Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις για τα τεκτενόμενα στον χώρο της εκπαίδευσης από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Τριφυλίας

Για άλλη μια φορά, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προειλημμένες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον και κρίνουν την τύχη χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών, έτσι όπως ψηφίστηκε από ......

την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Παρασκευή 11/1/2019 και τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τη Δευτέρα 14/1/2019, οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες συμβασιούχους – αναπληρωτές.

Το άρθρο 57, που αφορά στα κριτήρια για την κατάρτιση αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης, παγιώνει έναν ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων και τους οδηγεί σ’ έναν « αγώνα δρόμου» για την απόκτηση επιπλέον προσόντων και πιστοποιήσεων, με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και με μοναδικό σκοπό ν’ αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι «ικανοί», «άξιοι» κι «επαρκώς καταρτισμένοι» !!!! Η προϋπηρεσία που με τόσους κόπους και θυσίες κατοχύρωσαν, παύει να έχει πρωτεύουσα θέση στις προϋποθέσεις πρόσληψης και μονιμοποίησης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανακύκλωση της ανεργίας, αφού ο αριθμός των διορισμών θα φτάσει τις 15 000 ( κι αυτό σε βάθος τριετίας !!!), αριθμός πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης (αφού μόνο τα 10 τελευταία έτη συνταξιοδοτήθηκαν 35 000 εκπαιδευτικοί, ενώ δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός, ούτε τηρήθηκε η μνημονιακή δέσμευση για προσλήψεις 1:10 ). Οι δε αιτήσεις των συναδέλφων γι΄αυτή τη φάση των διορισμών, αναμένεται να φτάσουν τις 150 000 !!!!

Το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, μοιάζει περισσότερο σαν ένα εμπόριο ελπίδας και προεκλογικού παιχνιδιού, παρά σα μέτρο εξεύρεσης λύσης για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών θέσεων στα σχολεία μας.
Δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτών θα βρεθούν στην ανεργία, λόγω της ανακατάταξης που θα συμβεί στους πίνακες. Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων στην εκπαίδευση, που κρατούσαν και κρατούν ακόμα τα σχολεία ανοιχτά στα πιο μικρά κι απομακρυσμένα νησιά, σε παραμεθόριες περιοχές, σε μέρη δυσπρόσιτα, που είχαν πειστεί από το σύστημα πως « έτσι πρέπει να κάνουν», προκειμένου ν’ ανέβουν στους πίνακες κατάταξης και να προηγηθούν όταν έρθει η στιγμή του πολυπόθητου διορισμού τους, που μέχρι τώρα ήταν «ικανοί» και «άξιοι», ξαφνικά κρίνονται «ανεπαρκείς» και τιμωρούνται.

Τιμωρούνται με αποκλεισμό κι οδηγούνται στην ανεργία, παρόλο που χρόνια τώρα εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, μετακινούνται συνεχώς, υπηρετούν πολλές φορές σε παραπάνω από ένα σχολεία ή σε σχολεία διαφορετικών δήμων προκειμένου να συμπληρώσουν το εργασιακό τους ωράριο, με μισθούς πενιχρούς , ενώ αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας, ενώνει τη φωνή του με κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

► Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών, αφού, αφενός καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων στην εκπαίδευση, αφετέρου, όλα αυτά τα χρόνια αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Έτσι και το βασικό τους πτυχίο και η προϋπηρεσία θα αποκτήσουν την αξία που πρέπει στη διαδικασία διορισμών – προσλήψεων.

► Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση, γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι οι μόνοι εργαζόμενοι, που ενώ διαθέτουν πιστοποίηση του γνωστικού τους αντικειμένου( είναι όλοι τους κάτοχοι τίτλων σπουδών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) , καλούνται ν’ αποδεικνύουν εκ νέου και συνεχώς την επιστημονική τους επάρκεια. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σε καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων, είναι άδικο και σίγουρα δηλώνει εμπαιγμό !!!

► Το συγκεκριμένο σύστημα διορισμών – προσλήψεων αντί να ενώνει, διχάζει τους συναδέλφους, αφού τους χωρίζει σε δύο κατηγορίες: αυτούς που ευνοούνται με βάση την προϋπηρεσία κι αυτούς που ευνοούνται με βάσει τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά προσόντα, επιφέροντας έτσι σύγχυση και απογοήτευση.
Ενημερώνουμε όλους, ότι η τακτική της διάσπασης δε θα πετύχει.

► Ζητάμε κάθε αλλαγή στη δημόσια εκπαίδευση να γίνεται ύστερα από συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης .

Αγωνιζόμαστε για να ανοίξει ο δρόμος για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις θέσεις του κλάδου, γιατί αυτό έχει πραγματική ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.
Αγωνιζόμαστε για δωρεάν, τακτικές κι ουσιαστικές επιμορφώσεις όλων των συναδέλφων με μοναδικό γνώμονα την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού έργου κι όχι τη συγκέντρωση προσόντων που αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση της επιστημονικής γνώσης.

Σε όλον αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δεν περισσεύει κανείς!!
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων αναπληρωτών και να στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς κάθε θετική κατεύθυνση.

Έτσι και σήμερα, στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στο θέμα αυτό, με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας. Να ακουστεί γι ακόμα μία φορά το δίκαιο αίτημα του κλάδου για άμεση κάλυψη των οργανικών κενών και να πάψει πια το φαινόμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας «εκπαιδευτικοί σε διαρκή ομηρία» . Εκπαιδευτικοί που στοιχίζουν λιγότερα, απολύονται ευκολότερα, έχουν λιγότερα δικαιώματα και αποτελούν εύκολα θύματα για πολιτικά παιχνίδια. Άμεση λύση ΤΩΡΑ!! Η κοροϊδία φτάνει!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.