Pages

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή Καραμπάτου στον Υπουργό Εσωτερικών Γιαννη Ραγκούση για τον Καλλικράτη

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης αναφορικά με το σχέδιο Καλλικράτης απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος.
Ο κος Καραμπάτος στην επιστολή του διαβιβάζει τις παρατηρήσεις του για τι τι επέφερε στην περιφέρεια ο Καποδίστριας 1, ενω δεν παραλείπει να καταθέσει τις προτάσεις του για την επερχόμενη Διοικητική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμμένα στην επιστολή του ο Κος Καραμπάτος αναφέρει: ......


Θέμα: «ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση»


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά την ανάρτηση του Σχεδίου “Καλλικράτης”, που αφορά, μεταξύ άλλων, και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, επιτρέψτε μας να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

1 Όταν για πρώτη φορά συστάθηκαν οι διοικητικές περιφέρειες στη Χώρα μας, διαπιστώσαμε όλοι με έκπληξη και απογοήτευση τη διοικητική διχοτόμηση της Πελοποννήσου, που ήταν διαμετρικά αντίθετη με τη γεωγραφική της υπόσταση και την ιστορία της και έδινε την εντύπωση, ότι υπήρξε προϊόν πιέσεων του γνωστού αρκαδικού λόμπυ, το οποίο διαθέτει σημαντική εκπροσώπηση και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν. Δημοκρατία.

2 Η διχοτόμηση αυτή απέτυχε… Η Τρίπολη δεν κατέστη δυνατόν να αναδειχτεί σε περιφερειακό κέντρο, παρά τον προς τούτο διοικητικό καταναγκασμό και τις προσπάθειες αναβάθμισής της (για την οποία ουδείς θα είχε αντίρρηση). Η διαφορετική συχνά αντιμετώπιση των νομών της Πελοποννήσου, με βάση την περιφέρεια στην οποία ανήκουν, υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από ακατανόητη, και ιδιαίτερα ζημιογόνος, αφού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιές 2007) που έπληξαν γειτονικούς νομούς δύο διαφορετικών περιφερειών, υπήρξε αδυναμία συντονισμού και εναρμόνισης μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Συγκεκριμένα θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος μεγάλος χαμένος από τη διχοτόμηση αυτή είναι ο παραγωγικός τομέας και τα τοπικά παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα και απειλείται άμεσα η οικονομική ζωή που βασίζεται στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, αφού προϋπόθεση ανάπτυξής της είναι ο συνολικός σχεδιασμός. Η δυνατότητα τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου (π.χ. ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρασιά, οπωροκηπευτικά κ.α.) να αποκτήσουν ονομασία προέλευσης, κάτι που θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τους και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη, εξαφανίζεται. Οι ήδη λειτουργούσες στην Πελοπόννησο πιστοποιημένες αγροτικές μονάδες θα ατονίσουν και θα εξαφανιστούν, αν δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους.

Επιβάλλεται να υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα αφορά ολόκληρη την Πελοπόννησο με παροχή κινήτρων δημιουργίας επιχειρήσεων επεξεργασίας και τυποποίησης τοπικών προϊόντων που θα προωθούν τα προϊόντα στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό μέσω των λιμένων της Πάτρας και Καλαμάτας, κάτι που θα ενισχύσει τα λιμάνια και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας -βιομηχανίας σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

ΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ο δεύτερος χαμένος είναι ο τουρισμός, κλάδος στον οποίο ο προορισμός διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο. Η διαίρεση δημιουργεί σύγχυση στον επισκέπτη της Πελοποννήσου διότι έχει στα χέρια του δύο χάρτες προβολής διαφορετικών Περιφερειών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος με αποτέλεσμα να αδυνατεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη του χώρου. Πώς είναι δυνατόν να κατανοήσει ο ξένος τουρίστας, ότι η Αχαΐα και η Ηλεία, ως προορισμοί, βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα και όχι στην Πελοπόννησο, την οποία γνωρίζει ως ιστορική και γεωγραφική ενότητα; Πώς να καταλάβει ότι τελικά Πελοπόννησος δεν είναι αυτό που βλέπει στο χάρτη, αλλά μόνο ένα μέρος του και ότι πρέπει να αναζητήσει την Αρχαία Ολυμπία στη Δυτική Ελλάδα και όχι στην Πελοπόννησο;
Η πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο ήδη αναγνωρίσιμο από τον επισκέπτη γι’ αυτό ενιαία πρέπει να είναι και η διαχείριση και ο σχεδιασμός ανάδειξής της. Σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους διάσπαρτοι στην Πελοπόννησο, είναι και θα παραμείνουν ένα αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα, αν δεν ενταχθούν σε ένα ενιαίο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής το οποίο θα συμβάλει, πέραν από την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, και στην τοπική οικονομική Ανάπτυξη.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Όσον αφορά τα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά έργα εν γένει, είναι ανέφικτο ένα αποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, αφού επί του παρόντος η κάθε περιφέρεια σχεδιάζει για τους Νομούς της αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει ενιαία στρατηγική και λογική στην διαχείριση του χώρου. Είναι απαραίτητος και απαιτητός ένας ενιαίος -συνολικός σχεδιασμός και μια στρατηγική με μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική που θα αντιμετωπίζει την Πελοπόννησο όπως πραγματικά είναι, δηλ. σαν ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο. Διαφορετικά, οδεύουμε με ταχύτητα φωτός σε αποξένωση γειτονικών περιοχών μεταξύ τους και τον μαρασμό τους.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ - ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η διαχείριση του φυσικού πλούτου της Πελοποννήσου επίσης απαιτεί ενιαία διαχείριση. Για παράδειγμα η διαχείριση των υδάτινων πόρων που τόσο σημαντική θεωρείται στις μέρες μας λόγω της αλλαγής του κλίματος και των μεταβολών του περιβάλλοντος, δεν αντιμετωπίζεται σήμερα συνολικά. Ο Αλφειός και η Νέδα για παράδειγμα είναι διαιρεμένοι στις δύο Περιφέρειες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η αξιοποίησή τους αφού απαιτούνται χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, αν και η Πελοπόννησος προσφέρεται λόγω κλιματολογικών και οι γεωγραφικών συνθηκών για την δημιουργία Πάρκων λειτουργίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αξιοποίηση αιολικής, ηλιακής, υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.) η ελπίδα μιας τέτοιας προοπτικής ακυρώνεται εκ προοιμίου λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων που επιβάλλει η διχοτόμηση της Πελοποννήσου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Κανένας νομοθέτης δεν δικαιούται να αγνοεί την ιστορική, οικονομική και γεωγραφική-μορφολογική ενότητα της Πελοποννήσου και πολύ περισσότερο να υποτάσσεται σε σκοτεινά συμφέροντα καταδικάζοντας και ευνουχίζοντας μια ολόκληρη περιοχή. Θεωρούμε τη διχοτόμηση της Πελοποννήσου ένα τραγικό λάθος το οποίο σας παρακαλούμε να διορθώσετε λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Βέβαιος ότι επί των ημερών της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου η Πελοπόννησος θα γίνει ΕΝΙΑΙΑ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ότι οι νομοί της, οι πόλεις και τα λιμάνια της θα ξαναβρούν τον χαμένο τους βηματισμό, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.