Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

«Ο Μάης του Πόντου» στην Cosmote TV (Cosmote History)

Το Cosmote TV History παρουσιάζει τη σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Μάης του Πόντου» με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαϊου, σε σκηνοθεσία ......

Πάνου Αγγελόπουλου και κείμενα του συμπατριώτη μας συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Στην αφήγηση είναι οι ηθοποιοί Άννα - Μαρία Χαροκόπου και Δημήτρης Ζημιανίτης, ενώ διαβάζει η Καριοφυλλιά Καραμπέτη από το βιβλίο «Η Γη του Πόντου» του Δημήτρη Ψαθά. Σύμβουλος έρευνας είναι η Χριστίνα Χαφουσίδου, στη φωτογραφία ο Μιχάλης Ζαμπαράς και στο μοντάζ και μιξάζ ο Νίκος Μυλωνάς.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος μιλώντας στα Filiatra News γι αυτή τη συνεργασία του μας δήλωσε τα εξής:
«Στο συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1911 αποφασίστηκε ότι η Μικρά Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα. Η απόφαση αυτή οδήγησε στο θάνατο διάφορες εθνότητες.

Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν την επιστράτευση όλων των ανδρών από ηλικία 15 έως 45 ετών για να καταλήξουν σε Τάγματα Εργασίας. Συγχρόνως αμφισβήτησαν κάθε δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος των Ελλήνων ενώ άτακτες τουρκικές ορδές επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά, ληστεύοντας, φονεύοντας και αρπάζοντας νέα κορίτσια.

Χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και οδηγήθηκαν σε πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.
Μία από τις εκθέσεις της Ελληνικής Πρεσβείας, τον Ιούνιο του 1915 μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο, οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια”.

Απώτερος στόχος του τουρκικού επιτελείου, ήταν μέσω των εκτοπισμών, των πυρπολισμών των χωριών και των λεηλασιών να επιτύχουν των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.

Το 1919 αρχίζει, σκληρότερος διωγμός κατά των Ελλήνων ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.
Στις 19 Μαΐου, αποβιβάστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, και πραγματώθηκε η δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα.

Αυτά και πολλά άλλα, που σχετίζονται με τον πολιτισμό των Ποντίων, την ιστορία τους, το εμπόριό τους, τους μύθους τους, τα τραγούδια τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις ενδυμασίες τους, τους χορούς τους, τα ήθη και έθιμα τους και άλλα πολλά, περνούν μέσα από τα ντοκιμαντέρ του Πάνου Αγγελόπουλου.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό κου, να γράψω τα κείμενα των τεσσάρων ντοκιμαντέρ, αυτής της ιστορικής σειράς.

Η συνεργασία μας είναι παλαιότερη καθώς συμμετείχα με κείμενα και σε ορισμένα και με έρευνα, σε 17 ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ και την Cosmote TV History, που αφορούσαν στις “Βιβλιοθήκες των Αθηνών” και στα “Ένδοξα Καράβια του Πολεμικού Ναυτικού”, όπως το “Βέλος”, ο “Αδρίας” ο “Παπανικολής” ο “Άρης” η “Αρχαία Τριήρης” και άλλα.

Η δουλειά του Πάνου Αγγελόπουλου στοχεύει στο να μην λησμονήσουμε την Ποντιακή τραγωδία και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, πολύ δε περισσότερο για τους Ποντίους. Ταξίδεψε ανά την Ελλάδα και ήρθε σε επαφή με ιστορικούς και Πόντιους επιστήμονες που είχαν τη γνώση, έτσι ώστε να βγει μια εξαιρετική δουλειά.
Προσωπικά τον ευχαριστώ γι αυτό το ξεχωριστό ταξίδι».

Τα ντοκιμαντέρ θα παίζονται τις Κυριακές του Μαΐου από την Cosmote History HD, και η διάρκειά τους είναι 50' ενώ η ώρα προβολής τους είναι στις 9 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.