Θεαματική και πρωτόγνωρη η συμμετοχή όλων στην «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» - «Κρύα» φάνηκε η ανταπόκριση των Μεσσηνίων στο κάλεσμα που απηύθυναν επίσημα οι Δημοτικές Αρχές Καλαμάτας, Μεσσήνης και Μελιγαλά για συμμετοχή στη «Ώρα της Γης».
Παρά τις πρωτοβουλίες των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για συμμετοχή των δημοτών στην εκστρατεία - μέσω και της διακοπής του δημοτικού φωτισμού σε δημοτικά κτήρια, πλατείες και μνημεία - η κίνηση αυτή φαίνεται να πέρασε στα «ψιλά» σε αρκετές περιοχές, δεδομένου πως οι περισσότερες επιχειρήσεις έμειναν... ολόφωτες, ελέω και της κρίσιμης ποδοσφαιρικής αναμέτρησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με αυτό του Ισραήλ.
Στην Καλαμάτα ο φωτισμός σε δημοτικά κτήρια καθώς και στις πλατείες είχε διακοπεί για το διάστημα που είχε οριστεί (8.30 - 9.30 μ.μ.), ωστόσο οι περισσότερες επιχειρήσεις ακόμα και κάποιες που ήταν κλειστές - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν ακολούθησαν ζεστά τον κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής.
Στη Μεσσήνη πληροφορίες αναφέρουν για παρόμοια απήχηση, καθώς πέρα από τα δημοτικά κτήρια και χώρους όπου λειτουργεί δημοτικός φωτισμός, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν.
Λίγο πιο αισιόδοξη ήταν η εικόνα στον Μελιγαλά, με τη συμμέτοχή του κόσμου και των .........
επιχειρήσεων να είναι αρκετά πιο μεγάλη, ενώ η δήμαρχος, Ελένη Αλειφέρη, δήλωσε στην «ΕΠΙ» ότι, η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη, αν είχε οργανωθεί κάποια εκδήλωση με αφορμή την εν λόγω εκστρατεία.
Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη φορά που ασπάζεται σε τέτοιο βαθμό μια πρωτοβουλία οικολογικού περιεχομένου, κάτι που αφήνει προσδοκίες για πιο ένθερμη ανταπόκριση το επόμενο έτος.
Στον υπόλοιπο πλανήτη η συμμετοχή του κόσμου στην εκστρατεία, της οποίας ηγείται το WWF, ήταν κάθε άλλο από αμελητέα, όπως θα δούμε και παρακάτω, καθώς οι εικόνες που μας ήρθαν από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σκοτάδι σε πολλές μεγαλουπόλεις του πλανήτη μας.
Η ιστορία της εκστρατείας
Η αρχή έγινε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθούσε η Αυστραλιανή Κυβέρνηση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Έναν χρόνο αργότερα, το 2008, η «Ώρα της Γης», όπως ονομάστηκε λόγω της χρονικής της έκτασης, θα αποκτήσει διεθνές φάσμα με μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς συσπειρώθηκαν ακόμα πιο πολλές χώρες. Φέτος, συγκεκριμένα το Σάββατο που μας πέρασε, το μήνυμα ήταν αρκετά ηχηρό με κλιμάκωση σε πρωτοφανή επίπεδα. Εκατομμύρια άνθρωποι - σε όλα τα μέρη της Γης - έκλεισαν τα φώτα όταν το ρολόι έδειξε 8.30. Συνολικά 3.891 πόλεις και κοινότητες και 829 μνημεία σε περίπου 90 χώρες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία. Από την ερευνητική βάση της Ανταρκτικής και τις πυραμίδες της Αιγύπτου, από το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης, τα φώτα έσβησαν και μια σκοτεινή λωρίδα, πάχους όσο μία ζώνη ώρας, κινήθηκε από την ανατολή προς τη δύση σταδιακά ανάλογα με την τοπική ώρα. «Ο κόσμος λέει ναι στη δράση για το Περιβάλλον, τώρα θα πρέπει και οι Κυβερνήσεις να ακολουθήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της WWF.
Η πολιτική διάσταση του μηνύματος
Πέρα όμως από τα οικολογικά μηνύματα που εξαπλώθηκαν από τη μαζική ανταπόκριση που γνώρισε η εκστρατεία, η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει ηχηρό πολιτικό μήνυμα στα αυτιά των υπερδυνάμεων του πλανήτη. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας θα παρουσιαστούν από τη WWF στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικά μέσα πίεσης για τη λήψη θαρραλέων μέτρων.
Πηγή: Επικαιρότητα
ΣΧΟΛΙΟ
Δεν ακολούθησαν οι Μεσσήνιοι ίσως γιατι ήταν λίγο πιο έξυπνοι για να τους πουν πρόβατα....
Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν γίνεται απο τις λάμπες.... Ήμαρτον δηλαδή
Γινεται απο τις μεγάλες βιομηχανίες ανα τον κόσμο με όσα βγάζουν τα φουγάρα τους και καταστρέφουν τα πάντα.
ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ οι άμεσα υπεύθυνοι δεν σταμάτησαν ούτε δευτερόλεπτο να βγάζουν στην ατμόσφαιρα όλα αυτά που προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος και υπερθέρμανση του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.