάσκαλοι γιατί τα παιδιά δε σέβονται τη περιουσία του σχολείου. Φταίνε οι δάσκαλοι γιατί υποχρεώνουν τα παιδιά να ζουν σε σχολεία-φυλακές, γιατί κάθε τι που αφορά την πατρίδα τους σβήνει απ' τα βιβλία και απ' τη διδασκαλία, γιατί έχει μοιώθει το επίπεδο αφού τα παιδιά των ξένων δεν έχουν την Ελλήνική γλώσσα ως μητρική αλλά κάποια άλλη κι δάσκαλοι μένουν σιωπηλοί. Γιατί άλλο εκπαίδευση και άλλο παιδεία. Αυτά και άλλα πολλά, κάνει ζέστη και έχω κουραστεί :-)
Όλα είναι θέμα παιδείας, γιατί αν είχαμε την παιδεία που θα έπρεπε, ίσως κόμματα σαν κι αυτά που μας κυβερνούν, και που εσείς δε σπεύδετε να προειδοποιήσετε πως δεν έχετε προσχωρήσει, δεν θα υπήρχαν. Χρυσή Αυγή λοιπόν μήπως και κάποιοι φοβηθούν και αλλάξουν ρότα.
Ζητώ συγγνώμη αν σας έθειξα στο προηγούμενο σχόλιο, μάλλον πίστεψα πως δε θα απαντούσατε ποτέ ^^. Και εκεί στο Φιλιατρά νιουζ ευχαριστώ για την ανοχή!
Ο καθένας αγαπητή Arachne έχει δικαίωμα να σχολιάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει Ελεύθερα την όποια άποψη έχει.
Στο Φιλιατρά News το μόνο που ζητάμε είναι ο σχολιασμός να έχει ένα κόσμιο επίπεδο. Να μην γίνει δηλαδή ενα θέμα τόπος αλληλοβρισίματος κλπ κλπ