Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας

Σε μια εποχή όπου η πολιτισμική και ιστορική μας ταυτότητα βρίσκεται σε αμφισβήτηση, είναι καίρια ανάγκη να διασωθεί και να καταγραφεί το πολιτιστικό μας απόθεμα. Ένα από τα συστατικά στοιχεία του πολιτισμικού μας αποθέματος είναι και αυτό που αφορά τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού.

Ο Δήμος Τριφυλίας εξετάζει την προοπτική λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου στην .....

Κυπαρισσία. H k. Μαρία Αργυροπούλου - Εκπρόσωπος από το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας – πλέον Πανεπιστήμιο Πατρών (σε εθελοντική συνεργασία με το Δήμο μας) επισκέφθηκε την Κυπαρισσία, προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα του χώρου και να προγραμματιστούν οι απαραίτητες διαδικασίες υποδομής για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου. Παράλληλα για τη μελέτη ανάπτυξης του Μουσείου, όπως και για τον εξοπλισμό του, θα εμπλακούν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Τριφυλίας, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του χώρου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κτιριακές υποδομές και οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για την φιλοξενία των εκθεμάτων, όπως αυτές προβλέπονται από την διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική καθώς και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ICOM για τα μουσεία.
Κρίνεται πολύτιμη η συνδρομή και βοήθεια σας για τη συγκέντρωση και απόκτηση υλικού. Σημαντική ευθύνη μας είναι η εξασφάλιση όλων των στοιχείων που υποδέχεται ένα μουσείο να είναι ορθά και πλήρως τεκμηριωμένα, ώστε να είναι γνωστή η προέλευση, η ταυτότητα, η κατάσταση και η επεξεργασία του υλικού.

Γνωρίζοντας της αγάπη σας για το Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας αλλά και την ανάγκη να κληροδοτήσουμε στοιχεία από το παρελθόν στις επόμενες γενιές για να γνωρίζουμε όλοι τις ρίζες και τον παραδοσιακό πολιτισμό μας, αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση στο εγχείρημά μας. Έχετε την επιλογή να δωρίσετε ή και να δανείσετε στο Λαογραφικό Μουσείο αντικείμενα, τεκμήρια του λαϊκού μας πολιτισμού .

Η παραχώρηση των τεκμηρίων θα γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον εκθεσιακό χώρο θα αναγράφονται με σαφήνεια τα ονόματα όσων παραχώρησαν υλικό. Το όλο εγχείρημα θα αποτελέσει μια συλλογική δράση που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το Λαογραφικό Μουσείο.

Υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση υλικού είναι οι :
• κ. Στυλιανού Φωτεινή, Υπ/νη Δημ. Σχέσεων & Επικοινωνίας του Δήμου Τριφυλίας - τηλ. 6942778793
• κ. Αργυροπούλου Μαρία, Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό πρώην Τμ. Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας, Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας – Πανεπιστήμιο Πατρών, τηλ. 6974332754
• κ. Χήναρη Ανδριάνα, ασκούμενη Μουσειολόγος - τηλ. 6944528473


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.