Άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη
Οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών και η επιλογή της χρησιμοποίησης του δημοψηφίσματος για την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, ξεφεύγουν πλέον από την εγχώρια χρήση τους που ήταν ο στόχος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Λαγκάρντ, πρόκειται να ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.
Η απόφαση αυτή δεν είναι μια απόφαση στήριξης των ........
επιλογών Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, αλλά μια οπισθοδρόμηση από τα ήδη κεκτημένα. Το ΔΝΤ, εκτιμά πως δεν μπορεί να εκταμιεύσει την δόση, όταν υπάρχει ο κίνδυνος λίγο αργότερα να τεθεί υπό αναίρεση η κυβερνητική επιλογή και οι δεσμεύσεις. Έτσι θα απαιτήσει να γίνει άμεσα το δημοψήφισμα.
Αυτή όμως η απαίτηση βάζει ένα σοβαρό πολιτικό θέμα. Η δανειακή σύμβαση θα χρειαστεί μήνες για να διαμορφωθεί. Άρα αυτό το οποίο θα μπει υπό ψήφιση στο δημοψήφισμα εκ των πραγμάτων δεν θα είναι η σύμβαση αλλά ένα δίλημμα “με το πιστόλι εκβιαστικά στον κρόταφο αυτή τη φορά” όπως λένε υπουργοί, και του λαού και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όποιο και αν είναι το δίλημμα του δημοψηφίσματος ουσιαστικά θα μετατρέπεται στο “ανήθικο δίλημμα της συμφωνίας για την 6η δόση”. Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, είναι βέβαιο πως θα διαρρήξει το πλαίσιο ανοχής με το οποίο πολλά στελέχη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τις κινήσεις Παπανδρέου.
Η κατάσταση στην κυβέρνηση από χθες είναι φορτισμένη. Στο υπουργικό Συμβούλιο υπήρξαν όχι μόνο αντεγκλήσεις επί πολιτικής βάσης, αλλά και για τον τρόπο που θέλησαν κάποιοι υπουργοί να στηρίξουν την απόφαση περί δημοψηφίσματος. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος έκανε την έκπληξη μάλλον χθες, με το να ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, μαζί με τους Ρέππα, Καστανίδη, Παπουτσή και Μπεγλίτη, είπε μάλιστα πως “δεν βρίσκω κανένα επιχείρημα εναντίον του δημοψηφίσματος.
Στην απέναντι πλευρά, με έντονη κριτική εναντίον του δημοψηφίσματος στάθηκαν οι Μόσιαλος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Λοβέρδος και Παπαιωάννου.
Η Άννα Διαμαντοπούλου καταλόγισε σε όσους συμβούλεψαν τον υπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα πως δεν ξέρουν τι κάνουν. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε το θέμα ως επικίνδυνο παιχνίδι τακτικής που δεν απαντά στην Εθνική στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γιάννης Ραγκούσης αφού απέδωσε στην ομάδα συμβουλών του πρωθυπουργό πως κάνουν τον Σαμαρά να φαίνεται ως εγγυητής της ευρωπαϊκής στρατηγικής και την κυβέρνηση παράγοντα αποσταθεροποίησης, περιέγραψε ένα περιστατικό με ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ: “Με πλησίασε μια κυρία και μου είπε αν ψηφίσω όχι στο δημοψήφισμα θα καταστραφώ γιατί θα βγούμε από το ευρώ. Αν ψηφίσω από την άλλη ναι, θα με καταστρέψετε εσείς βάζοντάς μου συνεχείς φόρους. Οπότε θα ψηφίσω να με αφήσετε ήσυχη”.
Αν πραγματικά ανακοινωθεί σήμερα πως το ΔΝΤ απαιτεί την διενέργεια δημοψηφίσματος για την 6η δόση, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό επικοινωνιακά ως στήριξη στις επιλογές του, μπορεί να δρομολογήσει όμως ανεξέλεγκτες εξελίξεις ως ένα εκβιαστικό δίλημμα.
Το κουτί της Πανδώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.