Με την ατιμωρησία στον δημόσιο τομέα να χτυπάει «κόκκινο» το υπουργείο Εσωτερικών μελετά πιο σκληρές ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους, αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια και προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση των ΕΔΕ.
Ήδη στο τραπέζι της ειδικής επιτροπής του .........
υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάζεται το νέο πειθαρχικό δίκαιο βρίσκονται οι εξής αλλαγές:
1. Ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια με πλειοψηφία δικαστών. Συστήνονται πενταμελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις, χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών. Τα συμβούλια θα απαρτίζονται από τον πρόεδρο-δικαστή, δύο μέλη είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία Δικαστές και δύο μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κληρώσεως με ετήσια θητεία. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι στα υπηρεσιακά συμβούλια, που δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις πειθαρχικές υποθέσεις, συμμετέχουν τρεις διευθυντές και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, προερχόμενοι όλοι από το ίδιο Υπουργείο-Φορέα.
2. Περάτωση όλων των ΕΔΕ σε 1 μήνα. Τίθεται προθεσμία ενός μήνα για την υποβολή προκαταρκτικής εξέτασης και για την ΕΔΕ με μέγιστη, μετά από αιτιολογημένη αίτηση, δυνατότητα παράτασης μόνο για ένα μήνα.
3. Αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση. Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κ.ά. και μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.
4. Αύξηση χρόνου παραγραφής. Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σε 5 και για σοβαρά παραπτώματα σε 10 χρόνια. Ο χρόνος παραγραφής μέχρι σήμερα είναι 2 χρόνια και για σοβαρά παραπτώματα 5 χρόνια αντίστοιχα.
5. Οικονομικές κυρώσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση. Για τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την δίωξη, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή η οποία μετατρέπεται σε επιβολή οικονομικής κύρωσης διότι η πειθαρχική ποινή δεν έχει πλέον νόημα.
6. Αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών. Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές, πρόστιμο μέχρι 12 μήνες, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών. Μέχρι σήμερα ίσχυε πρόστιμο μέχρι 3 μήνες, υποβιβασμός έως 1 βαθμό, προσωρινή παύση έως 6 μήνες.
7. Δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα και πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων. Επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000-30.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη.
8. Η οριστική παύση συνδυάζεται με οικονομικές κυρώσεις. Όταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά προβλέπεται κύρωση από 10.000 - 100.000 ευρώ.
9. Η παραγραφή ξεκινά μετά τη γνώση της πράξης. Για την παραγραφή των αδικημάτων με οικονομικό περιεχόμενο ορίζεται έναρξη αυτής από τη γνώση της τέλεσης της πράξης από την υπηρεσία.
10. Συγκεκριμενοποίηση των πειθαρχικών αδικημάτων. Ρητή και συγκεκριμένη απαρίθμηση πειθαρχικών αδικημάτων και πρόβλεψη ειδικού παραπτώματος για απόκτηση οικονομικού οφέλους.
11. Αύξηση των ορίων ποινών από προϊσταμένους. Αυξάνονται τα όρια των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλουν οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι ως μονομελή όργανα.
12. Στέρηση δικαιώματος προαγωγής. Καθιέρωση για πρώτη φορά της στέρησης δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου από 1 έως 5 έτη - αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου.
13. Πειθαρχικό αδίκημα η παραβίαση της Διαύγειας. Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής.
14. Κυρώσεις στους προϊσταμένους για μη επιβολή προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων. Αναστολή άσκησης καθηκόντων του υπαλλήλου με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας αρχής όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον. Η παράλειψη επιβολής του μέτρου αυτού από τον οικείο προϊστάμενο θα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.