Του Νίκου Νικολακοπουλου
Με πρωτοβουλία του ΔΣ της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή της Αστροφυσικής διακεκριμένο συμπατριώτη μας κ Κανάρη Τσίγγανο, πραγματοποιήθηκε την 9η Ιουνίου 2012 και ώρα 21.00΄ επίσκεψη - ενημέρωση στο χώρο του Αστεροσκοπείου στη μαγευτική περιοχή του λόφου των Νυμφών, που βρίσκεται απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου, σε ........
ειδική αίθουσα που διαμόρφωσε, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του Αστεροσκοπείου και στην εξελικτική του πορεία.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του κτιρίου, το οποίο χρονολογείται από το έτος 1842 και ανεγέρθηκε με δαπάνη του εθνικού μας ευεργέτη Γεώργιου Σίνα. Ακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου στην ιστορική βιβλιοθήκη, που στεγάζει το κτίριο και οι επισκέπτες θαύμασαν τα παλιά τηλεσκόπια και ρολόγια, που πλέον χρησιμοποιούνται ως εκθέματα προς το κοινό.
Τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή του συμπατριώτη μας αείμνηστου καθηγητή αστροφυσικής Δημητρίου Κωτσάκη, καθώς και του φιλιατρινής καταγωγής κ. Χρήστου Ζερεφού (τέως προέδρου του Αστεροσκοπείου) στην πρόοδο της επιστήμης.
Οι συμπατριώτες μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία πρωτόγνωρη γενική άποψη της νυκτερινής Αθήνας και την φωταγωγημένη φαντασμαγορική θέα του ιερού βράχου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.
Στην επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών παρευρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας, καθώς και πλήθος συμπατριωτών μας (άνω των 80 ατόμων), παρά το γεγονός ότι είχε οριστεί περιορισμένος αριθμός επισκεπτών (40 άτομα).
Σημειώνεται ότι μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο καθηγητής Φυσικής του University of Dayton Ohio κ. Κωνσταντίνος Βαμβακίδης ομογενής τρίτης γενεάς εξ Αμερικής, μετά της συζύγου του Έλλης, προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της Αδελφότητας κ. Στάθη Χαρτάλου.
Μεγάλη έκπληξη περίμενε όλους στο τέλος της βραδιάς όταν ο κ Τσίγγανος έδωσε την δυνατότητα στο κοινό μέσω του τηλεσκοπίου Δωρίδη, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, να παρατηρήσει τον πλανήτη Κρόνο με τους δακτυλίουύς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεσκόπιο αυτό έχει ηλικία 109 χρόνων και διάμετρο 40 εκ. Η απόσταση της γης από τον πλανήτη Κρόνο υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους.
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Νικόλαος Βορρές ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κανάρη Τσίγγανο για την ξενάγηση - ενημέρωση και τον παρεκάλεσε, επειδή ενθουσιάστηκαν οι παρευρισκόμενοι, να επαναληφθεί αυτή σε κάποιο άλλο σταθμό του Αστεροσκοπείου.
Δ.Σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.