Φουλ τις μηχανές για αλλαγές-ανατροπές στον δημόσιο τομέα βάζει η κυβέρνηση. Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν "πειράζει" σε πρώτη φάση τα ειδικά μισθολόγια - δηλαδή τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και άλλους.
Βέβαια, σε μια δεύτερη φάση δεν αποκλείεται τα συνταγματικά κωλύματα να αποδειχθούν "ασθενή" στην πράξη - όμως είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.
Η προσωπική διαφορά, από την άλλη ...........
πλευρά, έπαψε να ισχύει ως ιδέα και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι ακολουθούν στην πλειονότητά τους ανάλογη πορεία.
Συγκεκριμένα, η "γραμμή" που εξετάζει σοβαρά προς εφαρμογή η κυβέρνηση είναι αφενός το σοβαρό "κούρεμα" των μισθών διά του Ενιαίου Μισθολογίου και αφετέρου η πράξη εφαρμογής του νεοεισερχόμενου θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, που κατά πληροφορίες αφορά οριζόντια το 10%. Στο πλεονάζον προσωπικό μπορεί να προστεθεί και... άλλο, ενώ με την κατάθεση του πλάνου για το επιτελικό κράτος καταργούνται υπηρεσίες και τμήματα του στενού πυρήνα του Δημοσίου κατά το 1/3 τουλάχιστον.
Οι καταργήσεις Οργανισμών - υπηρεσιών -τμημάτων- Διευθύνσεων του Δημοσίου φέρνουν εν τω μεταξύ καταργήσεις οργανικών θέσεων - δηλαδή φέρνουν τη βάσανο της αξιολόγησης για δεκάδες υπαλλήλους.
Στο διήμερο κρας-τεστ της Θεσσαλονίκης καλείται να απαντήσει με πειστικό τρόπο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τη στιγμή που οι δανειστές παρακολουθούν με "άγρυπνο μάτι" και αναμένουν τα πρώτα "δείγματα γραφής" των διαρθρωτικών αλλαγών εν όψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης.
"Η κόψη του ξυραφιού" είναι μια έκφραση που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει θέλοντας να επισημάνει στον... εαυτό της την οριακή κατάσταση στην οποία πρέπει να επέμβει "χειρουργικά", αναπτύσσοντας προσδοκίες για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού προβλήματος. Οι φήμες περί χρεοκοπίας διαψεύδονται κατηγορηματικά και μάλιστα με αιχμές για τις "πηγές" εντός Ευρώπης, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται σήμερα να στείλει μέσω της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ καθαρά μηνύματα αποφασιστικότητας, προς όλες τις πλευρές.
Αν και στη χθεσινή ομιλία του ο στόχος του δεν ήταν να βγάλει ειδήσεις, αλλά να εκφράσει την επιμονή του για τις "μεγάλες αλλαγές", το γεγονός ότι προγραμμάτιζε να αναδείξει ως αφετηρία διαλόγου την άρση της μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο των "ανατροπών" που επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει τμηματικά η κυβέρνηση - ξεκινώντας τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Οι κ. Βενιζέλος και Ρέππας έχουν μπροστά τους όλο το παζλ. Οι μισθοί στο Δημόσιο, όπως αναμένεται, θα υποστούν σημαντικό "κούρεμα", ενώ η εργασιακή εφεδρεία θα γίνει σταδιακά και μέχρι το "φινάλε" οριζόντια, αρχίζοντας με στόχο 10% μείωση του προσωπικού.
Μικροσκόπιο
Ενδιαμέσως θα καταργηθούν οργανισμοί, διευθύνσεις και τμήματα ακόμη και στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, που σημαίνει ότι θα "διαγραφούν" αυτομάτως πολλές οργανικές θέσεις. Το ενιαίο μισθολόγιο (συμπεριλαμβάνεται μαζί με την εφεδρεία σε νέο νόμο) δεν αφορά σε πρώτη φάση τα Ειδικά Μισθολόγια, αλλά σε δεύτερη φάση θα επανεξεταστούν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση το "πρόδηλο" (για εφεδρεία...) πλεονάζον προσωπικό τίθεται στο μικροσκόπιο και όλες οι πληροφορίες λένε ότι εντός του Σεπτέμβρη (αμέσως) οι σχετικές αποφάσεις θα "μεταφραστούν" σε συγκεκριμένες πράξεις (ειδοποιητήρια κ.ά.).
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ενημερώσει χωρίς να προκαλεί ανησυχία, αλλά η αθέτηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα είναι ένα σενάριο που έχει ήδη αποκλείσει η κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα οι αρμόδιοι υπουργοί επεξεργάζονται σενάρια χωρίς να έχουν λάβει "φωτοτυπίες" προς υλοποίηση από την τρόικα, αλλά το περιεχόμενο της "ταμπακέρας" για τις αναγκαίες αλλαγές, προκειμένου να μην "αμφισβητηθεί" η εκταμίευση της έκτης δόσης και δη η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη.
Χθες, εν τω μεταξύ, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επρόκειτο να ξεκινήσει με τη διαπίστωση-περιγραφή των μεγάλων προβλημάτων, της κρίσης δανεισμού, του ελλείμματος, του χρέους, της "θεραπείας" που προτείνεται για την έξοδο από την κρίση. Εν συνεχεία επρόκειτο να κάνει "στάση" στη ΝΔ και στις ευθύνες της σχετικά με την Οικονομία από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, και να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι "θα μείνουμε στο ευρώ και θα τα καταφέρουμε".
Αυτά θα τα περιγράψει προαναγγέλλοντας αποφάσεις για το πώς θα μπει τέρμα στην "παλιά Ελλάδα" και δίνοντας παραδείγματα για τα βήματα στην Οικονομία (π.χ. επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πράσινη ανάπτυξη, αγροτική ανάπτυξη, κράτος ποιότητας κ.ά.).
Αναθεώρηση
Αλλη ενότητα της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορά στον "φάκελο" περί ευνομίας, όπου θέλει να καταδείξει την ανάγκη να μπει τέλος στο ρουσφέτι, να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος, "προκαλώντας" από τώρα (αν και συνεργάτες του πρότειναν το αντίθετο) τη συζήτηση ακόμη και για την άρση της μονιμότητας, που κατά πολλούς θεωρείτο "απαγορευμένη πράξη".
Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει και με τις απαντήσεις του στη συνέντευξη να κλείσει τα σενάρια περί εκλογών, να ζητήσει συνεννόηση με τις "υγιείς και ''ζωντανές'' κοινωνικές ομάδες", να επιτεθεί στα διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν αλλαγές, που ενώ "καταγγέλλουν βγάζουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδας", που αδρανούν αντί να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια.
"Θα συγκρουστώ και θα επιμείνω" είναι ο τίτλος που όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού εκφράζει την ομιλία που έγραφε μέχρι αργά χθες το απόγευμα, με στόχο πάντως να διευκρινίσει ότι δεν επιδιώκει την "τιμωρία" κοινωνικών ομάδων...
Μετά το "λεφτά υπάρχουν" και δύο χρόνια Κυβερνητικής απραξίας και ξεπουλήματος (και προδοσίας ίσως), ο υπό παραίτηση Πρωθυπουργός/υπάλληλος της Τρόϊκας, ανακοίνωσε νέα μέτρα καταδυνάστευσης του Ελληνικού λαού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Τούρκοι δεν είχαν στείλει φιρμάνια για κεφαλικό φόρο στους Μανιάτες και χτές η γυναίκα μου έλαβε το δικό της από την Κυβέρνηση του ΝεοΤσολάκογλου.
Βάρδα και ξεκινήσει το απευκταίο...
Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!